LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Öt buktató a házasságban, és hogyan vészeld át…

Share

Mert nem csak a hírhedt hetedik év hoz problémákat… Hanem már az első is. És a huszadik is. Csak addig el kéne jutni.

Minden házasságban előfordulnak hullámvölgyek, leküzdhetetlennek tűnő, nehéz időszakok, de a jó hír az, hogy egy-egy ilyen válság után a kapcsolat szintet ugrik, és a házastársak új utakra lelnek a boldogság felé. Vagyis nem kell feltétlenül leírni a házasságot, hiszen a fentiek bizonyítják, hogy igenis fejlődőképes.

“A házasság olyan, mint egy hosszú, vitákkal teletűzdelt beszélgetés”, vélekedik az író, Robert Stevenson, és milyen igaza van! Amikor a két fél örök hűséget esküszik egymásnak, és megígéri, hogy jóban-rosszban a másik támasza lesz, jó esetben nem csak üres szavakat pufogtat, hanem komolyan is gondolja. Nézzük meg, milyen kihívások leselkednek ránk a házasság különböző periódusaiban, és hogyan viszonyuljunk ezekhez!

A házasság 1. éve – megvalósítási szakasz

Pink példájával illusztrálhatjuk ezt a szakaszt a legjobban: házasságuk egy év után ment tönkre. Aztán újra találkoztak, és a pár most két gyermeket nevel. Rita DeMaria, házassági és családi terapeuta “megvalósítási szakasznak” nevezi ezt a fajta válságot, amely általában 6-12 hónapos együttélés után következik be. A szerelem kezdeti varázsa eltűnik, és meglátjuk a párunkat minden gyengeségével és esetleges, addig elnézett „rossz tulajdonságaival” együtt.

Mi a teendőnk?

“Itt az ideje, hogy megtanuljunk csapatként dolgozni” – mondja DeMaria. “Ha nem beszéltünk olyan témákról, mint a pénzügyek, a gyerekek, a rokonok, a szabadidő, tegyük meg, még mielőtt felbomlik a házasságunk! ” – javasolja Beverly Hayman, pszichológus. Ilyenkor kell tehát a legégetőbb kérdésekben kompromisszumra jutnunk egymással.

A házasság 3-4. éve – kockázatos komfortzóna

© eastnews.ru

Madonna és Sean Penn házassága csak három évig tartott, de interjúikban még mindig azt hajtogatják, mennyire szeretik egymást. Lehet, hogy elkapkodták a válást?

Három és fél év után a házastársak szex helyett inkább aludni szeretnének, és már nem igazán mondják ki a varázsszót, hogy „szeretlek”. Belekényelmesednek a kapcsolatba: nyitott ajtónál pisilnek és kinyúlt mackónadrágban rohangálnak a másik előtt.

Mi a teendőnk?

Törekedjünk arra, hogy megőrizzük az érzelmi intenzitást a kapcsolatunkban! Dicsérjük meg egymást, legyünk büszkék a másik eredményeire, és jegyezzük meg, hogy néha hallgatni arany. Fontos, hogy a mérleg nyelve ne billenjen el semelyik irányba, vagyis egyikünk se essen át a ló másik oldalára.

A házasság 5-7. éve – „hétéves átok”

© eastnews.ru

A Jóbarátok sztárja, David Schwimmer és felesége, Zoe Buckman bejelentette, hogy hét év után szünetet tartanak a házasságukban. A rajongók remélik, hogy ez ideiglenes döntés.

Van egy bizonyos kifejezés a nyugati pszichológiában, amit “hétéves viszketegségnek” neveznek. Ez az egyik legfontosabb időszak minden házasságban. Ekkorra a házaspár már nagyon összeszokott, rendezett kapcsolatban áll, és úgy kezelik egymást, mintha a kapcsolatuk már automata vezérléssel működne, ami nagy hiba. Az érdeklődés és a szexuális vonzódás a napi rutin miatt minimálisra csökken, és a gyerek sem válhat a házasság megmentésének eszközévé.

Mi a teendőnk?

Robert Taibbi, családi terapeuta a következőket javasolja:

  1. A napi kommunikáció során kerüljük a formális és rövid „milyen volt a napod?”, „jó”. Legyünk őszintébbek, ami az érzelmeket illeti!
  2. Azonnali problémamegoldásra törekedjünk, ne söpörjük őket a szőnyeg alá
  3. Figyeljünk magunkra, legyenek új és új céljaink, amelyeket osszunk meg a házastársunkkal.
  4. Beszéljük meg a kapcsolat jövőjét, akár 10 éves távlatban is! A kulcs a nyitottság, és a ködösítés kerülése.

A házasság 10-15. éve – a legbonyolultabb időszak

Megan Fox és Brian Austin Green majdnem elváltak kapcsolatuk 11. évében.  Mégis sikerült megmenteniük a házasságukat, és mára három gyereket nevelnek.

Egy nemrég készült tanulmány szerint a tizedik év a legnehezebb. A nők élete ebben az időszakban hatalmas felelősségről szól: gondoskodniuk kell gyermekükről, otthonukról, és nekik is dolgozniuk kell. Egyre kevesebb az együtt töltött idő, és csökken a minősége is, ráadásul a felek egyre kevésbé vonzóak egymás számára.

Mi a teendőnk?

A jó hír az, hogy ha sikerül leküzdeni ezt az időszakot, a következő húsz év már sokkal jobb lesz. Az egyik kulcs a humor és a minőségi időtöltés. Nem tökéletes a párunk sem, de valóban olyan szörnyű, amilyennek épp látjuk? Érdemes ilyenkor a figyelmünket a házasság pozitív oldalára és a partnerünkre összpontosítanunk.

A házasság 20-30. éve – életközépi válság 

© eastnews.ru

Danny DeVito és Rhea Perlman 30 év házasság után szakítottak, ami megdöbbentette a rajongókat. Azonban egy évvel később ráeszméltek, mekkorát hibáztak és újra összejöttek.
A húszéves házasságok válsága a házastársak életközépi válságának életközépi válságának köszönhető, amit az „üres fészek szindróma” magyaráz: a gyerekek kirepültek, megszűnnek a közös célok, a kapcsolat fő küldetése lejárt. Mégsem kell eltávolodnunk egymástól: adjunk új célt a házasságunknak!

Mi a teendőnk? 

A konfliktusok, amelyekre a gyerekek miatt nem figyeltünk annyi éven át, kiéleződhetnek, de közös odafigyeléssel újra megtalálhatjuk a közös hangot. Sportoljunk együtt, utazzunk, keressünk új üzleti lehetőségeket, és éljünk meg együtt minél több közös élményt!

Ha a házasságunk válságba került, az alábbiakat is érdemes megfogadnunk:

1.       Mentsük meg a házasságunkat – akár önmagunktól is!

2.       Ne kérdezgessük magunktól, tényleg őt szánta-e nekünk az ég, hanem találjuk meg benne újra, amibe beleszerettünk!

3.       A különélés nem segít, csak szünetelteti a problémákat.

4.       Ne rugózzunk mindig ugyanazon a problémán!

5.       Ne higgyük, hogy egyedül a terapeuta segíthet, mi is kellünk a változáshoz!

6.       Ne kotyogjuk ki feltétlenül fűnek-fának, hogy válságban a házasságunk!

 

Ha pedig már tényleg belefáradtunk, csak jusson eszünkbe Ozzy és Sharon Osburne, akik sok mindenen mentek keresztül együtt, mégis Hollywood legstabilabb házassága az övék – immár 35 éve!

Forrás: Brightside

Tags:
Hajdú-Antal Zsuzsanna

Végzettségét tekintve magyar nyelv és irodalom¬–pedagógia szakos tanár, a Léggömbök című ifjúsági regény elsőkötetes szerzője. A könyv 2017-ben bekerült a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanítóképző karának tananyagába. A betűk szerelmese; szeret szétcincálni és újra összerakni mindent, ami szöveg. Hobbija az írás és korrektúrázás mellett a kínai gyógyászat. Imádja az állatokat, a jó vígjátékokat és a tengert. A Léggömbök megvásárolható a kiadó oldalán (gabo.hu) vagy a könyvesboltokban.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *