LOADING

Type to search

Élem Inspiráció Lakom

Eleged van a rendetlenségből? Mutatjuk Marie Kondo világhírű pakolás-módszereit!

Share

A fiatal japán nő a rendrakás és a selejtezés nemzetközi hírű nagyasszonya. Útmutatásait és a KonMari-módszert követve örökre száműzhetjük otthonunkból a rendetlenséget és változathatjuk meg teljesen az életünket. 

A harminchárom éves Marie nem pusztán takarítási, rendrakási és selejtező szakember, hanem az egyik legismertebb bestseller író, hiszen könyvei mára negyven országban hat millió példányszámban keltek el. Tanácsaival forradalmasította a rendrakást, melyeket megfogadva otthonunkban és életünkben mi is  könnyedén és egyszerűen rendet rakhatunk. Marie már egészen kicsi gyermekkorától kezdve a szervezés és rendrakás bolondja volt, így nem csoda, hogy tizenkilenc évesen elkezdte szervezni tanácsadó vállalkozását, miközben még a tokiói egyetem hallgatója volt. Egyetlen célja az volt, hogy segítsen az embereknek átalakítani zsúfolt lakásaikat és inspirációt nyújtson a nyugalmas és rendezett tér kialakítására. Gyerekkori álma mára egy sikeres üzleti vállalkozásban öltött testet, és emberek millióinak segít, hogy túlzsúfolt otthonukból harmonikus lakóteret varázsoljanak.

A titok a selejtezésben rejlik.

Jobb, ha előre tisztázzuk, lakásod nem magától lett rendetlen. Te vagy az, aki előidézted benne a kupit és a fejetlenséget és ennek nem csak fizikai oka van. Marie szerint ugyanis a “látható rendetlenség segít elterelni a figyelmedet a zűrzavar igazi forrásáról.” Abban a pillanatban viszont, amikor otthonodban elkezdesz rendet tenni és megszabadulsz attól a sok felesleges vacaktól, amit az évek során felhalmoztál és amelyekre igazából nincs is szükséged, elkezded átértékelni az életedet is. Végre képes leszel szembenézni az igazán fontos kérdésekkel.

Rendrakás egy szuszra.

Ha végre elhatároztad magad és tényleg változtatni szeretnél a lakótereden és az életeden, akkor az első, amit tehetsz, hogy elkezdesz selejtezni. Ám nem úgy, hogy csak hirtelen felindulásban belekapsz egy kicsit ebbe, majd egy kicsit abba, majd a gyorsan előállt kupleráj következtében ugyanilyen hamar fel is adod. A lényeg, hogy a változás drasztikus és mélyreható legyen, forgassa fel az egész életedet. Sajnos ezt a hatást fokozatossággal nem lehet elérni, ezért hirtelen változás kell. Ehhez az első lépés a selejtezés, a második pedig annak eldöntése, hogy mit hová fogsz tenni. Viszont amíg az első feladattal nem végeztél teljesen, addig semmiképpen ne kezdj hozzá a következőhöz. Ne töprengj azon, hogy mit hová fogsz tenni, ráérsz ezen akkor gondolkozni, ha már látod, mi az, amivel számolnod kell.

Csak azt tartsd meg, ami örömet okoz!

A rendrakás célja, hogy az otthonod és a benne élő emberek boldogok legyenek. A rendrakás nem egy bonyolult dolog és nagyon egyszerű eldönteni, hogy mit tarts meg, és mi az amit ki kell dobni. Ehhez nem kell mást tenni, mint kézbe venni az adott tárgyat, mert ” amikor megérintesz egy ruhadarabot, a tested reagál rá – és mindegyik másképp.” Tehát a feladat annyi, hogy ami boldoggá tesz, azt megtartod, ami nem okoz örömet, azt pedig kidobod. Ha netán selejtezés közben olyan tárgyra bukkansz, amely hidegen hagy, de mégsem tudsz tőle megválni, akkor kérdezd meg magadtól: “Mi az oka annak, hogy nem tudok megválni ettől a tárgytól: a múltat nem tudom elengedni vagy a jövőtől félek?”

Gondolkozz kategóriákban!

A selejtezés és a rendrakás legfontosabb lépése az, hogy eldöntsük mit tartsunk meg, mi az, ami örömet okoz. Amikor ehhez hozzáfogunk, akkor ne helyiségről helyiségre haladjunk, mert ugyanabból a kategóriából több lehet a hálószobában és nappaliban, vagy akár a fürdőben is. Ezért nagyon fontos, hogy még válogatás előtt összegyűjts mindent az egész lakásból, ami abba az egy kategóriába tartozik: ruhák, könyvek, szépségápolási cuccok, stb. Ha ezt betartod, elkerülheted azt is, hogy többször kelljen dolgozni.

Kezdd a könnyebbel!

Amikor már itt tartasz és a döntésre kerül a sor, hogy mit tarts meg, érdemes olyan kategóriával kezdeni, amelybe olyan holmik tartoznak, amelyekkel kapcsolatban könnyebb a döntés. Abban ugyanis, hogy mit tartunk értékesnek három tényező játszik szerepet: a funkció, az információ és az érzelmi kötődés. Nyilván nehezebben válunk meg valamitől, amihez érzelmileg erősen kötődünk. Ezért fokozatosan haladj, és ahogy menet közben mész a nehezebb kategóriák felé, úgy tudsz majd egyre kifinomultabban dönteni. Marie tapasztalata alapján a legkevesebb gond a ruhákkal szokott lenni, mert azokat könnyű beszerezni, míg a fotók és levelek azok, melyek jelentős érzelmi értéket képviselnek és pótolhatatlanok, ezért lényegesen nehezebb megválni tőlük. A legjobb sorrend a következő: ruhák, könyvek,iratok, egyéb holmik, végül pedig az érzelmi értékkel bíró dolgok és az emléktárgyak.

Legyen mindennek saját helye!

Több szempontból is roppant praktikus, ha mindennek megvan a saját helye. Egyrészt így azonnal a helyükre kerülnek a dolgok, másrészt nincs rendetlenség, harmadrészt azonnal megtaláljuk, amikor legközelebb szükségünk van rá. Ha mindennek megvan a maga helye, ösztönösen képes leszel rendet tartani és nem lesznek többé  “hontalan” tárgyak sem, melyek csak a rendetlenséget generálják.

Tárolj állítva!

Ha mindent egymásra pakolsz, úgy tűnhet, hogy végtelen mennyiségű helyed van a tárolásra, ezért végtelen mennyiségben fogod egymásra halmozni a dolgokat, ráadásul az alul lévők meggyengülhetnek, mert ők tartják az egész kupacot (biztos te is húztál már ki a kupac aljáról egy jó gyűrött pulóvert, amit persze boszantó módon akkor már nem is tudtál felvenni). Ám ha élére állítva tárolod a holmijaidat, mindennek helyet kell szorítanod, és előbb-utóbb elfogy a tárolóhelyed. Ez egy ragyogó módszer arra, hogy észrevedd, megint elkezdtél felhalmozni.

Ürítsd ki a táskádat mindennap!

Táskáinkat a dolgaink hordozására használjuk, és valljuk be, hogy egy átlagos női táska általában igen csak meg van tömve és sok olyat cipelünk magunkkal, amire az esetek többségében nincs is szükségünk. Az ilyen dugig tömött táskák könnyen elkopnak, elveszítik formájukat. Lehet, hogy elsőre borzalmasan hangzik, de nem olyan nagy fáradság minden nap kiüríteni a táskádat. Mivel már mindennek megvan a saját helye, azoknak az apróságoknak sem olyan nehéz egy dobozt vagy fakkot találni, amelyeket a táskádból veszel ki. Egy doboz a bérletnek és jegyeknek, a tollaknak, munkahelyi dolgoknak, gyerkőcök vackainak és már kész is. Ja igen! Nekünk nőknek az esztétika is fontos szempont, ezért olyan dobozt keress, ami tényleg tetszik.

A rend magabiztossá és boldoggá tesz.

Amikor már mindenennel kész vagy, otthonod szép és rendezett, megszabadultál minden felesleges kacattól, egyszer csak észreveszed, hogy csupa olyan tárgy vesz körül, amelyet különlegesnek és értékesnek tartasz, és amelyek boldoggá tesznek. Képes voltál megtenni ezt a nagy lépést, ezért most már azt is tudod, hogy sok minden másra is képes vagy.

 

A KonMari módszerről itt olvashatsz többet

Nyitókép forrása

 

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *