LOADING

Type to search

Budapest Ez+az Fashion Rácsodálkozom

24 vintage fotó az ötvenes évekből, amely megmutatja, hogy milyen más volt az élet

Share

Régi fotókat nézegetve mindig rácsodálkozunk, hogy mennyi minden változott meg ezalatt a néhány évtized alatt. Ahogy arra is, hogy az 1950-es években nagyon más volt az élet Magyarországon és az Egyesült Államokban. Bár ha egy-kettőt jobban megnézünk, talán nem is annyira éles a különbség. 

A második világháború után beköszöntő új évtized a hidegháborús és nukleáris fenyegetettség, illetve az erősödő rasszista szegregáció ellenére a boldogság és a jólét időszaka volt az Egyesült Államokban és gyakran “arany korszakként” tekintenek ezekre az évekre. Nem úgy hazánkban, ahol ebben az időszakban a családok kilencven százaléka nem tudott bútort vásárolni, és ahol a személyautók száma 1950-hez képest még tovább csökkent, egészen addig, míg az ötvenes évek elejére gyakorlatilag megszűnt a gépkocsi kereskedelem és magántulajdonban mindössze kétezer darab autó maradt.

A New Yorkban élő, orosz származású Denis Fraevich nagy rajongója ennek a korszaknak, ezért bolhapiacokon, aukciókon vásárolja meg e ritka, de annál beszédesebb képeket, melyeknek magyar megfelelőit a Fortepan archívumában lelhetjük fel. A legtöbb fotó fekete-fehér, mert még az Egyesült Államokban sem engedhette meg magának mindenki a színes fotográfiákat.  Ahogy a magyarok sem, bár nagyon izgalmas végignézni a képeket, különösen azt szem előtt tartva, hogy az ötvenes években a divatozás elítélendő volt, ahogy “elvileg” a körömlakk és a rúzs is és a munkásnő lett a követendő példa.

Gyerekülés az ötvenes évekből

Boldog magyar nebulók valamikor az ötvenes években.

Divatos séta a Duna partján 1953-ban.

Nyári életkép, USA, 1954.

1957-től végre Magyarországon is részletes beszámolók jelentek a párizsi divatbemutatókról és ismét kezdtek előtérbe kerülni a nőiesebb vonalak.

Cigarettázó nő mókás öngyújtóval az ötvenes évek Magyarországán

Cigi és pia

James Dean egy töltőállomáson ezüstszínű Porsche Spyder-ével néhány órával autóbalesete előtt 1955. szeptember 30-án

Daytona Beach, 1957

Egy üzlet portája Alabamában 1956-ban.

New York, 1959.

San Francisco utcáin 1957-ben.

Nem tudjuk biztosan, de ez lehet, hogy egy televízió…

Irány a Balaton túlpartja 1957-ben.

Zajlik az élet a fővárosi utcákon 1959-ben.

Parkolóház Missouri-ban 1953-ban.

Marilyn Monroe filmstúdiója ezzel a képpel szerette volna bizonyítani, hogy a színésznő bármit is vesz fel, abban tökéletesen mutat, 1951.

Külön bejárat a feketebőrűeknek, Alabama, 1956.

Iskolai táncversenyre készülve, USA, 1950.

Csupa frissesség, 1951.

Karácsonyi ajándék, USA, 1958.

Család a karácsonyfa alatt, Budapest, 1959.

Times Square, New York, 1955.

A budapesti Nádor utca 1955-ben.

 

Forrás

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *