LOADING

Type to search

Lakom Rácsodálkozom Utazom

Híres írónők és írók házai, ahol téged is megszáll majd az ihlet

Share

Nálam bevett szokás, hogy ha utazom valahová, akkor körbenézek, hogy milyen híres írónő, író született az adott városban, hogy jobban megismerhessem. Ha te is így utazol, és szereted az irodalmat, akkor most figyelj! Megmutatom, hogy hol nézheted meg például a Brontë nővérek házát, és azt is megnézheted, hogy milyen csodás házban alkotott Jane Austen. Jöjjön az angliai irodalmi háznéző túra! 

Néhány irodalmi hősünk olyan csodálatos alkotásokat hozott létre, ami több száz évvel is újra és újra elvarázsolja az olvasókat, és igazából nincs is ebben semmi meglepő. Ha megnézzük, hogy hol éltek és alkottak, akkor nekünk is azonnal megjön az ihlet, hogy írjunk egy regényt az angol vidéken élő emberekről, vagy gondolatban megfessük a tájat, amit abból a ház ablakából látunk, amin egykoron Thomas Hardy, vagy éppen Charles Dickens nézett ki.

A Brontë nővérek háza

fotó: http://www.houseandgarden.co.uk

Ahogy átlépsz ennek a háznak a küszöbön, minden Brontë rajongó azonnal felismeri a híres angol vidék auráját. A ház most múzeumként üzemel, és körbeveszi a drámai mocsár, ami Emily Brontë híres művében az Üvöltő szelekben is szerepet kapott. A múzeumban kéziratok, ruhák és személyes tárgyak nézhetők meg mind a három nővértől.

Thomas Hardy háza

fotó: http://www.houseandgarden.co.uk

Annak ellenére, hogy regényei és költészete miatt nemzetközi hírnevet szerzett, sokan nem tudják, hogy Thomas Hardy eredetileg építész volt. A saját maga által tervezett, és bátyja által épített ház 1885-től 1928-ig, azaz halálig otthona volt a híres angol költőnek, írónak. Hardy ebben a kertben írta állítólag az Egy tiszta nő című művét is.

Beatrix Potter háza

fotó: http://www.houseandgarden.co.uk

A 17. századi angol parasztház már kívülről is csodálatos, ráadásul körbe veszi az angol vidék, ahol csodás növények nyílnak és jókat lehet sétálni a mezőkön, erdőkben. Beatrix Potter a híres mesekönyv írónő is azért szeretett bele ebben a kis parasztházba, mert itt ihletet kapott. A házat megőrizték az utókor számára olyannak, amilyen akkor volt, amikor egykori híres lakója használta.

Agatha Christie háza

fotó: http://www.houseandgarden.co.uk

A devoni dombok között megbújó grúz stílusú fehér házban lakott egykoron a híres krimitörténet író, Agatha Christine. Az írónő a világ legszebb helyének írta le a házát, amit el is tudunk neki hinni így kívülről nézve is.

Dylan Thomas csónakháza

fotó: http://www.houseandgarden.co.uk

Dylan Thomas 1934-ben érkezett Laugharne-be, ami azonnal elvarázsolta, és eldöntötte, hogy családját is ideköltözteti. Az angol költő imádta az öbölre nyíló kilátást. A csónakházban kialakított saját maga számára egy írószobát, ahová néha napokra bezárkózott és csak írt és írt. Amíg itt élt nagyon termékeny időszakot tudhatott magának, itt írta meg a leghíresebb költeményeit.

Charles Dickens háza

fotó: http://www.houseandgarden.co.uk

A híres író háza a londoni Bloomsbury negyedben látogatható, és az író tiszteletére most már múzeumként járható körbe a Doughty Street 48 szám alatt. Dickens itt írta meg a Twist Olivér, amivel nemzetközi hírnevet szerzett. A ház  tele van viktoriánus művekkel, és lenyűgöző tárgyakkal, amik Dickens korában megtalálhatóak voltak. Sőt! Az íróasztal is itt áll, amin Dickens dolgozott.

Jane Austen háza

fotó: http://www.houseandgarden.co.uk

Ebben a csinos házban élet 1809-től 1817-ig Hampshire-ben az angol irodalom egyik leghíresebb női regényírója. Itt írta meg Jane Austen a Büszkeség és balítélet, az Értelem és érzelem, és a Mansfield Park című könyveit. Az írónő halálának 200. évfordulóján a házban megnyílt egy tárlat, ahol az Austen által használt tárgyak mutatják be az írónő életét, és regényeinek korát.

forrás

Te jártál esetleg valamelyik házban a felsoroltak közül? Vagy tervezed? 

Ha szereted az angol vidéket, akkor ajánljuk ezt a házat is!

Megtaláltuk a vidéki Anglia legbájosabb otthonát, és most azonnal elindulnánk ide…

Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *