LOADING

Type to search

Kipróbáltuk Szépítkezem

Napos oldal: néhány szó a fényvédelemről!

Share

Sokszor írtunk már a D-vitamin fontosságáról és az előállításához szükséges napfény vitathatatlanul pozitív tulajdonságáról. Azonban érdemes tájékozódni a napsugárzás káros hatásairól is, melyek ellen mindenképpen védekeznünk kell. Ebben a bejegyzésben szeretnénk megválaszolni a hozzánk beérkezett leggyakoribb kérdéseket is.

Milyen káros hatásai vannak a napsugárzásnak?

Rövid távon napozás után bőrpír (napégés) jelentkezik. Hosszú távon az UV sugárzás gyorsítja a bőr öregedését, a kollagén rostok károsítása révén ráncosodást okoz, sejtkárosító hatása pedig növeli a bőrrák kialakulásának esélyét. Emellett számos bőrbetegségeket provokálhat vagy ronthat az állapotukon. Egyes gyógyszerek, növények és helyi készítmények fény jelenlétében okoznak bőrtüneteket.

Ezeket a nyári termékeket ajánljuk! 

Autóban ülve az ablaküveg elegendő védelmet nyújt ezek ellen?

A napfény károsodást okozó, Ultraibolya-spektruma (200-400 nm) biológiai hatás alapján 3 részre, UVA, UVB és UVC sugártartományokra osztható. Ezek közül a védő ózonréteg az UVC-t teljes egészében, illetve az UVB egy részét kiszűri. A hozzánk érkező UVB-t az üveg nem engedi át, az UVA azonban az üvegen is áthatol!
Mi a különbség az UVA (320-400 nm) és az UVB (290-320 nm) hatása között?

A napégésért és a tartós barnulásért a bőr felső rétegéig jutó UVB felelős. Az UVA a bőr mélyebb rétegeibe is behatol és elsősorban a bőröregedésért, valamint a fény által kiváltott allergiás reakciókért felelős. Mivel az UVA és az UVB is képes a bőr sejtjeiben károsodást okozni, a bőrrák kialakulásának kockázatát mind a két típus emeli.
Milyen fényvédőt érdemes választani?

Számos fényvédő csak a bőrpír („leégés”) kialakulását igyekszik megelőzni, azaz csak az UVB ellen véd. A fent említett okok miatt azonban fontos figyelni arra, hogy a fényvédőnk az UVB mellett az UVA ellen is védjen! A csomagoláson szereplő faktorszám (SPF – Sun Protecting Factor) az UVB sugárzás elleni védőképességről nyújt információt: azt mutatja meg, hogy az adott fényvédő mennyivel késlelteti a bőrpír megjelenését a nem fényvédett bőrhöz képest. Az UVA védelmet külön jelzik, az IPD vagy PPD jelölések ennek az erősségét jellemzik. Érdemes továbbá olyan fényvédőt választani, ami természetes antioxidánsokat is tartalmaz, ugyanis ezek tovább növelik a fényvédő hatékonyságát.

Ezek a gyakran alkalmazott kémiai fényszűrők nem védenek az UVA-tól: cinoxate, homosalate, octocrylene, Octyl Methoxycinnamate (OMC), Octyl Salicylate, Padimate O, Trolamine Salicylate, Phenylbenzimidazole, Sulisobenzone, Aminobenzoesav.

 

Kattints a folytatásért IDE!

 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *