LOADING

Type to search

Inspiráció Rácsodálkozom

Motivációra van szükséged? Íme 7 kislány, akik megváltoztatták a világot…

Share

Te tudod, hogy ki volt az a fiatal 6 éves fekete lány, aki emberek millióinak példakép lett a ’60-as években? És ismered Anna Frank naplóját, amiben a nácik szörnyűségeiről írt olyan módon, ami mindenki szívéhez szól? 

Polgárjog, kirekesztettség, gyerekrák kutatás, kivételes írói tehetség egy megosztó témában, másság elfogadása, háború befejezésért harcolás: csak néhány kifejezés, amiért ezek a fiatal lányok már tettek valamit, hogy az emberiség könnyebben elfogadja. Ismerjük meg őket, nézzünk fel rájuk, mert olyasmire képesek ők, amire érdemes büszkék lehetünk. Íme 7 fiatal lány, aki megérdemli a figyelmet!

Ruby Bridges

fotó: https://www.watchtheyard.com

1960-ban 6 éves korában Ruby Bridges volt az első fekete diák, aki New Orsleans-i William Frantz általános iskolába bekerült. A kislány sok zavargással nézett szembe, de mégis maradt és tanult. Később ő lett a polgárjogi mozgalmak egyik ikonja.

Mala Yousafzai

fotó: Készítette: DFID – UK Department for International Development – Malala Yousafzai: Education for girls, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44577822

Malala Yousafzai csak 15 éves volt, ami 2012-ben amikor az iskolabuszon utazva merénylet érte. A kislány pakisztáni születésű emberjogi aktivista, a lányok tanuláshoz való jogáért küzd. Ő az első pakisztáni és egyben minden idők eddigi legfiatalabb Nobel-díjasa.

Anna Frank

Készítette: ismeretlen fotográfus; Collectie Anne Frank Stichting Amsterdam – Website Anne Frank Stichting, Amsterdam, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43555059

Anna egy német születésű zsidó lány, akit Hollandiában bújtattak a nácik kegyetlenkedése miatt. Családját végül felfedezték, és 1945-ben a Bergen-Belsen koncentrációs táborban halt meg. Apja Ottó, az egyetlen túlélő a családból találta meg lánya naplóját, amit a bujdokolása alatt írt a kislány. A naplót azóta több mint 60 nyelve lefordították, Anna bátorságával igazi példakép mindenki számára.

Alexandra Scott

fotó: Alexs Lemonade Stand Alapítvány

A kislánynál az első születésnapja előtt állapították meg, hogy rákban szenved, ám ő mindig is küzdött, hogy túléljen. Amikor 4 éves volt a kislány a házuk udvarában felállította a saját limonádé állványát, ahol üdítőt árult és a befolyt összegből a gyerekek rákkutatását szerette volna támogatni. A kislány 2004-ben halt meg, de addig egy millió dollárt gyűjtött a rákkutatás javára. A családja folytatta a kislány örökségét, és megalapították az Alex Lemonade Stand alapítványt, hogy a kislányukhoz hasonló gyerekek gyógyítását fedezhessék.

Jazz Jennings

fotó: Youtube

Jazz mindössze 6 éves volt, amikor Barbara Walters interjút készített a transznemű gyerekkel, aki kisfiúként született, de lányként él. Jazz azóta igazi LMBTQ aktivista, saját Youtube csatornát vezet, és az “I Am Jazz” néven futó műsorában beszél a transzgender kérdésről. A lánynak már saját gyerekkönyve is van a témáról, amiben a gyereknek meséli el a saját nyelvükön, hogy milyen a másság és az elfogadás.

Bana Alabed

fotó: Youtube

A szíriai menekült lány azzal hívta fel a figyelmet, hogy az Aleppo város bombázását követően 2016-ban a Twitteren beszámolt, hogy mi történik az országban. A kislány családjával menekült el a borzalmak elől, és most is sokat dolgozik azon, hogy felhívja a világ figyelmét a szíriai népre, és a háborús körülményekre és a szétszakadt országra.

Mary Shelley

Készítette: Richard Rothwell – http://content.answers.com/main/content/wp/en-commons/thumb/2/2c/200px-MaryShelley.jpg.jpeg from the National Portrait Gallery, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62112

Az angol szerző még fiatal lány volt, amikor 1832-ben megírta Frankeinsten című könyvét, ami sokan az első sci-fi-nek tartanak a világon.  A 18 évesen világhírűvé váló lány teljesen autodidakta módon tanult meg olvasni és írni. Édesapja egyedül nevelte, csak a házvezetőnőjük foglalkozott Maryvel, aki nagyon gyorsan tanult és 11 évesen már megírta az első regényét. Shelleyt jegyzik a legfiatalabb bestseller szerzőjének, és rengeteg írót és költőt motivált már saját korában is.

forrás

Ők is nagyon bátrak voltak, és ők is nők!

10 felejthetetlen kép a női bátorságról – meríts erőt belőlük!

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *