LOADING

Type to search

Ez+az Inspiráció Rácsodálkozom

A művészettörténet leghíresebb csókjai jöhetnek? Naná!

Share

Néhány szerelemből, néhány véletlenből született. És van olyan csók is, ami soha el sem csattant…

A szerelem és a romantika sokszor megjelenik a művészetekben.  Sokszor egy csók leírhatatlan érzését, a magával ragadó érzelmeket egy szobor vagy egy festmény jobban kifejezi bárminél. Akár egy romantikus pusziról, akár egy megbotránkoztató csókról legyen szó érdemes megnézni a következő műalkotásokat.

 

Henri de Toulouse-Lautrec, Csók az ágyban, 1892

Művészettörténeti csók listánkon Toulouse-Lautrec kissé lusta szerelmi ábrázolása talán a legjobban átérezhető számunkra. A reggeli napfényben ölelkező női pár könnyedén merül el egymásban. Alvástól még elnehezedő szemük súlya azt sugallja, hogy ez egy álmos ölelés, bár a karkötő egyikük csuklóján akár ennek ellenkezőjére  is engedhet következtetni, vagyis mintha már szeretkezés után lennének. Akárhogy is történt, az bizonyos, hogy a pár nagyon nem szeretné elengedni egymást.

Gustav Klimt, A csók, 1907-1908

Getty Images

A művészettörténet talán leghíresebb és legismertebb alkotását az osztrák festőnek, Gustave Klimt-nek köszönhetjük. A szakadék szélén ölelkező szerelmespár mindkét tagját Klimt valódi arannyal díszített ruhába öltöztette. A Csók egyike a művész számos olyan festményének, amely egy meghitt pillanatot ragad, éppen ezért talán ezt egy utalásként értelmezhetjük arra, hogy a festő igenis romantikus lélek volt. Élete során számos szeretőt elfogyasztott és tizennégy gyermeknek lett apja, mégse házasodott meg soha. Egyébként úgy tartják, hogy a képen szereplő férfi Klimt maga, míg a nő, egyik szerelme, Emilie Floge.

Auguste Rodin: A csók, 1882

Getty Images

A mesteri szobrász talán legismertebb munkája, bár kétségtelen, hogy az elnevezés igazából egy kicsit helytelen. Valójában ugyanis ez a csók soha nem csattant el. Rodint Dante Isteni színjátéka inspirálta, amelyben a férjes asszony, Francesca da Rimini beleszeret Paolo Malatestába. Elképzelhető, hogy a művész által ábrázolt jelenet maga a pillanat, amikor a férfi és a nő meg akarják csókolni egymást, mielőtt a nő feldühödött férje megzavarja és megöli őket. Ha a szobrot egészen magasról és nagyon figyelmesen nézzük, akkor láthatjuk, hogy a szerelmesek ajkai sehogy sem tudnak találkozni.

Banksy, Csókolozó rendőrök, 2004

Alex Lentati

A művészettörténetben jó néhány vitát kiváltó alkotásról tudunk. A titokzatos street art művész, Banksy által készített mű is szándékosan provokatív, ugyanakkor szívmelengető is. A mű Brighton utcáin jelent meg egyik reggel 2004-ben, és azóta a homofóbia elleni támadásként üdvözlik, valamint a szexuális és nemi kisebbségek szimbólumává vált.

 

Csók a Times Square-en (1945)

(AP Photo/U.S. Navy/Victor Jorgensen, File) (Victor Jorgensen/U.S. Navy via AP)

Alfred Eisenstaedt ott volt a new yorki Times Square-en 1945. augusztus 14-én, amikor bejelentették, hogy Japán kapitulált. Közvtetlen közelről láthatta, amint a nagy hírtől örömmámorba esett katona olyannyira elragadtatta magát, hogy elkapta a hozzá legközelebb lévő nővért és megcsókolta. A szemfüles fényképész pedig alig győzte kattintgatni kameráját, így elkészíthette minden idők egyik legikonikusabb fotóját.

 

Forrás

Ez is érdekelhet:

Budapest régi szerelmei, mesélnek a házak és a falak…

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *