LOADING

Type to search

Ajánlom Eszem-iszom Inspiráció Kipróbáltuk

A nő, aki Angliából hozta haza a teák szeretetét… Ismerjétek meg Varga Mariannát!

Share

Emlékszünk még a műanyag pohárba porciózott menzateákra? Vagy a torokgyulladáskor literszámra belénk erőltetett citromos löttyökre? Jó hírünk van: ez közelében sincs a valóságnak, és Te is könnyedén a teakészítés mesterévé válhatsz!

Életünk során főleg három dolgot sajnálhatunk: az elrontott ifjúságot, az értelmetlen és bamba bámulással meggyalázott szép festményeket, valamint a helytelen készítéssel elpazarolt finom teákat.” – tartja egy kínai közmondás.

Varga Mariannával készítettünk interjút, aki évek óta szenvedélyesen rajong a minőségi teákért, és – nagy szerencsénkre – eltökélt szándéka, hogy hazánkban is népszerűsítse az egyik legősibb és legtermészetesebb italt, a teát!

Honnan indult a tea iránti szenvedélyed?

Amikor Angliában éltünk a férjemmel, egy teakereskedésben dolgoztam, ahol teljesen beleszerettem ebbe a világába. Képezni kezdtem magam, tanfolyamokon vettem részt, okleveleket szereztem, és az érdeklődésem akkor sem hagyott alább, amikor haza költöztünk. Szerettem volna ilyen területen elhelyezkedni itthon is, de akkoriban – nagyjából hat évvel ezelőtt – nem volt túl sok lehetőség.

Nem akartam feladni a szenvedélyem, így hát megteremtettem magamnak a teás munkahelyet! Mivel mindenképpen szerettünk volna családot alapítani, motivált voltam, hogy a vállalkozás kiépüljön annyira, hogy otthon is tudjak dolgozni a gyerkőcök mellől.

Jelenleg a saját webáruházatokból lehet rendelni. Milyen termékek alkotják a kínálatot?

Kétféle termékcsaládunk van jelenleg; a Zahara teák és Az én teám. Utóbbi szálas teakeverékeket takar, melyeket mi állítunk össze saját receptúrák alapján. Teljesen egyediek, mi magunk kísérleteztük ki őket, máshol nem kaphatóak. Kávékból három keverék érhető el, szintén saját tudás alapján kifejlesztve. Ezeket egy kézműves családi pörkölőüzemmel gyártatjuk.

Honnan szerzed be a tea- és kávéalapanyagokat?

Hosszas keresgélés és próbálgatás után találtam meg a megfelelő forrásokat. A gyógynövényeket magyarországi termelőktől és bio nagykereskedésekből szerzem be, míg a többi teát Kínából rendelem. Fontos volt, hogy olyan beszállítót találjunk, akik folyamatosan képesek magas minőségű alapanyagokat biztosítani.

Amennyire tudom, nem álltál meg az értékesítésnél, hiszen a szolgáltatásid között már workshopok is szerepelnek…

Eleinte csak a webáruház létezett, idővel pedig egyre több vásárló írt levelet, hogy miként készítsék el a teákat, hogyan fogyasszák, milyen problémákra nyújtanak megoldást… Arra gondoltam, ha ilyen sok a nyitott kérdés, akkor nem egyesével válaszolok az érdeklődőknek, hanem egy szervezett workshopon adom át a tudást. Ez a terület olyannyira kinőtte magát, hogy külön weboldalt hoztunk létre hozzá, hiszen már havi szinten kettő-három kerül megrendezésre.

Egy-egy ilyen alkalom két részből épül fel. A workshop első felében tartok egy elméleti oktatást, amely során kontinensről kontinensre haladva megismerkedünk a különböző teakultúrákkal. Szívügyem az otthoni teakészítés minden fortélya, így azt is elmondom a résztvevőknek, hogyan tudjuk a legtöbbet kihozni az adott teából. Itt sem márkákat képviselek, sokkal inkább a teakészítés módját helyezem előtérbe. Milyen hőfokon készítsük el, hogyan áztassuk, melyik lépésnél lehet elrontani a teakészítést… Hazavihető tudást adok át, a második részben pedig a résztvevők húsz összetevőből állíthatják össze saját teakeveréküket, amelyet szintén magukkal vihetnek.  

 

Kik alkotják a célközönséged?

Úgy látom, inkább a nők nyitottabbak erre. Eddig túlnyomó részben harminc feletti hölgyek, édesanyák, házi asszonyok jöttek hozzám, akik szerették volna az első lépést megtenni az egészségtudatosság felé. Azonban nagy örömömre az utóbbi időben már egyre több fiatal vesz részt a teakurzusokon. Sok diák érkezik egyetemekről, jelenleg két hallgató is van, akik ebből a témából szeretnének szakdolgozatot készíteni, és tőlem kértek szakirodalmat hozzá. Szerintem fantasztikus, hogy egyre több fiatal is kezd érdeklődni a teafogyasztás iránt.

Tudatosan próbáltátok népszerűsíteni a fiatalabb korosztályokban is a teafogyasztást?

Igen, ezért hoztuk létre a Zahara termékcsaládot. Három forró csoki és öt teakeverék képezi a kínálatot. Ezzel kifejezetten a fiatalokat szerettük volna megcélozni. Egy városias, csajos irányvonalat vettünk fel ízvilág és design tekintetében is egyaránt. Így talán könnyebb eljuttatni hozzájuk a minőségi teákat. A Zahara egyébként egy arab női név, azt jelenti ’virágzásban lévő virág’.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Létezik egy európai teaprojekt, amelynek én lettem a hazai nagykövete. Célunk, hogy megpróbáljuk a kínai Camelia sinensis teának a magyarországi termesztését. Egy holland kertésztől indult el az ötlet, aki kinemesítette ennek a kínai teának a hidegtűrő változatát azzal a céllal, hogy Hollandiában termessze. Keresett több országból partnereket, így vele együttműködve koordinálom a hazai projektet. Toboroztam termelőket, akik szívesen részt vennének a próbatermelésben. Számomra meglepő módon nagyon sok lelkes és bátor termelő jelentkezett! Tavasz végén indulnak az első ültetések, megvizsgáljuk, hogy az itteni körülmények között mire képes ez a tea, hogyan lehet termeszteni. A legnagyobb büszkeségem, hogy a gödöllői Szent István Egyetem is támogat minket; kaptunk kísérleti parcellákat az egyetem területén, ahol egy kis kutatócsoporttal közösen ültetünk és vizsgáljuk az eredményeket.

Mint Te is említetted, Magyarországon nem beszélhetünk igazán „teatörténelemről”. Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?

Az én elméletem az, hogy egyébként hazánkban is létezett komolyabb teafogyasztás, amely az 1800-as évek végén indulhatott, hiszen ekkortájt több teaház is működött. Főként Németországból érkeztek a minőségi teák, de ezt bizony csak az arisztokrácia tudta megfizetni, így nem beszélhetünk széles körben elterjedt teázási szokásról. Ez egészen a hatvanas-hetvenes évekig kitarthatott, majd jött egy olyan időszak, amikor nem lehetett jó minőségű alapanyagot kapni, csak a megszokott, filteres fekete teát. Ha jobban belegondolunk, minimum két generáció nőtt fel a „menzatea” korszakban. Keserű volt, amelyet ebből kifolyólag jól megpakoltak cukorral és citrommal, és megmaradt egy ilyen kép az emberekben. Ez nem más, mint egy rossz beidegződés, és ezt nagyon nehéz elengedni.

Hogyan tudnád összefoglalni a vállalkozásod küldetéstudatát?

Az a misszióm, hogy itthon is népszerű legyen a minőségi teafogyasztás. Úgy látom, egyre többen odafigyelnek az egészségtudatos étkezésre, de arra, hogy mit isznak, már kevesebb figyelmet fordítanak. Mindig ajánlom a kurzuson résztvevő anyukáknak, hogy ne egészségtelen üdítőket és cukrozott gyümölcsleveket adjunk a gyerekeknek, hanem teát. Hiszen ez egy natúr ital, amely 99%-ban ugyan víz, de mégsem válik unalmassá!

Másrészről hiszem azt, hogy ebben a rohanó világban kell néhány perc önmagunkra. Erre tökéletes a két-három perces teázási rituálé minden nap, amikor elcsendesedünk és relaxálunk. Sokan úgy vélik, hogy nincs idejük ezzel pepecselni, de ez tévedés, hiszen tényleg csak pár perc az elkészítés. Ennyi „énidő” mindenkinek jár…

 

Szeretnél Te is a teakészítés mestérévé válni? Irány a www.teaprogramok.hu!

Mi már megkóstolhattuk Marianna mennyei teakeverékeit, a webáruházat ITT találod!

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *