LOADING

Type to search

Főoldal Rácsodálkozom

Íme 8 dolog, ami a tudomány szerint, megcsaláshoz vezethet…

Share

Sokszor tesszük fel a bűvös kérdést: mi vezethet valakit odáig, hogy sutba dobja az eddig kapcsolatát, házasságát, családját, és megcsalja párját? Miért teszi? Milyen látható jelei vannak ennek? 

Ha te is sokszor kérdezgeted ezt, akkor érdemes elolvasni a cikkeket, mert egy kutatás most igazolja a csalfaság tényezőit. 

Az érzelmi intimitás hiánya

foto: © Daniel Del Orfano / facebook

Ha a partner nem beszélget a másik féllel, ha nem támogatja érzelmileg, ha nincs testi kontaktus, ami erősíteni az érzelmeket, akkor a mind a férfiak, mind a nők előbb-utóbb megcsalják a párjukat. Van egy sztereotípia miszerint a férfiaknak nagyon fontos a szex, és ha ezt nem kapják meg, akkor keresnek új partnert. Gary Neuman pszichológus szerint ez csak a férfiak 47 százalékára jellemző, de fontos szempont, hogy az érzelmi intimitás hiánya vezet a legtöbbször félrelépéshez a kapcsolatokban.

A társadalom befolyásolása és régi tapasztalatok

Ha egy személy már korábban megtapasztalta a hűtlenséget (akár elkövetője, akár elszenvedője volt), akkor nagy valószínűsségel egy új partnerrel is átéli ugyanezt. Egy közvélemény kutatás szerint a házasságtörést elkövető férfiak 75%-a jelezte, hogy azért csalta meg a partnerét, mert a barátai is ugyanezt tették.

Hiányos intim kapcsolat

fotó: © Rob Hefferan / facebook

Az új érzelmek hiánya a szexuális életben a férfiak 70%, a nők 49%-nál vezet megcsaláshoz. Meg kell azt is jegyezni, hogy ezek az emberek előzőleg boldogok voltak, nem voltak botrányok, sem korábbi megingások a kapcsolatukban. A hirtelen megritkult intim kapcsolat fontos tényezője tehát a félrelépéseknek.

Érzelmi válság a kerek évszámok előtt

Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor elkezdjük összefoglalni az eddig elért sikereinket, eredményeinket. Vannak akik arra a következtetésre jutnak, hogy minden rendben, mások pedig érzelmi életválságba kerülnek. Egy kutatás szerint ez általában a 29, 39 és a 49 életév felé következik be. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy családapa 39 évesen hirtelen rájön, hogy elhagyja a családját, az ember kora csak egy tényező, de sokak döntéseire és tetteire kihat.

Túlzott érdeklődés a közösségi oldalak iránt

fotó: © Alyssa Monks / facebook

Azoknál a pároknál, ahol az egyik partner túl sok időt tölt a közösségi hálózatokon a hűtlenség kockázata megemelkedik. A közösségi hálozatfüggők esténként “elhagyják” kedvesüket, csak azért, hogy másokkal beszélgessenek. A virtuális kapcsolatok függőséget okozhatnak, és sokszor az ott megismert ember vagy emberek negatív irányba befolyásolják a kapcsolatokat, és ez házasságtöréshez vezet.

Munka és üzleti utak

Egy kutatásban résztvevő férfiak szerint több mint egyharmada üzletember, és ezek a férfiak elárulták, hogy üzleti útjaik során megcsalják a feleségüket, párjukat. A nők csak 13%-a bonyolódik munkahelyi kapcsolatba az élete során. A munkahely miatti megcsalás a kapcsolatok 6. és 9. éve közé tehetőek általában, így ezek az évek számítanak a legkritikusabbnak egy házasságban.

Az oxitocin hiánya

fotó: © Alyssa Monks / facebook

Az oxitocin egy hormon, ami megemelkedik a szervezetünkben, amikor ölelkezünk vagy csókolózunk a párunkkal. Ez a hormon fontos szerepet játszik a kapcsolat harmonikusságának megtartásában. A tudósok szerint az oxitocin hiány fontos szempont a megcsalásoknál. Egy kísérletben több házas férfit kezeltek oxitocin injekciókkal, majd bemutatták őket vonzó nőknek. Akik hormont kaptak könnyen visszautasították a kísértést, míg akik nem, azoknál magas arányban végződött a kísérlet megcsalással.

Az adrenalin függőség

Vannak olyan emberek, akik nem tudják elképzelni az életüket anélkül, hogy ne hajtaná őket az adrenalinvágy. Ennek pedig tökéletes melegágya egy titkos kapcsolat, ami megfelelő adrenalin lökkel kecsegtet. Sokszor fogják erre a megcsalást, hiszen igazoltnak vélik azt, hogy csak azért léptek félre, hogy izgalmassá tegyék az életüket.

Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy ezek a tulajdonságok jelenléte nem jelenti azt, hogy a párunk képes arra, hogy megcsaljon minket. Egy adrenalinfüggő is lehet monogám típus, és fordítva. A lényeg, hogy ha azt érzed, hogy válságba jutott a kapcsolatotok, akkor felnőtt ember módjára meg kell beszélni a dolgokat. Tanácsot kérni sem jelent gyengeséget vagy végleges kudarcot!

forrás

Szerinted mi vezethet a legtöbbször megcsaláshoz? 

Ez a cikket is ajánljuk!

10 biztos jele annak, hogy a *másik fél* kifelé kacsintgat a kapcsolatból

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *