LOADING

Type to search

Rácsodálkozom

El fogsz te is képedni: a Disney hercegnők léteztek, és valójában ilyenek!

Share

Bátrak, karcsúak, magasak, kedvesek, hosszú hajúak és szép arcúak: így ismertük meg a hercegnőket a Disney mesékből. A valóság azonban egész másként fest. Megmutatjuk, hogy hogyan néznének ki a valóságban a hercegnők, akik a kislányok álmai. 

Él minden kislány fejében egy kép a kedvenc Disney hercegnőjéről, és ez a legtöbbször nem pont olyan, mint amit a valóság mutatna. Történelmi kutatásokból kiderült, hogy Walt Disney a híres mesék megálmodója jócskán felcicomázta a hercegnőket a mesékben, és az eredeti történeteken is jócskán csavart. Nézzük, hogy melyik hercegnő hogyan festene, és milyen élete volna, ha tényleg úgy történne minden, hogy azt a mese igazi szerzője megírta.

 

Aranyhaj: szőke királylány a mesében, terhesség a valósában

fotók: © Disney © Katalin Szeged/ wikimedia commons

Aranyhaj története Grimm testvérek meséjén alapul. A történet szerint, amikor a boszorkány rájön hogy a herceg és Aranyhaj egymásba szeretett, levágja a lány haját, hogy a herceg többet ne tudjon felmászni hozzá. A tragikus történet szerint, amikor a herceg szembesül ezzel, kiugrik az ablakon a rózsatövisek közé és megvakul. Végül a lány megtalálja a férfi testét és könnyeivel meggyógyítja. Érdekes tény, hogy a mese első változatában a boszorkány azért lesz inkább dühös, mert Aranyhaj teherbe esett. Erre utalnak ugyanis azok a részek, amiket Aranyhaj egyre szükülő ruháiról írtak a Grimm testvérek.

 

Ariel: vörös hajú szépség a mesében, a valóságban vízbe fulladó öngyilkos

fotók: © Disney © Denny Richter/wikimedia commons

Ariel, A kis hableány alapja mese főszereplője a valóságban Hans Christian Andersen meséjének főhőse. Akárcsak a Disney változatban, úgy a valóságban Ariel megmenti a herceget a vízbe fulladástól, majd beleszeret, és emberré válik. De ennek a mesében ára van. A herceg feleségül vesz egy másik lány, akiről azt hiszi, hogy megmentette, erre A kis hableány a tengerbe veti magát, és megfullad.

Moana mesében egy fiatal lány, a valóságban nem is létezik

fotók: © Disney © Auckland Museum/ wikimedia commons

Moana egy teljesen kitalált karakter. A szerző eredeti ötlete az volt, filmet készítsen a Polinéziában tett látogatása után a polinéz nőkről, akik erőteljesek és gyönyörűek (ahogy ez a jobb oldai fotón látszik). A Moana című film tele van a polinéz népet jellemző vallási és történelmi utalásokkal. A mesében a szigeteket egy isten teremtette (Maui volt a neve), aki hatalmas és erős volt. A valóságban a mondák szerint ez az isten karcsú és magas férfi volt.

Mulan a mesében egy harcos hercegnő, a valóságban öngyilkos bánatos katona

fotók: © Disney © Asarelah/ wikimedia commons

Mulan egy kínai ballada harcos nője volt a valóságban, aki tíz évet harcolt, ám a hazatérte után elutasítja a kitüntetéseket, és csak annyit szeretne, hogy hazamenjen családjához és nyugodtan éljen. A legenda egyik változatában Mulan hazamegy a családjához, megtalálja az apját és rájön, hogy a családja szétesett. Szomorúságában öngyilkosságot követ el, mert nem akarja így tovább élni a nyomorúságos életét. Ugye hogy nem olyan, mint a Disney mesében megmutatott harcos és bátor hercegnő?

Hófehérke gonosz mostohája szörnyű halált hal

fotók: © Disney © Nasjonalbiblioteket/ flickr

A mesében a törpék üldözik el a gonosz boszorkány álruhájában bújt királynét, aki egy hegytetőre menekül. Itt egy villámcsapás sújta, majd eltűnik (lezuhan?) és többé nem látjuk. Hófehérkét a herceg csókja felkelti, és hiába a mérgezett alma a lány újra él, és boldogan házasodnak össze szerelmével. A mese eredeti változatában a gonosz királyné nem tudja, hogy Hófehérkét felkelti a herceg csókja, így amikor elmegy új királynő esküvőjére, akkor szembesül vele, hogy a menyasszony maga Hófehérke. A gonosz mostoha szíve megtelik keserűséggel, és büntetésül a gonoszságáért egy pár felforrósított vascipellőt kell a lábára húznia, s abban addig táncolnia, míg holtan össze nem esik.

A mesében Elsa egy jó királynő, míg Andersen Hókirálynéja egy kegyetlen nőszemély

fotók: © Disney © Elena Ringo/ wikimedia commons

A Jégvarázs Elsája a valóságban egy éneklő királynő, aki tud bánni a jéggel, és a faggyal, ám nem mutatkozik annyira kegyetlennek. A fagy és a jég királynéjának története Hans Christian Andersen meséjén alapul, ami nem ennyire barátságos történet. Az eredeti mesében egy Kay és Gerda nevű gyerekekről szól, akik nagymamájukkal élnek boldogságban. Egy nap a gonosz, hideg szívű Hókirálynő meglátogatja Kay-t és magával viszi az országába, az örök jég birodalmába. Gerda elindul, hogy megmentse a gonosz Jégkirálynőtől Kay-t, ám ez a küldetés nagyon nehéznek bizonyosul, hiszen a királynő mindent megtesz, hogy megölje a rátámadó gyereket.

A Szépség és a szörnyeteg a mesében a Szörnyeteg megszépül, a valóságban a Szörnyeteg egy genetikai hibával együtt élő férfi

fotók: © Disney © imdb

A Disney mesében a Szörnyzeteg beleszeret Belle-be, a Szépségbe, így a gonosz boszorkány átka megtörik, és a szörny újra sármos férfivá változik. Úgy hírlik, hogy a valódi “Szépség és a Szörnyeteg” létezett középkori Franciaországban. A szépség és a szörnyeteg történetét Madame Gabrielle-Suzanne de Villeneuve írta és 1740-ben jelent meg. Az ihletet egy valóságos házaspár adni nekik. Pedro Gonsalvus egy ritka genetikai betegségben szenvedett, aminek következtében az egész testét dús szőr borította. Felesége Catherine nem látta a férfit az esküvő előtt, ám a házasságkötés után hét gyerekük született, és a boldog házasságban éltek.

Csipkerózsikát a mese valódi változatában megerőszakolják álmában

fotók: © Disney © flickr

Míg a Disney mesében a százéves álomból, amit a mérgezett rokka tűje okoz, Csipkerózsikát felébreszti a herceg csókja.  Az eredeti történetet Giambattista Basile írta meg, amiben a királyfi megerőszakolja az alvó Csipkerózsikát, aki teherbe esik. A lány kómaszerű állapotban, de megszüli ikreit a hercegnőtől, az egyik gyerek azonban bekapja anyja ujját, és kiszívja a tüskét, mire Csipkerózsika felébred. A gonosz királyné megtudja ezt, és élve akarja elégetni a lányt, de a herceg nem hagyja, hiszen Csipkerózsika a szerelme, és gyerekei anyja. Mondtuk, hogy morbid lesz!

Pocahontas sosem volt szerelmes John Smithbe

fotók: © Disney © Spiderpig~commonswiki/ wikimedia commons

Pocahontas (születési nevén: Matoaka) 1595-ben valóban élt, és Powhatan törzsfőnök lánya volt. 1607-ben John Smith katona és felfedező tényleg ellátogat hozzájuk, ám a Powhatan törzsfőnök elfogta a férfit, és ki akarta végezni, Pocahontas azonban nem hagyta, és a golyó elé ugrott, amikor apja le akarta lőni John Smitht. Erre nincs bizonyíték, hogy megtörtént, de az biztos, hogy nem szerelemből tette, amit tett. Az viszont biztos, hogy Pocahontast elrabolták a gyarmatosítók, és a rabság alatt hozzáment John Rolfe dohánytermesztőhöz, de sajnos nagyon korán (21 éves korában) elhunyt.

forrás

Gondoltad volna, hogy a valóság ennyire távol áll a meséktől? 

Még több Disney érdekességet mutatunk nektek ebben a cikkben!

http://goodstuff.hu/2017/02/16/disney-vendegszereplok-avagy-mit-keres-nemo-a-szorny-rt-ben/

 

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *