LOADING

Type to search

Ajánlom Szépítkezem

„Célunk, hogy értéket teremtsünk és az embereket közelebb hozzuk a természethez”

Share

Tény, hogy a hazai manufaktúrákban készülő kozmetikumok egyre több rajongót szereznek maguknak. Egy újabb indokot adunk arra, hogy ez még inkább így legyen. Ismerjétek meg a Nagora Manufaktúra tagjait.

„A férjemmel mindketten a gyógyszeriparban, multikörnyezetben dolgoztunk, amikor elkezdtünk érdeklődni a természetesség iránt.” – mesél Gréta a kezdetekről – „Talán túl sokat láttunk. Azt már akkoriban is tudtuk, hogy az embert holisztikusan kell szemlélni. Ezzel párhuzamosan Beával és más barátnőkkel az életünk elindult egy természetesebb irányba, nem csak az étkezésünk, de a gondolkodásunk is megváltozott.

Ahogy várandós lettem, egyre inkább éreztem egy belső késztetést, hogy a természetességet az élet minden területére kiterjesszem, amelynek hatására elmentem különböző képzésekre, ahol közelebbről is megismerkedtem a gyógynövényekkel és a natúrkozmetikum készítéssel.”

Gréta eleinte még csak családjának és a barátoknak készített krémeket, köztük barátnőjének, Beának is, aki a krémek elsőszámú rajongójává vált. „Olyannyira, hogy egyenesen rettegtem attól, hogy mi lesz velem, ha Gréta egyszer csak nem csinál több krémet” – folytatja nevetve Bea – „Azt biztosan tudtam, hogy ezek után a természetes kozmetikumok után már semmi mást nem fogok magamra kenni.”

Miközben Gréta otthon volt első gyermekükkel és készítette a jobbnál-jobb és természetesebb arckrémeket és babaápolási termékeket, Beával szinte egyszerre fogalmazódott meg bennük a gondolat. „A férjem egyik nap azt mondta, hogy annyira jó, amit csinálok, hogy ezt másoknak is elérhetővé kell tenni.” – emlékezik vissza a három évvel ezelőtti történetre Gréta. „Ugyanekkor, emlékszem én pedig ültem a játszótéren a kislányommal és egyfolytában azon gondolkoztam, hogy annyira jók ezek a kozmetikumok, hogy valamit kellene velük kezdeni. A következő pillanatban már hívtam is Grétát, aki mondta, hogy Péterrel éppen erről beszélgettek.” – teszi hozzá Bea.

Így létrehozták a Nagora Manufaktúrát, amely a kezdeti termékfejlesztések után már két éve van jelen a natúrkozmetikumok piacán a kizárólag természetes és tisztán növényi összetevőivel (kivéve méz, méhviasz, kecsketej) és a gyógynövények jótékony hatásaival.

„Jelenleg negyvenöt féle gyógynövényt használunk és ez folyamatosan bővül. Judit, aki nemrég csatlakozott hozzánk és a szappanjainkat készíti, saját maga termeszti egy Balaton környéki faluban a csalánt, a zsályát, a diót és a rozmaringot, melyeket aztán a szappanokba tesz. Egyelőre még csak ezt a négy összetevőt termesztjük mi magunk, a többit megbízható és hasonló szemléletű termelőtől, gyártótól vásároljuk, lehetőleg Magyarországról, hogy ezzel is minimalizáljuk ökológiai lábnyomunkat és támogassuk a magunk fajta tisztességes termelőket. Nekünk nagyon fontos, hogy lássuk a gyógynövényt, amint a magtól eljut odáig, hogy kivonjuk a hatóanyagát és belekerül a kozmetikumokba. Van már egy terület a Bakonyban, amelyen elkezdtünk gazdálkodni, és nagy boldogságunkra idéntől már gyógynövényeket is termesztünk itt. Az a nagy tervünk, hogy mi magunk termesszük, szedjük és dolgozzuk fel mindazokat a gyógynövényeket, melyek a magyar klímán, vegyszermentesen fejlődhetnek.”

A Nagora csapat számára soha nem volt kérdés, hogy az általuk gyártott kozmetikumok természetes és tiszta, növényi összetevőket tartalmazzanak.

„Nem azt mondom, hogy hiszünk a gyógynövényekben, hanem saját tapasztalásból tudjuk, hogy működnek” – mosolyog Gréta. – „Van olyan krémünk korpás szeborreás bőrre, amelyet, ha az egyik vásárlónk nem használ, akkor arcbőre hámlani kezd és annyira belobban, viszket, hogy antihisztamint kell bevennie. Ha használja a krémünket akkor pedig teljesen tünetmentes. Sajnos a probléma okát nem tudom megszüntetni, de legalább egy olyan krémet tudok adni, ami kordában tartja a tüneteket.”

„Minden évben szoktunk tartani egy évértékelőt, amelyen átbeszéljük, hogy idáig mit sikerült elérnünk, melyek azok a dolgok, amelyekért hálát adhatunk.” – mesél Bea legújabb terveikről.  „Ekkor nem csak azt vesszük számba, hogy miért vagyunk hálásak, hanem azt is, hogy mitől szeretnénk megszabadulni vagy mit szeretnénk másképp csinálni. Az egész egyébként ott kezdődött, hogy mi Grétával már egyetem óta barátnők vagyunk, sokat beszélgetünk munkán kívül is. Az egyik ilyen alkalommal nagyon elegem lett mindenből, panaszkodtam neki, és ekkor ő nem sajnálkozni kezdett, hanem így szólt: „Most semmi mást nem csinálsz, csak panaszkodsz!” Ez nekem akkor nagyon rosszul esett, de aztán rájöttem, hogy igaza van. Vagy változtatni kell rajta, vagy el kell fogadni, de semmiképp sem panaszkodni. Ezt persze tudtam én is, de napi rutinban elfelejti az ember. Így jutottunk arra, hogy szóljon ez az idei böjti időszak arról, hogy nem panaszkodunk. Ha előjön egy panasz, akkor azt cseréljük ki valami olyanra, amiért hálásak vagyunk. Kitaláltuk, hogy a negyven napos böjti időszak mintájára csináljunk egy huszonegy napos kihívást, amelyhez a böjt negyvenhat napja alatt bárki, bármikor csatlakozhat.

Gréta, Bea és Péter nem is gondolták volna, hogy ötletüknek ekkora sikere lesz. Egyetlen céljuk csupán annyi volt, hogy ha nekik ilyen jól bevált, akkor talán ezzel több embernek is tudnának segíteni ezen jó szokás kialakításával. Azóta közel ezernégyszázan csatlakoztak. „Van, aki úgy van vele, hogy csak magának írja otthon, van, aki elküldi nekünk üzenetben, és van, aki kirakja az esemény falára.” – összegzi Bea a kezdeti tapasztalatokat. – „Nagyon örülünk neki és szeretnénk az ilyen jellegű kezdeményezéseket majd tovább vinni, mert célunk, hogy a natúrkozmetikumok mellett a tudatos, felelős élet más területein is cselekvésre buzdítsuk azokat, akik nyitottak erre. Sokan jeleztek vissza, hogy örülnek hogy végre egy ilyen „értelmes kezdeményezés” is megjelent a közösségi oldalakon, ami nem mellesleg vidámmá tette mindennapjaikat és bár vége a huszonegy napnak, még folytatja. Ez nagyon boldoggá tesz minket.”

A Nagora Manufaktúra tulajdonosai hisznek a társadalmi szerepvállalásban is, éppen ezért döntöttek úgy, hogy segítik a Női Egészségért Alapítványt, amely az endometrózisban szenvedő nőknek nyújt segítséget.

„Ez egy hormonális alapú női probléma, amely nagyon fájdalmas, ráadásul gyakran meddőséget okoz és 200 000 nőt érint ma Magyarországon. A hormonháztartás felborulásából ered, amiben a hagyományos kozmetikai összetevőknek is nagy szerepe van, hiszen van köztük sok olyan mindennap többször használt összetevő, amely ösztrogénszerűen viselkedik, beavatkozva ezzel a normál hormonműködésbe.

Az alapítvánnyal karöltve mi is szeretnénk segíteni ezeknek a nőknek megváltoztatni a szemléletüket, ezáltal az életminőségüket is.” Ezen kívül minden Karácsonykor az eladott termékekből származó bevétel egy részét felajánlják jótékony célra. Ez az első évtől így volt, már alapításkor megfogadták, hogy akármilyen anyagi helyzetben is lesznek, ezt szeretnék megtartani, illetve lehetőségük szerint kiegészíteni más, segítő kezdeményezésekkel. Tavaly például egy mélyszegénységben élő beregszászi sokgyerekes magyar családot támogattak élelmiszerrel.

Az érdeklődők sokféle Nagora termék közül választhatnak az arctisztítástól az éjszakai krémekig, a problémás bőrre készülő kozmetikumoktól egészen a babáknak való készítményekig. A tapasztalatok szerint a legtöbb vásárlónak az örökzöld kakaóvajas testápoló és körömvirágos kézkrém mellett a száraz bőrre készülő gránátalmás arckrém és argán szemkörnyékápoló valamint a vegyes és zsíros bőr igényeire szabott homoktövises és faggyúharmonizáló készítmények a kedvencek.

A babatermékek közül pedig a fürdetők és a popsikrém, testápoló a legkelendőbbek. „A citromfű illatú körömvirágos kézkrémünkért megőrülnek az emberek. Az illatokhoz vagy 100% tisztaságú terápiás illóolajokat használunk vagy semmit, de amikor semmit, akkor az leginkább azért van, mert olyan intenzív a bennük lévő növényi anyagok illata, hogy nem tudom vagy nem akarom elnyomni semmivel.” – avat be Gréta az összetevőkbe. „Megfigyeltük, hogy sokan nem tudják, hogy ami hipoallergén az általában nem természetes, hanem szintetikus, hiszen a természetben is előfordulnak allergén anyagok (például mogyoró, eper), de talán még mindig kevésbé, mint a mesterséges összetevők között. Ha valaki például allergiás a kamillára, és felkeni a krémet, amely kamillát tartalmaz, akkor megindul az allergiás reakció. Ha valaki tudja, hogy allergiás rá, akkor neki nem kell kamillát használnia. Ebben az esetben tudunk helyette valami mást ajánlani, sőt vissza is küldheti a krémet és szívesen kicseréljük egy másik, személyre szabott kozmetikumra.”

Gréta és Bea éppen ezért dolgozott ki egy bőrtípustesztet, amely a Nagora Manufaktúra oldalán elérhető és amelyből Gréta elemzése során kiderül, hogy kihez milyen gyógynövény és készítmény illik. „Rengeteg bőrtípusteszt van a neten és mégis azt vettük észre, hogy az emberek nem tudják milyen a bőrük állapota. Nálunk nem egy automatizált valamiről van szó, nem automatikus választ kap a kitöltő, hanem mindegyik tesztet személyre szabottan mi dolgozzuk fel. Van benne egy olyan rész is, ahová beírhatják az allergiákat is, és akkor arra kifejezetten tudunk ajánlani terméket.”

„Mi a személyes kapcsolatban és a gondoskodásban hiszünk, ennek egyik eleme ez a teszt is.” – mosolyog Bea. – „Azt vettük észre, hogy ezt a gondoskodást a vásárlóink is értékelik, szeretik, ha foglalkozunk velük, mert manapság mintha sokkal kevesebb figyelem jutna egymásra. Nagyon hálásak a törődésért és a személyes kapcsolatért. Most már bátran mondhatjuk, hogy megtaláltuk azokat a rendezvényeket, amelyekre azok az emberek járnak, akiket érdekelnek a gyógynövények, a kézműves termékek és szeretettel fogadják a készítményeinket. Ezeket mi is nagyon élvezzük és egyáltalán nem teher, hogy hétvégén ott vagyunk, beszélgetünk és segítünk nekik. Nagyon jó érzés.”

Ha Nektek is megtetszett a Nagora csapat természetessége és kedvessége, a gyógynövények iránti elkötelezettségük és hitük az emberekben, akkor a következő helyeken tudtok velük és kozmetikumaikkal találkozni: „A Pozsonyi úton a Pöti Showroomban hétköznapokon, ahol hétfőnként én is itt vagyok és tanácsot is tudok adni.” – mondja Gréta. – „Ezen kívül elég gyakran ott vagyunk a Vegán Sunday Market-on az Ankertben, rendszeresen részt veszünk a hazai kézműveseknek otthont adó WAMP-on és a Pici Piacon, illetve más egészségtudatos rendezvényeken is. És természetesen a weboldalunkon keresztül is várjuk az érdeklődőket.”

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *