LOADING

Type to search

Élem Fashion Inspiráció Szépítkezem

„Az első ékszeremet, amelyet megvásároltak tőlem, bevallom megsirattam.”

Share

Nekünk nőknek az ékszerek különleges szerepet töltenek be az életünkben és nagyon szeretjük, ha házi kollekciónkban van egy-egy olyan darab, mely egyedi és semmi máshoz nem hasonlítható. Ilyen egyedülálló ékszereket készít Baricz Mária, a Makyra ékszerek megálmodója.

Hogyan indult a Makyra története, mi indította el benned az ékszerkészítés ötletét?

Tizenhárom évet dolgoztam a vendéglátásban felszolgálóként, majd üzletvezetőként. Már ekkor elkezdtem barátkozni a műgyantával és ékszereket készíteni belőle, de csak hobbiból. Voltak nagyon jól sikerült darabok, melyeket elajándékoztam barátoknak, családtagoknak, aztán egy kis szünet következett, mert megszületett a kislányunk.

Amíg itthon voltam vele, kutattam a műgyanta a különböző lehetőségek után, mit és hogyan lehetne csinálni vele. Így találkoztam a gyanta-fa kettősével, amely azonnal nagyon megtetszett, ezért 2016 vége fele, amikor a kislányunk már akkora lett, hogy újra elő tudtam venni a gyantát, úgy gondoltam, hogy ideje munkához látni.

Ekkor már csak ezzel a kombinációval kísérleteztem és mivel ekkoriban még nem láttam Magyarországon ehhez hasonlót, nagyon jó ötletnek találtam.

Miért pont a műgyanta lett az az anyag, amely annyira megfogott téged?

Maga az anyag onnan jött, hogy a páromnak egy munkából megmaradt némi felesleg, és gondoltam kipróbálom. Persze aztán már nem azzal folytattam, mert az a műgyanta nem volt megfelelő az ékszerekhez, hanem elkezdtem kutakodni az ékszergyanták körében, már csak azért is, mert korábban többször láttam műgyantából készült ékszereket és nagyon megtetszettek.

Milyen volt a kezdeti időszak?

Ezt az időszakot két szó határozza meg: a nehéz és a hosszú. Ahogy megszületett a gondolat, hogy ezt szeretném csinálni vállalkozás formájában, egészen addig, míg ténylegesen megjelentem a piacon 2017 novemberében több, mint egy év telt el. Azért ez egy elég hosszú folyamat volt. Nagyon sok darab végezte a kukában, míg tökéletesen el tudtam készíteni egy olyan ékszert, amely mind minőségében, mind formájában megfelelt az elképzeléseimnek. Ez sokszor érzelmileg is megviselt és többször át futott a fejemen, hogy na jó, én többet ilyet nem csinálok; de nem az a fajta ember vagyok, aki feladja és nem valósítja meg a céljait. Úgyhogy kezdtem elölről az egészet és csináltam, amíg úgy nem sikerült, ahogyan szerettem volna. Az értékesítés még mindig a kezdeti időszakban van, de nincs más választásom, megyek és csinálom.

Egyedül viszed a vállalkozást vagy van segítséged?

Magát a vállalkozást és az ékszerkészítést egyedül csinálom, de ez nem létezne a párom nélkül, aki szakmailag és emberileg is nagyon nagy segítségemre van. Neki és a családomnak nagyon sokat köszönhetek, mert egy kisgyerek mellett ezt nélkülük nem tudnám csinálni. Igyekszem mindent megcsinálni és nagyon hatékonyan dolgozni, amíg a három és fél éves kislányom oviban van, és amikor hazajön, akkor felvenni az anyaszerepet és a családé lenni, mert azért ők a legfontosabbak. Nyilván ezt sokszor nehéz tartani, mert van, hogy ő lesz beteg vagy én készülök egy vásárra és akkor borul a menetrend.

Mi jellemzi a Makyra ékszereket, miről ismerszik meg egy Makyra?

Egy kedves ismerősömet idézném, aki azt mondta: „elegáns és mindenfajta giccstől mentes.” Azt gondolom, hogy ezzel pont megfogta a Makyra lényegét, mert minden ékszer kialakításánál az a célom, hogy egy sportosan elegáns öltözékhez és egy elegánsabb, ünnepi darabhoz is lehessen viselni. Bár a műgyanta nem egy természetes dolog, mégis a fával olyan harmóniában vannak, hogy nagyon megadja a természetes érzést.

Mi az, ami inspirál egy új ékszer megtervezésénél, megalkotásánál?

A legfontosabb számomra, hogy egyedi legyen. Olyan, amit még más nem csinált, olyan, amelyik formailag különbözik a többi ékszeremtől. A fa, mint egyik alkotóelem kiválasztása már elindít egy ilyen folyamatot a gondolataimban, de ez általában a munka közben alakul ki. Régebben sokszor megrajzoltam, hogy milyen alakú ékszert szeretnék, de aztán teljesen más lett belőle; sokkal szebb, mint ahogy az elején elterveztem. Úgyhogy közben alakulgat, ez egy kreatív folyamat, amit imádok, ezért most már nem is szeretem előre megtervezni.

Hogyan készül el egy Makyra ékszer?

Az első a fa kiválasztása, innen indul minden. Ha megvan, hogy melyik darabból készüljön, akkor ahhoz komponálom meg, hogy milyen gyantát színezzek, mi az a szín, ami illik hozzá. Kiöntés után pár nap alatt megszilárdul és ekkor kezdődik a legkreatívabb folyamat, mert én nem formára öntöm őket, hanem ebben a fázisban formázom meg: mindegyiket külön-külön, majd egy kis polírozás után jöhetnek a nemesacél szerelékek és láncok. Ez a fázis a legjobb érzés, amikor már igazi ékszer lesz belőle. Elég egyszerűnek hangzik, de több órán keresztül készül egy ékszer.

Melyek a legnépszerűbb termékek?

Mostanában nyakláncot és fülbevalót készítettem, de a legújabb Ringi névre keresztelt kollekcióban csináltam karkötőt és gyűrűt is, remélem ezek a darabok is olyan népszerűek lesznek, mint a korábbiak.

Kiknek ajánlod az ékszereidet, illetve kik azok, akik leginkább vásárolják?

Elsősorban olyan nők, akiknek az igényes megjelenés fontos és értékelik az egyediséget. Mivel elég széles skálán mozgok színek és formák tekintetében, azt gondolom, hogy aki szereti az ilyen színes dolgokat, az biztosan megtalálja a számára megfelelőt.

Számodra melyek a legkedvesebb ékszerek, amelyeket te terveztél?

Mindig éppen az, amit csinálok. Mindegyiket a kedvencemnek érzek, mert bennük van a szívem és a lelkem, több órán keresztük tartom őket a kezemben, ahogy csiszolgatom, fényesítem őket, így valahogy összenőnek velem. Bevallom, a legelső ékszert, amit a webshopból megvásároltak, csomagolás közben megsirattam. Örültem neki persze, hogy valakinek megtetszett, de tudtam, hogy nem fogom többet látni.

Milyen visszajelzéseket kapsz, milyen tapasztalataid vannak?

A legtöbbször azt mondják, hogy gyönyörűek. Mivel nagyon különlegesek, egyediek és nem látnak mindenhol ilyet, nagyon tetszik az embereknek. Kedvenc történetem, amikor az egyik vásáron egy idős hölgy vásárolt egy nyakláncot az unokájának és mondta, hogy „ez egy csoda, és mindenképpen megveszi az unokájának, mert nagyon fog neki örülni”. Annyira jól esett!

Hol lehet személyesen is találkozni a termékeiddel?

Éppen most keresek egy fix helyet, egy üzletet, ahol meg lehetne nézni az ékszereimet, ahol fel lehet próbálni és megvásárolni őket. Különböző vásárokon, rendezvényeken is részt szoktam venni, melyekről a Facebook oldalamon keresztük szoktam értesíteni mindenkit, aki szeretne találkozni az ékszereimmel. De a Makyra webshop éjjel-nappal várja a látogatókat és az ilyen ékszerek iránt érdeklődőket.

A közeljövőben milyen újdonságok várhatók a kollekciók körében?

Szeretnék szetteket és gyűrűket készíteni, de rengeteg ötletem van alapanyagok tekintetében is. Egyébként nyár végére tervezek egy új kollekciót, melyről egyelőre annyit árulhatok el, hogy a gyanta marad, de a fát lecserélem egy másik alapanyagra. Nagyon izgalmas lesz!

Hol tartasz most és hová szeretnél eljutni?

Ez nagyon nehéz kérdés. Úgy érzem, hogy a starttól még csak egy lépésre tartok, hiszen fél éve kezdtem a vállalkozást és még csak most kezd kiforrni. Van néhány célom, de a legfontosabb talán az, hogy a Makyra, mint márka beépüljön a köztudatba, és aki meghallja ezt a nevet, annak azonnal a minőségi és egyedi ékszerek egyik képviselője ugorjon be. Ehhez tartom magam a jövőben, ezért dolgozom, a többi majd jön.

Mi az, ami számodra a legfontosabb az ékszerek elkészítésénél?

A minőség. Nagyon sok ékszer van a piacon és szerintem csak azzal lehet kitűnni, hogy az ember olyan ékszert ad ki a kezéből, amelyet aztán évekig kedvenc lehet és évekig tudja hordani, aki megvásárolja. Az egyik legfontosabb célom, hogy ilyen minőségi darabokat készítsek, amelyek több éven keresztül is megállják a helyüket akár. A műgyanta nagyon jó ebben, mert kemény és időtálló, ahogy a fa is.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *