LOADING

Type to search

Ajánlom Élem Főoldal

17 jel, ami megmutatja, hogy mennyire vagy egészséges. Meg mered nézni?

Share

“Csak egészséges legyen” – tartja a mondás, ám az egészségért tenni kell, de szerencsére rengeteg módszer rejlik, hogy utánajárj, hogy mennyire vagy egészséges. A tested árulkodik az egészségi állapotodról, csak figyelni kell a jelekre. 

Amíg fiatalok vagyunk valószínűleg csak legyintettünk anyukánk tanácsára, amikor arra kért, hogy naptejezzük be magunkat, igyunk megfelelő mennyiségű vizet, táplálkozzunk egészségesen és a többi. Sajnos a testünk nem felejti el a hedonista éveinket, de sokat tudunk azért tenni, hogy fittek maradjunk legyen szó tudatos táplálkozásról, sportolásról, vagy éppen a mentális egészségünkről.

Most 17 egyszerű és gyors módszert hoztunk, amivel te is megvizsgálhatod magad, ellenőrizheted a tested állapotát, és ha látod, hogy baj van, akkor cselekedni tudj! Sosem késő elkezdeni változtatni, orvoshoz fordulni. Ne legyints a tünetekre, hanem cselekedj! Ez sokszor életeket menthet, ne feledd!

1. Ősz haj 40 éves kor előtt

Ha 40 éves korod előtt a hajad több mint a fele ősz, akkor érdemes ellenőrizned azt, hogy rendben van-e a vércukorszinted – mondja Joan Liebmann-Smith, a Body Signs könyv szerzője, aki megfigyelte, hogy az őszülő haj sokszor összefüggésben van a cukorbetegséggel

2. Rozsdabarna, sötét foltok a bőrön

Rozsdaszínű, vagy sötétebb foltokat okozhatja a napsütés, de mindenképpen érdemes bevizsgáltatni ezeket, mert ezek mutatják a hajlamot a bőrrákra.

3. Túlzottan rövid szemöldök

Természetesen most itt nem arra gondolunk, hogy te magadnak rövidre szedted, hanem arra, hogy az évek alatt teljesen kikopott a szemöldököd széle. Ez utalhat ugyanis pajzsmirigy alul működésre, így mindenképpen érdemes kivizsgáltatni a pajzsmirigyedet.

4. Túlzottan lelógó szemhéj

Ez lehet genetika, vagy az öregedés jele, de ha a családodban ez nem jellemző, akkor érdemes kicsit jobban a dolog mélyére ásni. A túlzottan lelógó szemhéj látáskárosádáshoz vezet, és ezt jobb elkerülni.

5. A szemed fehérje nem fehér

A fáradtságtól gyakran lehet a szemünk fehérje rózsaszín színű, ez főként azoknál jellemző, akik monitort néznek, vagy precíziós munkát végeznek egész nap (műszerészek, gépészek, órajavítók stb…) Arra kell vigyázni, hogy a szemed fehérje ne forduljon át a sárga színbe, mert a Gilbert-szindróma egyik tünete lehet. Ez egy májbetegség,  amiben a máj nem tudja lebontani a vérből a bilirubint, ami a vörösvérsejt lebomlásakor keletkezik.

6. Ráncos fülcimpák

Egy tanulmánya kimutatta, hogy azok, akiknek átlós gyűrődés van a fülük és fülcimpájuk területén, azoknak harmadával, akiknek mindkét fülökön van ilyen jel, azoknál 77% -kal valószínűbb a szívbetegség kockázata.

7. Vörös arc és orr

Sok 30 és 55 év között nő küzd kipirosodott orral, és arccal (ezt rosaceának nevezik), amit a stressz, a napfény, a fűszeres ételek okoznak. Ez könnyen gyógyítható, megfelelő bőrápolással, helyes étrenddel, de a rosacea jelezhet bélbetegséget, magas vérnyomást és emésztőrendszeri problémákat.

8. Kirepedezett szájszélek

A száj sarkaiban előforduló repedéseket a B-vitamin vagy a cink hiánya okozza, ilyenkor ajánlott a vitaminokat pótolni. A hosszú repedések gombafertőzésre is utalhatnak, így érdemes a probléma után járni.

9. Duzzadt mirigyek

Ha egyik napról a másikra észreveszed, hogy a nyakadon gömbölyű duzzanat alakul ki, akkor érdemes bevizsgáltatni a pajzsmirigyedet. A hirtelen duzzanat legtöbbször a 20 és 50 év közötti nőket érinti.

10. Barnásszürke bőr

Most nem arra gondolunk, hogy a szolárium (sicc!) vagy a napozás után lebarnulsz, hanem, hogy a bőröd színe hirtelen megváltozik, és nem a jó irányba. Ez akár lehet az Addison kór (a mellékvese megbetegedése) tünete, ami szürkés, barnás bőrrel járhat, főleg a test hajlataiban. Ez szerencsére kezelhető, ebben szenvedett például Jane Austen, és J.F.Kennedy is.

fotó: pexels.com

11. Nagy keblek és vastag derék

Egy nemrég publikált tanulmány szerint a nagy méretű mellekkel rendelkező nők, akiknek a derekuk is széles, sokkal hajlamosabbak a cukorbetegségre, mint a vékonyabb derekú, de szintén nagy keblű társaik.

12. Megvastagodott bőr a tenyéren és a talpakon

Ha hirtelen megdurvul, megvastagszik a bőröd az említett területeken, akkor lehetséges, hogy elszarusodásról van szó. A változókori bőrelszarusodás a 35-60 éves nőket érinti, ez a fájdalmas tünet szteroidos krémekkel kezelhető, így ha a bőrödön ezt tapasztalod akkor irány a bőrgyógyász.

13. Piros tenyér

Ez lehet egy májbetegség korai tünete, úgyhogy ha sokszor tapasztalod, hogy ok nélkül piros lesz a tenyered, akkor érdemes felkeresned a háziorvost.

14. Hosszú gyűrűsujj

A gyűrűs ujjaknál rövidebb mutatóujj azt jelenti, hogy a tesztoszteron szinted magasabb volt az anyaméhben, miközben fejlődtél. Ez nem okozhat önmagában problémát, de egy új tanulmány szerint a hosszú gyűrűsujj összefüggésben van a térdízületi megbetegedésekkel.

15. Szokatlan szögben nő a körmöd

A vízszintes vonal a körmön (másnéven Beau-vonal) utalhat egy múltbéli betegségre vagy a rossz táplálkozás jele. Ha ezek gyakorivá válnak, akkor érdemes kivizsgáltatni magad. A kifelé görbülő kanál alakú körmök a vérszegénység tünetei is lehetnek. Ha a körmöd végén barnáspiros foltok jelennek meg, az utalhat arra, hogy a veséiddel nincs rendben minden.

fotó: pexels.com

 

16. Állandóan hideg lábak, és kezek

A rendellenes hideg lábak és kezek kapcsolódhatnak a Raynaud-szindrómához, ami a helytelen vérellátást eredményez. Ez a ritka betegség főként a nők körében alakul ki, és első tünete a hideg, sokszor elliluló ujjvégek, lábujjvégek.

17. A hasad alsó része nagyon megnő

Ha egy nőn van mit fogni azzal nincs baj, mert a férfiak is szerint is szexi, ám ha a hasad legeslegalsó és középső rétege háromszorozódik meg rövid időn belül, akkor hajlamod lehet a későbbi demenciára, valamint a cukorbetegségre és a szívbetegségre is.

forrás

Ha egészséges bőrt szeretnél, akkor ezt is ajánljuk! 

Szép és egészséges bőrt szeretnél? Akkor teázz!

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *