LOADING

Type to search

Ajánlom Élem

10 ok, amiért ma is imádjuk Janikovszky Éva könyveit!

Share

Talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lennének fellelhetőek Éva könyvei. Nem tudjuk, hogy azért, mert humoros, mert játszva tanít, vagy azért, mert egyszerűen mindig igaz, de tény: újra és újra felfedezi őt a következő generáció.

A gyerekek és felnőttek kedvence, Janikovszky Éva április 23-án ünnepelné a születésnapját. Nem is kérdés, hogy örökzöld könyveit ugyanolyan lelkesedéssel forgatjuk és adjuk a gyerekeink kezébe, mint harminc évvel ezelőtt. Íme, tíz érv amellett, hogy az írónő páratlan életművet hagyott hátra, és ma is képes mosolyt csalni az arcunkra!

“Mitől jó egy nap? Attól, hogy képesek vagyunk meglátni a jót. Hogy örülni tudunk. És attól, hogy holnap is lesz egy nap. Lehet, hogy még jobb, mint a mai.”

Őszintén mutatja a be a körülöttünk lévő világot, ahogy talán senki, különös tekintettel a felnőtt-gyerek kapcsolatra. Gondoljunk csak a Velem mindig történik valami vagy az Égig érő fű című köteteire!

„Ha én felnőtt volnék, megnősülnék, és olyan lányt vennék feleségül, aki sikít ugyan, ha meglát egy levelibékát, de nem mondja rá, hogy undorító és fúj.”

Empatikus. Nincs még egy olyan szerző, aki képes valóban a gyerekek lelke mélyére látni, és úgy írni, hogy tényleg elhisszük: a sorokat egy vásott kisiskolás írta.

Retro hangulatot teremt. Ha szeretnénk elmesélni a gyereknek, milyenek is voltak a hétköznapok egy gyerek számára a szocializmus idején, azt megtehetjük az ő nyelvükön – ehhez elég, ha felütjük Az úgy volt kötetét.

Képes megérinteni. A könyvek meghatnak minket, olvasókat, pedig hétköznapi konfliktusokat mutatnak be, ömlengés vagy szirupos érzelgősség nélkül. A titkuk az, hogy áthatja őket az otthon melege.

Szerethető szereplőkkel dolgozik. Valóságos, idealizálástól mentes, kedves, vicces hősök elevenednek meg az oldalakon. Ki ne emlékezne Misura, Pacsitacsira, a ferde fejű hörcsögre vagy a tömbösített nénire?

A kamaszokhoz is szól. Nem csak a kisgyerekek, hanem a tinik nyelvén is képes megszólalni, amely A tükör előtt és a Kire ütött ez a gyerek? című műveiben teljesedik ki, de a titokban a padláson bulizó, nyegle nagytestvérek különös világa feltűnik egyéb könyveiben is.

Szép ajándék. Kisbabát vár egy barátnőd? Fia lesz, vagy lánya? Ha az Örülj, hogy fiú! és az Örülj, hogy lány! egyikét ajándékozod neki, száz százalék, hogy örömet okozol majd vele!

„Amikor meghallottam, hogy én most már igazán anyuka vagyok,
és kislányom van, eszembe se jutott, hogy fiút vártam,
csak annak örültem, hogy végre megszületett és egészséges,
és amikor fölsírt, tudtam, hogy csak ő lehet a mi gyerekünk,
senki más.

Hogyan is lett volna fiú, mikor kislány!”

Imádjuk a könyveiben található rajzokat és a borítókat is. Réber László illusztrátor egyetlen vonalat használt a rajzaihoz, a neve mégis összefonódik Janikovszky alkotásaival. Csak annyit mondunk: az illusztrációk egyszerűen nagyszerűek.

Egyes könyveiből film is készült. Az Égig érő fű és a Kire ütött ez a gyerek? olyan sikert aratott, hogy vászonra vitték, így nem csak a könyveket lapozgathatjuk, hanem családilag leülhetünk megnézni.

Felnőtteknek is írt. Bár ugyanúgy élvezzük a gyerekkönyveit – sőt, olykor még jobban is -, mint a kicsik, a Felnőtteknek írtam novelláskötet kifejezetten nekünk, hozzánk, rólunk szól. Sok novella még most, 20-30 év után is megdöbbentően aktuális, legyen szó a Nagymamasorsról vagy az Unokavárásról.

Mi sem bizonyítja jobban, hogy Janikovszky ennél a korosztálynál is telitalálat – és még Réber László rajzairól sem kell lemondanunk!

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *