LOADING

Type to search

Budapest Ez+az Rácsodálkozom

Budapest régi szerelmei, mesélnek a házak és a falak…

Share

Csinszka, Szécsi Pál, Bajor Gizi … Ezek a hatalmas szerelmek itt élnek velünk és mindig boldogan olvasunk titkaikról. Elődeink szerelmei, szépségei, fájdalmai.

Csinszka és Márffy Ödön

Az alapvetően zárkózott, csöndes és a cseppet sem bohém festő, valamint a nyitott és kezdeményező, ugyanakkor depresszióra hajlamos Csinszka először 1915-ben találkoztak, amikor a nő még Ady felesége volt. Két évvel később a házaspár felköltözött Budapestre, és a festőt ekkor elhívta magukhoz Csinszka, hogy megmutassa neki készülő Veres Pálné utcai lakásukat. Márffy nem igazán szimpatizált az Ady-t körülvevő társasággal – bár már akkor szerelmes volt a lányba – nem tette tiszteletét túl sűrűn belvárosi lakásukban. Ady halála után egy váratlan találkozás kellett hozzá, hogy a szerelem szárba szökkenjen, melyet az akkor negyvenkét éves festő egyre sűrűsödő látogatása követett, majd néhány hónappal később össze is házasodtak.

Csinszka, ismertebb nevén Boncza Berta, egész életében az idősebb férfiakhoz vonzódott. 1917-ben, huszonegy évesen apai beleegyezés nélkül ment hozzá a nála tizenhét évvel idősebb Ady Endréhez, majd a költő halála után egy évig Babits Mihállyal folytatott szerelmi viszonyt. 1920-ban végül feleségül ment a magyar avantgard egyik legjelentősebb képviselőjéhez, a Nyolcak művészcsoport egyik tagjához, akinek éppen egy ilyen bátor és kezdeményező nőre volt szüksége, mint az akkor huszonhat éves Csinszka.

Forrás

Sissi és Andrássy Gyula

A régi magyar arisztokrata család sarja és a szép császárné szerelme soha nem teljesedhetett be, és talán igaz sem volt. Amit biztosan tudunk az az, hogy Sissi udvarhölgyén, Ferenczy Idán keresztül titkos levelezést folytattak, ám ezek tárgya feltehetően inkább a politika, mint romantika volt.

A negyvenkét éves daliás, testi és szellemi előnyökkel jócskán ellátott férfiú már első találkozásukkor elbűvölte Erzsébetet. Kölcsönös vonzalmukat mi sem bizonyítja jobban, mint az, amit Andrássy gróf mondott, amikor a nő fejére helyezte a magyar koronát: „Nehéz dolog a királyra haragudni, amikor a királynét annyira szeretik”. Köztudott, hogy Sissi a szívén viselte a magyar nép sorsát és Deákkal karöltve sokat tett azért, hogy Andrássy Gyula legyen a miniszterelnök. A szigorú udvari etikett miatt azonban mindössze egyszer maradhattak kettesben, amikor a császárné Andrássy kocsiján utazott a gödöllői kastélyból a néhány percre lévő vasútállomásig.

Forrás

 Domján Edit és Szécsi Pál

Viharos kapcsolatuk 1972 januárjában indult és mindössze tíz hónapig tartott. Egy közös fellépés alkalmával találkoztak először, melyből első látásra szerelem lett, bár korábban mindketten tudtak a másikról: Edit hallgatta Pali dalait, Pali pedig addigra többször látta Editet a színpadon. A férfi másnap reggel sárga rózsával várta lakása előtt, majd rendszeressé váltak a találkozások.

Palika – ahogy nevezték – ismerősei nem nézték jó szemmel barátjuk és a nála több, mint tíz évvel idősebb színésznő kapcsolatát, pedig ők nagyon boldogok voltak. Ekkor még senki nem sejtette, hogy tragédia lesz a vége. Szerelmükből egy kisbaba is fogant, de az örömhírt Edit már nem mondhatta el, mert a férfi közben erősen ittas állapotban kiadta az útját. Edit nem tartotta meg a babát. Karácsonykor még elvitte ajándékait családjának, majd mély depresszióba esett és másnap színésztársai holtan találták lakásában. Biztosra ment: gyógyszert vett be, felvágta az ereit és felkötötte magát. Nem bírta elviselni az életet. Amikor a férfival közölték a hírt, nem bírta elviselni, hogy nem volt ott akkor Edittel, ezért majdnem ő is öngyilkos lett,. Később még nyolcszor próbálkozott az öngyilkossággal, végül 1974. április 30-án sikerrel járt. Ismerőseik később azt mondták, hogy nem egymás miatt vetettek véget életüknek, mert addigra már mindketten mást szerettek. De ki tudja…

Forrás

Bajor Gizi és férjei

Az első magyar Kossuth-díjas színésznő igazi legenda volt a maga korában. Színházigazgatók és rendezők ódákat zengtek kivételes tehetségéről, magával ragadó színészi játékáról. Ám nem csak a színpadon, hanem azon túl is elbűvölt mindenkit. Miközben első szerelmét, Sztrakoniczky Károly meggyőzte arról, hogy jobb, ha barátok maradnak, elszerette menyasszonyától az ifjú jogászt, Vajda Ödönt, akihez 1920-ban feleségül ment.

Sajnos a férj jogászi praxisa túl sok pénzt emésztett fel, melyet Gizi gyermekkori emlékei miatt nem viselt túl jól. Ekkor bukkant fel a híres író, Zilahy Lajos. Furcsa egy szerelem volt az övék, melyhez Ödön, a volt férj asszisztált: míg Gizi és Lajos szerelmesen andalogtak, Ödön követte őket a csomagokkal, és nem egyszer békítette ki a cívódó jegyespárt. Miután Gizi kitette Lajos szűrét is, a két bánatos, de örök hódoló még egy ideig együtt is lakott. Közben Gizi hozzáment Paupera Ferenc bankárhoz, akitől néhány év után el is vált.

Visszatérő fülproblémáinak hála megismerkedett Germán Tibor fülspecialistával, akit eleinte hidegen hagyott színésznő páciens. Ám Gizit annál kevésbé, fél éven keresztül küldözgette a férfinak az előadásaira szóló jegyeket, míg végül az orvos beadta a derekát és elment egy előadásra. Ekkor fülig beleszerelmesedett a színésznőbe és 1933-ban összeházasodtak. A második világháború idején a férfinak származása miatt bújkálnia kellett, a színészettől már visszavonult felesége házuk padlásán bújtatta a munkaszolgálat elől tucatnyi zsidóval együtt, egészen a háború végéig. Az ÁVH még Gizi Kossuth-díja után sem hagyta őket békén, miközben a férfinak rögeszméjévé vált, hogy felesége megsüketül, így állandó gyógykezelés alatt tartotta. 1951. feburár 12-én aztán a szokásos napi vitamin injekció helyett morfiumot fecskendezett előbb feleségébe, majd saját magába is. A szakértői vizsgálatok később megállapították, hogy Bajor Gizi fülével nem volt gond, ellenben Germán Tibor demenciában szenvedett.

Forrás

Karády Katalin és Ujszászy István

 

Az ünnepelt díva és a kémelhárításnál szolgáló tábornok kapcsolata az egyik legtitokzatosabb szerelem a magyar történelemben. Nem tudni biztosan például, hogy megismerkedésük a puszta véletlen műve volt, avagy előre kitervelten történt Karády politikai beállítottsága miatt. Ami biztos, hogy szerelmük viharos volt, és a háború után össze akartak házasodni. A színésznő élete legnagyobb szerelmeként élte meg Ujszászyt, aki a budai Művész utcában vásárolt számára villát. Amikor 1944-ben a németek lerohanták Magyarországot, a Gestapo elfogta őket és a férfit Szovjetunióba hurcolták, ahol nyoma veszett. A róla keringő legendákkal ellentétben, Karády nem volt kémnő, bár az kétségkívül igaz, hogy Ujszászy tábornokhoz fűződő szerelmi kapcsolata segítségével, sok ember életét mentette meg. Karrierje a háború után ellehetetlenült, ezért nem sokkal később előbb Dél-Amerikába, majd az Egyesült Államokba emigrált és visszavonult életet élt. A két szerelmes soha többé nem hallott egymásról.

gsbox_banner

Olvasd el ezt is:

5 híres szerelmes levél a múltból, amit muszáj elolvasni…

Forrás    

Nyitó fotó: Oláh Dániel

 

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *