LOADING

Type to search

Ajánlom Budapest Eszem-iszom Inspiráció Kipróbáltuk

Megmutatjuk, hogy kik gyártják Magyarország *díjnyertes* granoláját!

Share

Két fiatal, akik elindultak az egészségtudatos étkezés útján, vállalkozni kezdtek és sikert sikerre halmoznak. Missziójuk, hogy másokat is segíthessenek – és eközben mennyei granolát gyártanak. Megkóstoltuk, imádtuk! Babocsai Zsolttal, a Viblance egyik alapítójával beszélgettünk.

Személy szerint én csak pár hónappal ezelőtt hallottam először egyáltalán azt a szót, hogy granola. Mesélnél egy kicsit arról, hogy mit is takar ez pontosan?

Könnyebb azzal indítani, hogy mi nem az. Amivel a leggyakrabban összekeverik, az a hagyományos müzli. Ettől abban tér el, hogy nem nyers; a granola kicsit meg van pirítva, magvakat tartalmaz, és olyan természetes édesítőket adunk hozzá, mint juharszirup, 100%-os almasűrítmény, bio agave szirup, illetve fűszerek. Ezekkel a hozzávalókkal keverjük össze, a természetes édesítők pedig karamellizálódnak rajta sütés közben. Voltaképpen ez adja az esszenciáját a müzlihez képest. Ez nem csak egy zabpehely alap egy kis mazsolával, hanem egy energiában és tápanyagokban is gazdag reggeliző termék, melynek önmagában is élvezeti értéke van, így akár egy egészséges snackként is fogyasztható.

Milyen termékek alkotják a Viblance jelenlegi kínálatát?

A granola négy ízben kapható, de nem sokára érkezik az ötödik íz! Jelenleg zöldalmás, kakaós, mézeskalácsos ízesítésben lehet megvásárolni, a legnépszerűbb pedig a díjnyertes pekándiós. Ennek a juharszirup adja a domináns alapízét és egy kis szerecsendióval van megspékelve. Ezzel nyertünk a Great Taste Awards-on 2017-ben egy díjat (ez a világ legrangosabb minőségi élelmiszer termékakkreditáló versenye – a szerk.). A minősítés során két csillagot szereztünk az elérhető háromból, amely eddig Magyarországon más granolagyártónak – tudomásunk szerint – nem sikerült.

Mi motivált abban, hogy vállalkozni kezdjetek?

Messziről fogok indulni, de nem leszek hosszú! Vidéken nevelkedtem, tipikus falusi életmódban, ennek ellenére zsigerileg nem szerettem a húst. Tizenhárom évesen eldöntöttem, hogy vegetáriánus leszek, de a hűtőt kinyitva rá kellett ébrednem, hogy ez nem is olyan egyszerű…

Életem nagy részében aktívan sportoltam, de a húszas éveim vége felé ez meglehetősen háttérbe szorult, és egyre több junkfood-ot fogyasztottam, rendszertelenül étkeztem a hétköznapokban. Ennek persze egészen látványos jelei is voltak, de ezen kívül észrevettem azt is, hogy gyakran szédülök, fáradékonyabb vagyok. Elkezdtem utána járni, és első körben azzal találkoztam, amivel mindenki más is: hagyjuk el a szénhidrátot és jó lesz! Ez valamennyire segített, de leginkább csak a felszín kapirgálása volt…

Öt évvel ezelőtt elmentem egy dél-amerikai útra, egy év alatt bejártam tíz-tizenkét országot. Costa Ricán ért egy olyan benyomás, amely meghatározó volt számomra. Egy kakaóültetvényen jártam, és ott helyben végigvezettek minden folyamaton az ültetéstől a gyümölcs leszedésén át a készre csomagolt csokoládéig. Egy szempillantás alatt világos lett számomra a különbség a kisüzemi, valódi alapanyagokból készülő csoki és a nagyipari gyártású, élelmiszeripari melléktermékekkel telerakott édesség között.

Apróságnak tűnhet, de én ekkor döntöttem el, hogy egy olyan dologgal szeretnék foglalkozni, amely az egészséggel kapcsolatos, és segít az embereket elvezetni ahhoz a felismeréshez, ami engem is ért. Amit elfogyasztunk, az nagyrészt meghatározza azt is, hogy hogyan érezzük magunkat, illetve milyen egészségügyi állapotunk lesz később. Szerintem az emberek  többségének fogalma sincsen erről, ahogy korábban nekem sem volt.

Hogyan lépett az életetekbe a granola?

A társam, David Belgiumban  nőtt fel, Nyugat-Európában már jóval elterjedtebb a granola. Kis túlzással minden sarkon van egy granolázó, és az otthoni, illetve éttermi fogyasztása is szerves része az étkezési szokásoknak. Három-négy évvel ezelőtt fogalmazódott meg, hogy mivel ez még hazánkban gyerek cipőben jár… miért ne lehetnénk mi a zászlóvivői?

Hol szerzitek be a szükséges alapanyagokat?

Amit lehet, azt megpróbáljuk a hazai piacról beszerezni, ilyen például a tökmag, a törökmogyoró, az alma. De a pekándiót értelemszerűen csak onnan tudjuk beszerezni, ahol megterem.

Kik alkotják a Viblance célközönségét?

Egészségtudatos ínyencek; akiknek számít az, hogy egészséges legyen, amit esznek, de egyben élvezhető is! Hiába gyártunk egy olyan ételt, ami tegyük fel egészséges, de hosszútávon nem fogyasztható, mert semmilyen örömet nem okoz. Az pedig eleve nem volt opció, hogy egy nagyon finom, de egészségtelen terméket hozzunk létre, hiszen ilyenből van elég… Sikerült megtalálnunk azt a nagyon vékony vonalat, ahol egyszerre nagyon finom és egészséges a termék.

Ha jól tudom, nálatok a gyártás egyáltalán nem gépesített…

Igen, itt a „kézműves” megfogalmazás nem marketing szöveg, hanem a rögvalóság. Egy kis konyhai mérlegen kimérjük az összetevőket, a zabot, a fűszereket és a magvakat, kézzel keverjük össze a száraz mixet, és hozzáadjuk a természetes édesítőket. Sütőbe tesszük, majd amikor elkészül, kezdődhet újra a porciózás, a kézi csomagolás, címkeragasztás. Mára már egy kisebb csapat áll a Viblance márka mögött, akikkel együtt dolgozunk, de egy évvel ezelőtt, még ketten csináltunk mindent.

A Viblance csapata 🙂

Mióta vagytok a piacon és mik a visszajelzések eddig?

Mint említettem, három-négy éve fogalmazódott meg a vállalkozás gondolata, a kereskedelmi forgalomban pedig másfél éve vagyunk elérhetőek. A visszajelzések pedig azt mutatják, hogy jó, amit csinálunk.

Rövid idő alatt, óriási sikereket tudhattok magatokénak, de ehhez biztos rengeteg akadályt le kellett küzdeni…

Mondhatnám úgy, hogy az akadályok sora nem is fog véget érni. Egyelőre nincsenek pályázati pénzek, befektetők, abszolút a saját megtakarításainkat tettük bele vállalkozásunkba, amelyből nem volt sok. Nagyot kockáztattunk, hiszen amikor elkezdtük, még fogalmunk sem volt arról, hogy itthon működni fog-e ebben a formában.

Talán, amit leginkább ki tudnék itt emelni, az az információhiány. Kitűztünk célokat, és amikor a hatóságoknál szerettünk volna utánajárni mindennek, folyamatosan falba ütköztünk. Például megjelent a piacon az az igény, hogy legyen gluténmentes a termék. Szerettünk volna informálódni, hogy minek kell ehhez megfelelni, de nem találtunk olyan szervezetet, hatóságot, amely feketén-fehéren el tudta volna mondani a szabályokat. Emiatt nem volt más választásunk, mint túlbiztosítani a nem egyértelmű kérdéseket. Így az egész üzemet és termékportfóliót gluténmentessé tettük, ami jelentős anyagi ráfordítással járt.

Beszéljünk egy kicsit erről a gluténmentes irányvonalról. Az utóbbi időben beindult egy étkezési divathullám, ha szabad így fogalmaznom…

Szabad… Sokan úgy gondolják, a gluténmentes étrend egyenlő az egészséges étrenddel. Mi a gluténmentes átállással egyidőben egyértelművé tettük az álláspontunkat ezzel kapcsolatban, amely itt olvasható.

A lényeg, hogy a cöliákiával és gluténérzékenységgel élők  jogos igénye, hogy ők is változatosan táplálkozhassanak. Ezért tettük a Viblance termékeit is gluténmentessé, nem pedig a divathullám kedvéért, ami legjobb tudásunk és a megbízható kutatások eredményei szerint a nem érzékenyek számára nem jár előnyökkel.

Zárójelben jegyzem meg, hogy termékeink összetevőiknél fogva eleve nem tartalmaztak glutént, de most már hivatalosan is garantáljuk, hogy gluténmentesek.

Hogyan tudnád megfogalmazni a Viblance küldetéstudatát?

Szeretnénk elérni, hogy minél több ember felismerje az életmód és az életminőség közötti szoros, ok-okozati összefüggéseket és ennek megfelelő életmódváltást vigyen véghez. Célunk az is, hogy az egészséges étkezéssel kapcsolatban elterjedt tévhiteket eloszlassuk. Nem gondoljuk, hogy nálunk van a bölcsek köve, és nem a saját igazunkról szeretnénk győzködni az embereket. Kifejezett célunk viszont, hogy minél több embert vegyünk rá arra, hogy tájékozódjon a témában és találja meg azt az utat, ami a saját életében pozitív változásokat hoz.

Alapítótársammal teljes értékű növényi étrendet tartunk, melynek lényege, hogy minden, amit fogyasztunk az növényi eredetű és csupán minimálisan feldolgozott. Ez az esetek 90%-ban sikerül is, a  maradék 10%-ban pedig tudatos „cheat day” keretében „vétkezünk”. A mi étrendünk, a gyümölcsök és zöldségek túlsúlya miatt, magas szénhidrát tartalmú: a bevitt kalóriák kb. 80%-a szénhidrátból származik.

Helyszín: Brody House

 

A szénhidrátról az terjedt el a köztudatban, hogy minden baj okozója, ami teljes félreértése a helyzetnek. Nézzük meg ezt egy nagyon egyszerű példával. A brokkoli nagyon egészséges, ebben mindenki egyetért. Ez a zöldség egyébként 73%-ban – a kalóriák forrását tekintve – szénhidrát, 10%-ban zsír és 17%-ban protein. Ha valaki azt mondja, hogy csökkenteni kell a szénhidrát arányát az étrendben, azzal azt is mondja, hogy kevesebb brokkolit kell enni. Ez nyilván tévút. Amikor sok szénhidrátot természetes formában, rostokkal összekapcsolódva fogyasztunk gyümölcsök és zöldségek formájában, azzal a legjobbat tesszük a szervezetünknek.

A feldolgozott szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerekkel, mint a finomított cukor, fehér liszt és társai (ahol a rostokat leválasztották) persze vigyázni kell, mert ezek hirtelen megemelik a vércukorszintet és egy bizonyos mennyiség fölött a szervezetet a fel nem használt energia raktározására késztetik. Ilyen és ehhez hasonló félreértéseket szeretnénk tisztázni minél szélesebb körben. A granolával indultunk, de messzire vezet még ez az út…

Mi segített a névválasztásban?

Fontos szempont volt, hogy olyan nevet válasszunk, amely adott esetben külföldiek számára is kimondható. A Viblance két szóból született: vitality and balance, azaz életerő és egyensúly. Ezek azok a dolgok, amelyek köré felépítettük a céget és a termékeinket. Az egyensúlyt keressük, hogy a termék egészséges legyen és élvezhető. Legyen egy kiegyensúlyozott étrend része, melynek végeredménye az életerő.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Nagyon sok tervünk van, talán túl sok is… De elsők között szerepel, hogy új ízvilágokat hozzunk be és idővel a külföldi piacokra is kilépjünk.

Hol lehet a Viblance termékeit megvásárolni?

Saját webshopunk mellett már több tucat bioboltban, kávézóban és delikát üzletben jelen vagyunk országszerte. Buapesten  a Bio-Barát és Diéta Life bioboltokban, illetve a MediLine és a Bijó nagykereskedésekben mindig van a termékeinkből. A weboldalunkon megtalálhatóak azok a kávézók is, ahol Viblance granolái helyben is fogaszhatók.

Megkóstolnád? Irány a Viblance webshop! 😉

Viblance Magyarország a Facebookon!

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *