LOADING

Type to search

Élem Inspiráció Szépítkezem

Segít-e a krém, hogy feszesebb bőrünk legyen? És ha természetes alapanyagú?

Share

A fürdőruhaszezonban mindent ránk akarnak kenni. Most szakértő segítségével néztünk utána, hogy van-e értelme a krémezésnek, ha jól akarunk kinézni a strandon… 

Az év folyamán soha annyira nem foglalkoztat bennünket a bőrünk minősége, mint nyáron, amikor egyre rövidülnek a szoknyák és a nadrágok, ráadásul előbb-utóbb előkerül a fürdőruha is. Harminc éves kor felett a sima és feszes bőr egyáltalán nem olyan magától értetődő, ezért megkérdeztük a szakembert, hogy mit is tudnánk tenni az ügy érdekében. Dr. Mester Ildikóval farmakológus szakgyógyszerésszel beszélgettünk.

Milyen a feszes bőr és melyek azok a tünetek, amiből látjuk, hogy baj van?

A feszes bőrt a következő szavakkal lehetne jellemezni: erős, ellenálló, egyenletes, rugalmas, tónusos. Az ilyen bőr esetén a kötőszövet erős, mely tömören fogja össze a bőraljában található normális mennyiségű zsírlemezeket. Amikor már a tünetek megjelennek, vagyis a bőr lötyögő, megereszkedett és lazává vált, sokkal nehezebb változtatni a helyzeten. Nőként azt mondhatom, hogy egy kis feszesítés sosem árt, szakemberként pedig ismételten csak azt, hogy a megelőzés a legjobb terápia.

Mitől alakulnak ki ezek a tünetek?

A petyhüdt bőrt a kötőszöveti rostok (feszes kollagén rostok és rugalmas elasztikus rostok) mennyiségének csökkenése és  „kilazulása” okozza. Ezeknek a rostoknak a mennyisége és szakítószilárdsága a kor előrehaladtával csökken, mely egyrészről genetikailag meghatározott, másodsorban gyorsíthatjuk is olyan hatásokkal, mint a szolárium, erős napfény, kevés alvás, kevés mozgás, egészségtelen táplálkozás, dohányzás, stressz, de a hirtelen fogyás is okozhatja.

Ha már az a szerencsétlen helyzet állt elő, hogy bőrünk elvesztette feszességét, milyen bőrfeszesítő módszerek, illetve készítmények segíthetnek?

Külsőleg különböző kozmetikumokkal, illetve esztétikai, általában valamilyen kötőszöveti stimuláción, nyirokmasszázson alapuló kezelésekkel találkozhatunk (mikro-fókuszált ultrahang, Lipomassage, rádiófrekvenciás testkezelés, hidegterápia, lézer), belsőleg pedig szépségvitaminok  széles választéka áll rendelkezséünkre, illetve a legfontosabb és leghatékonyabb módszer az egészséges és mozgással teli életmód.

Mire érdemes odafigyelni a belső kozmetika terén?

A bőr feszességét vitathatatlanul javítja néhány tápanyag és vitamin. Ezek közül az esszenciális aminosavakat, melyekből például az elasztin is képződik, illetve az antioxidáns vitaminokat emelném ki (A-, C-, E), melyek gátolják az oxidatív szabadgyökök okozta kötőszöveti rost pusztulást. Elsődleges forrásként próbáljuk meg ezeket egészséges táplálkozással bevinni. Ennek során mindenképpen kerülni kell a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztását, mert ezek glikációs folyamatok révén bontják a kötőszöveti rostokat. Ismét ki kell hangsúlyozni a sok víz (alternatíva: zöld tea) fogyasztást, ugyanis ha a a szaruréteg (bőr külső rétege) víztartalma lecsökken, a bőr elveszti rugalmasságát. Bőrdiagnosztikai vizsgálatok során szépen szoktuk látni, hogy ki az, aki bőséges folyadékfogyasztó.

 Otthoni körülmények között mit tudunk tenni?

Az említett kötőszövet erősítő vitaminokat tartalmazó, illetve a vérkeringés serkentésére fókuszáló krémek segíthetnek, mivel a megfelelő mennyiségű tápanyag és oxigénellátás a feszes bőrhöz nélkülözhetetlen. A vérkeringés serkentésére alkalmazhatunk hideg-meleg váltózuhanyt, luffa szivaccsal történő alaposan és lendületesen átdörzsölhetjük a kritikus területeket. Válasszunk olyan testápolót, mely fahéj, édeskömény, paprika, grapefruit és egyéb keringés fokozó gyógynövények gazdag kivonatát tartalmazza. Ezek sportolással és masszírozással egybekötve látványos eredményt hozhatnak.

A Magister Products Narancsbőr elleni testápolója például a felsorolt gyógynövényeken túl magas koncentrációban tartalmaz koffeint és a bőr elasztikusságához nagyban hozzájáruló antioxidáns vitaminokat.

A testápolókban keressük továbbá az olyan növényi zsírokat, melyek a bőr szerkezetét építeni képesek, vagyis a bőrben is természetesen jelenlévő zsírsavakat tartalmaznak (kiváltképp a linolsav, linolénsav, sztearinsav). Ilyen például a makadámia olaj, a jojoba olaj, a lenmagolaj. Továbbá léteznek olyan növényi kivonatok, melyek serkentik a kollagén és a fibroblasztok közötti kölcsönhatást (acmella), illetve legújabban olyan nagyra értékelt kozmetikai hatóanyagok, mint a peptidek, melyek a kollagén lebomlást késleltetik.

 

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *