LOADING

Type to search

Családozom Élem Főoldal

“To do” lista arra az esetre, ha a barátodnál gyerek született!

Share

Nem kell, hogy megszakadjon a barátság azért, mert megszületett egy gyerek. De ehhez két ember kell. És bizony, ha te vagy az, akinél óránként ordít egy csecsemő, akkor a barátaid részéről szükség van némi segítségre. És empátiára. És arra, hogy legyenek veled türelmesek…

Sógornőm még a gyerek megszületése előtt riogatott olyasmivel, hogy mennyire át fognak alakulni az emberi kapcsolataim, hogy megint veszítek el barátokat, hogy átértékelődnek a mindennapok. Én persze magamban azt gondoltam: nincs igaza. Én ugyanaz vagyok, aki voltam. Ez egyrészt igaz, másrészt ennél távolabb nem is lehetnék az igazságtól.

Gyerekem született. Abban az értelemben megváltoztatta az életem, hogy rájöttem, ő a legfontosabb a világon. Minden más, csak utána jön.

Ugyanakkor még mindig én vagyok az, aki végighallgat, ha bármi baj van, akivel el lehet menni kocsmázni (az mondjuk simán lehet, hogy tizenegykor már ásítok), aki akkor is őszinte lesz hozzád, ha éppen nem azt akarod hallani.

Jó lenne, ha egy dolgot leszögeznénk: azért mert anya vagyok, még nem szűntem meg barát lenni. Ellenben azt észrevettem, hogy látatlanban is sokan gondolják: megváltoztam. Szeretném elmondani, hogy azért, mert a körülményeim változtak, én maximum annyiban, hogy magamra húztam egy jó adag felelősségtudatot. Azért az nem akkora probléma, ugye?

Annak idején, női magazinos koromban számtalan, úgynevezett ’to do’ listát készítettem. Leginkább arról, mit egyél ha jön a bikini szezon, hogyan éld túl a szakítást, stb. Álljon most itt egy lista azoknak, akiknek a környezetében kisbaba születik. Hátha megmentünk néhány barátságot.

1. Ha a kórházba nem is tudsz bemenni, jó, ha felhívod az ifjú szülőket. Hidd el, hálásak lesznek. Azért is, mert áradozhatnak a gyerekről és azért is, mert minden újszülött anyukának szüksége van ezekre a szavakra: nyugi, jól csinálod. 

2. Az első néhány hétben talán nyugalomra vágynak, de utána illik bejelentkezni, megnézni a kisdedet. 

3. Aki nem kíváncsi a gyerekre ne lepődjön meg azon, hogy egy idő után a szülők sem kíváncsiak rá. Először csak kínos lesz az eltűnésed, később már egyáltalán nem fog érdekelni senkit, hogy miért nem érdeklődtél. 

4. Tartsuk fenn a szülőknek a megsértődés jogát. Az a barát, aki hetente ült nálad a problémájával, és te végighallgattad minden alkalommal, most viszont büdös neki a pelenka nyugodtan végighallgathat, egy „hónapok óta felém se néztél” hisztit. 

5. Bár az első pár hónapban valószínűleg nemet fognak mondani, azért nem baj ha elhívjátok bulizni a friss gyerekes szülőket is. Ettől egy kicsit még fiatalnak érezzük magunkat. Amíg nem kell almát és banánt reszelni. Kétszer. Mert az első adagot úgyis megeszed. Mert finom. Igen. Az.

6. Ha látogatóba mész előtte telefonálj mi kell. Valószínűleg nincs szükség újabb csörgőre, viszont pelenka és törlőkendő mindig hasznos ajándék. Akár csak egy dobozos üdítő. Vagy egy kiló narancs. Senki nem várja el, hogy költségekbe verd magad. Lényeg, hogy jelen légy.

7. Ha nagyon elfoglalt vagy akkor is érdeklődj. Hogy van, hogy vannak? Gyakran előfordul, hogy a friss szülők kifelé mosolyognak, esténként meg bőgnek a fürdőben a fáradtságtól. Ez teljesen normális dolog. Te vagy a barátja hallgasd végig. Igen, ha kell, akkor is, ha már unod. 

8. A szülés után a hormonok még jobban borulnak, mint a terhesség idején. Egyes anyáknál (de ilyet nem is ismerünk, ugye) ez heveny hisztiben nyilvánul meg. Ez néha másokon csattan. Elnézést érte.

9. Nyugodtan mesélj neki az életedről. Mivel viszonylag kevés olyan emberrel találkozik, akinek nem kell kitörölni a fenekét óránként, az újdonsült szülő nagyon hálás az olyan témákért, mint a munkahelyi pletyka, vagy románc, sport, politika, történelem, gasztronómia, építészet, divat, művészet, film, televízió szóval nagyjából minden.

10. Jó, ha észben tartod, hogy bármikor előfordulhat veled is, hogy egyszer csak ott ugrál körülötted egy halom rokon, mert szülő lettél. Másra sem vágysz, mint, hogy veled örüljenek a kölködnek. És nagyon szeretnéd, ha a barátaid is örülnének. Nincs olyan messze az a nap… Milyen jól fog jönni akkor egy barát, aki már túl van mindezen.

gsbox_banner

Nézd meg ezt is:

5 dolog, ami *szinte* azonnal megtörténik, amikor anya leszel (mert mostantól nincs felesleges időd)

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *