LOADING

Type to search

Rácsodálkozom

10 mítosz, amit még ma is sokan elhisznek, ha a terhességről van szó

Share

A terhesség nagyon fontos és izgalmas időszak egy nő életében, így nem is csoda, hogy sok előítélet és sztereotípiák veszi körül a várandósságot, majd magát a szülést is. De nyugi, most lerántjuk a leplet, hogy nem kell mindig, mindent elhinni! 

“Terhesség alatt ne festess hajat, mert káros a babára nézve!” , “A legjobb, ha még 30 éves kor alatt megszülöd az első babád!”, “A terhesség alatti szex káros a magzatra” Ugye te is hallottad már ezeket a mondatokat? A legtöbbször előkerülnek, amikor a babatervezés, vagy a várandóság a téma a női csevejekben. Sokan sokfélét mondanak a 9 hónapig tartó időszakról, ami az egyik nőnek maga lehet a varázslatos utazás, míg mások számára a megtestesült pokol. Van aki átvészi a terhességet rosszullétek nélkül, míg más állandóan a WC csészét ölelgeti. Ahány nő, annyi terhesség, de az biztos, hogy van néhány évtizedek óta terjedő mítosz, ami mindig előkerül. Pedig sokuknak semmi igazságalapja sincs! Te se dőlj be nekik, ha éppen babát vársz!

Egy várandós nő egyen sokat

fotó: © depositphotos © depositphotos

Az Egyesült Államok Orvostudományi Intézetének táplálkozási szakemberei azt állítják, hogy ha egy nőnek egészséges a súlya az az első trimeszterben, akkor nem kell extra kalóriákat fogyasztani. A szakemberek azt javasolják, hogy a második trimeszterben napi 340 kalóriával, a harmadik alatt pedig körülbelül 450 kalóriával többet adjunk hozzá az egyébként szokásos étkezéseinkhez. Ezek az extra kalóriák tejből, diófélékből vagy sovány fehérjéből származzanak.

A terhesség elbutítja a nőket

A hormonszint változás hatására a nők érzékenyebbek lesznek. Sok nő a terhességük alatt új tehetségeket fedez fel magában, és új készségekre tesz szert. Vannak akik ilyenkor kezdenek új szakmába, vállalkozásba. Sok színésznő várandósan hatalmas filmsikereket ér el, ugyanakkor vannak akiknél az ellenkezője valósul meg. Néhány nőnél nehezebbé válik ilyenkor a megosztott figyelem, és feledékennyé válnak. Ez semmi esetre sem az elbutulás eredménye, csak a hormonok változásai okozzák.

Egy nőnek a 30 éves kora előtt kell megszülnie az első gyermekét

fotó: © depositphotos © depositphotos

Ha egy 30 éves (vagy afeletti) nő gondoskodik önmagáról, egészségesen táplálkozik, elegendő testmozgást végez, és rendszeresen orvosi vizsgálaton esik át, a terhesség alatti komplikációk veszélye nem magasabb, mint a huszas korosztályé. A terhesség alatt felmerülő problémák többnyire a test állapota, nem pedig a biológiai korszakhoz kapcsolódnak.  A legtöbb orvos úgy véli, hogy az első gyermek születésének ideális korszaka a nők 20 és 30 éves kora közé tehető. Egy tudományos vizsgálat szerint a tökéletes kor az egészséges gyermek megszülésére a nők 34. évüknél van.

Az ultrahang vizsgálat fáj a babáknak

A legtöbb orvos azt javasolja, hogy a normális magzat fejlődése érdekében a terhesség alatt három alkalommal végeztessünk ultrahang vizsgálatot, tehát minden negyedévben egyet. Csak akkor javasolt gyakrabban, ha van valami indoka. Az ultrahangos képalkotás nagyfrekvenciájú hanghullámokat használ, de a röntgenfelvételtől eltérően itt nincs sugárzás. Az ultrahangvizsgálatnak köszönhetően az orvosok kizárhatják a méhen kívüli terhesség lehetőségét, meghatározhatják a magzat lehetséges kórtörténetét, és megvizsgálhatják a baba növekedését, és helyzetét a méhben.

 

A nők sós, savanyú dolgokra vágynak a terhességük alatt

fotó: © depositphotos © depositphotos

A várandós nők teste fura dolgokra képes, és néhány extrém esetben ez olyan kívánóssághoz vezethet, amiket nehéz megmagyarázni. Néhány nő krétát enne, mások hamut nyalogatnának, de bármi előfordul. Nincs általános dolog, mindig azt kívánja a várandós nő, ami hiányzó tápanyag a szervezetében. A csokoládé mindig az első helyen szerepel a kívánóssági toplistán.

A terhesség alatti szex károsítja a magzatot

A szex a terhesség alatt talán az egyik legelterjedtebb mítosz. Sokan úgy gondolják, hogy káros a babának, kellemetlen az anyának, ráadásul még erkölcstelen is. Ha a várandós nő nem érez semmi kényelmetlenséget, akkor a szexuális aktivitás semmilyen kárt nem okoz. Éppen ellenkezőleg! A szex bizonyos időnként előnyös, hiszen erősíti a kismedencei izmokat, ráadásul érzelmileg is nagyon fontos az anyáknak, akiknek a várandósság alatt fontos a pozitív megerősítés, és a gyengédség.

Terhesség alatt tilos az edzőterem

fotó: © depositphotos © depositphotos

Ha egy nő nem tapasztal egészségügyi problémákat a terhessége alatt, akkor a rendszeres testmozgás nem okozhat problémát.  A sport nemcsak jó állóképességet ad, de előnyös a magzat fejlődésének is, és könnyebbé teheti a szülés folyamatát is.  Ettől függetlenül mindig érdemes konzultálni az orvosunkkal, vagy fitness oktatónkkal, hogy mi az ami még megengedett és mi az ami nem javasolt várandósan.

A terhesség alatt ne fessük a hajunkat, körmünket

Régen voltak olyan összetevők (ammónia, formaldehid, kámfor), amik károsíthatták a magzatot, de ma már kiváló minőségű és modern kozmetikai összetevők léteznek, amik nélkülözik a veszélyes elemeket, így bátran lehet hajat festeni, és körmöt lakkozni várandósan.

 

A hal és a diófélék fogyasztása nagy mértékben folyásolja a születendő gyermek intelligenciáját

fotó: © depositphotos © depositphotos

A fenti ételek egészségügyi tulajdonságait nem lehet megtagadni. A dió káliumban és magnéziumban gazdag ezáltal erősíti az ereket és a szívizomzatot, és kedvező hatással van az idegrendszerre. A jód a halban a pajzsmirigy számára előnyös, ezért érdemes beiktatni a várandóság alatt is. Az azonban tévhit, hogy a jövőbeli baba mentális képességeinek ezek az ételek lennének az okozói.

A vízivást csökkenteni kell a harmadik trimeszterben

fotó: © depositphotos

Régen a terhes nőknek azt javasolják, hogy a harmadik trimeszterben kevesebb folyadékot fogyasszanak így kevésbé fognak vizesedni. A tudósok azóta bebizonyították, hogy ennek semmi köze sincs ahhoz, hogy ki vizesedik be az utolsó trimeszterre. A vízfogyasztás nagyon fontos dolog, hiszen a dehidratáltságnak súlyos következményei lehetnek.

forrás

Te tudsz még ilyen mítoszokat? Kommentálj néhányat! 

Ezt is ajánljuk, ha van a környezetedben várandós anyuka!

Túl az uncsi pelenka tortán… 10 +1 babaváró ajándék magyar cégektől!

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *