LOADING

Type to search

Utazom

10 hasznos tipp, hogy *végre* belevágj a szóló-utazásba! (Mert sokat tanulsz majd magadról…)

Share

Utazni felszabadító dolog, és egyszer mindenkinek az életben ki kell próbálnia, hogy milyen egyedül útnak indulni.

Nem azt mondjuk, hogy rögtön indulj el a világ másik felébe egyedül, de az utazás nem csak páros tevékenység. Moziba is lehet egyedül járni, de koncertekre, és kiállításokra is. Miért maradnál le egy jó utazásról, ha nincs útitársad? Ha eddig még sosem próbáltál egyedül utazni, akkor hoztunk tíz hasznos tippet, amit ha elolvasol te is bátrabban vágsz majd bele életed nagy kalandjába!

1. Ismerd meg a saját erősségeidet, gyengeségeidet!

Barátságos embernek tartod magad, aki nyitott a világra és mindent tudni akar? Megőrülsz, ha nincs kivel kommunikálj órákon át? Nem okoz problémát, hogy idegen nyelven kell kommunikálnod? Ha az előző kérdésekre igennel válaszoltál, akkor olyan városba érdemes utaznod, ami élénk gasztronómiával és közösségi élettel rendelkezik, mert itt sok-sok kávézó, bár, étterem vár, hogy betérve elbeszélgess a helyiekkel. Ha inkább introvertált vagy, akkor valami nyugis és elvonulásra alkalmas helyet kell keresned. A saját tulajdonságaiddal csak is te vagy tisztában, így mikor úti célt választasz mindig ezek szerint keresgélj, így nem kell annyira kiszakadnod a komfortzónádból.

2. Szállj meg egy helyinél!

Az Airbnb-nek és a Couchsurfing-nek hála egész iparág épült arra, hogy összehozza az adott város vendéglátóit és az utazókat. Ráadásul egyedül utazóként sokkal könnyebb helyzetben vagy, hiszen sokkal olcsóbb szállásokat találhatsz, hiszen elég csak egy szobát bérelned. Bárkitől is bérelsz lakást, biztos, hogy segít majd néhány tippel, hogy hová érdemes menned, ha a helyi gasztronómiával ismerkednél, de házigazdád tuti, hogy ajánlj majd olyan helyeket, amiket csak a helyiek ismernek.

3. Ne félj önmagadtól!

Ha hosszabb útra mész egyedül, akkor sokakban felmerül a kérdés: nem lesz majd ez unalmas? Fogd fel úgy, hogy végre eljön az idő, amikor lehetőséged lesz új barátságokra szert tenned, és önmagaddal is eltölthetsz egy csomó időt Ismerkedj a bárokban, éttermekben, más turista csoportokkal és nem fogod magad egyedül érezni.

4. Tanulj meg nemet mondani!

Ha különösen vendégszerető országba visz az utad, akkor néha erőszakosnak hathatnak az ott élő emberek. Ez odaérkezéskor főleg intenzív érzés, de megfelelő módszerrel gyorsan felülkerekedhetsz ezen. Tanuld meg az ország idegen nyelvén a “Nem, köszönöm” kifejezést és egy-két nyomatékosabb nemet mondó kifejezést. Ezzel felvértezed magad, és nem fogod zaklatásnak érezni, hogy el akarnak adni valamit. Mindig legyen a telefonodban a helyi segélyhívó szám, és a külképviselet címe, telefonszáma. Valószínűleg nem lesz rá szükséged, de ez biztonságot adhat minden helyzetben.

5. Ne felejts el fotózni!

Nem kell drága fényképezőgépet magaddal vinned, elég a mobiltelefonod is, hogy szuper képeket készíts utazásod során. Jó lesz otthon visszanézni a barátokkal, családdal a legszebb helyekről készült fotókat.

 

Hét nőt kérdeztünk arról, hogy hogy vágtak neki az első szóló-utazásnak

6. Ülj be egyedül is az éttermekbe!

Sokan félnek betérni egyedül egy étterembe, mert frusztrálják őket, hogy mit gondolnak majd mások. Tegyél erre magasról, nyugodtan ülj be a neked tetsző helyre, és vacsorázz egyedül. Felszabadító érzés lesz, amikor megérkezik a pincér, te pedig elmondod neked ki hogy “Hosszú utat tettem meg egyedül, hogy ideérjek, mit ajánlj a helyi ételek közül?”. Hidd el a pincérek örömmel fognak segíteni neked a választásban.

7. Kezd korán a napjaidat!

Ha már eljöttél idáig, akkor ne sajnáld az időt, hogy felfedezd a környéket. Kelj mindennap korán, kezd a napot egy finom reggelivel, aztán nézz körül a környéken, látogass el a helyi parkokba, fedezd fel a nevezetességeket, túrázz, kirándulj, strandolj, bérelj kerékpárt, és járd körbe a helyet. Ha elég programot zsúfolsz bele a napodba nem fogsz unatkozni és biztos, hogy estére eléggé el leszel fáradva ahhoz, hogy gyorsan elaludj.

8. Keresd meg a helyi embereket!

Használd a Facebook-ot, a Twittert, vagy az Instagramot, hogy feltérképezd, hogy ki él az adott helyen, ahová utazol. Mindenhol a Földön élnek magyarok, így bátran összefuthatsz velük miután megérkezel. Ráadásul mindenki szeret idegenvezető lenni egy-egy napra, hiszen új embert ismerhetnek meg ezáltal, és sok új információt hallhatnak közben a hazájukról. Érdemes megnézni a helyi közösségeket előzőleg az interneten (sportkörök, helyi hobbi klubok), mert itt igazi kis közösségre lelhetsz néhány napra, ha csatlakozol hozzájuk.

9. Beszélgess magaddal

A kommunikáció fontos, és ha feszélyez, hogy másokkal kell társalognod, mert mondjuk nyelvi akadályokba ütközöl, akkor itt az ideje, hogy megtanulj magaddal beszélgetni. Nyugi, ez nem őrültség, senki sem fog annak tartani, ha magadban beszélsz. Mesélj magadnak mindenről, amit látsz, így egyrészt semmit sem felejtesz majd el, másrészt megtapasztalhatod, hogy milyen felszabadító érzés önmagaddal harmóniába kerülni.

10.  Légy biztonságban!

Az egyedül utazás biztonságos, és olcsó, csak néhány szabályt kell betartani, ugyanúgy, mintha párban, vagy egy csoporttal utaznál. Vigyázz magadra éjjelente, mindig tartsd a szemed az italodon, nehogy valamit beletegyenek. Olvasd el utazás előtt, hogy milyen helyeket nem ajánlanak az adott városban, tájékozódj a biztonságos kerületekről. Értékeidet tartsd külön helyeken, mindig legyen nálad készpénz, a kártyádon pedig vésztartalék, amihez bátran nyúlhatsz ha valami baj érne. Ne viselj drága ékszereket, órát, ruhákat, és sose veszítsd szem elől a táskádat, vagy más értékeidet (telefon, tablat stb.)

forrás

Te utaztál már egyedül? Mesélj nekünk, hogy hová mentél és milyen volt! 

Ha még nem utaztál egyedül, akkor íme néhány szuper úti cél! 

10 hely, ahová egyedül is elutazhatsz és nagyon fogod élvezni!

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *