LOADING

Type to search

Ajánlom Családozom Élem Inspiráció Kipróbáltuk

A nő a levendulaföldről, avagy valahogy így kellene élni…

Share

Ismerjétek meg Kalla Tímeát, akivel beszélgetni igazi motiváció lehet mindenki számára, aki úgy dönt: az álmait követi. Kezdésnek bőven elég, ha elolvasod történetét.

A levendula egy nagyon különleges gyógynövény, sokféle gyógyhatásának és izgalmas ízének köszönhetően rengeteg féle formában találkozhatunk vele. Bár Kalla Tímea egy ilyen illatos levendulamező kellős közepén él, sokat köszönhet két kezének és nagy munkabírásának. A Kallavender & Co. márka tulajdonosával beszélgettünk.

Hogyan indult a Kallavender & Co.? Mi indította el benned az ötletet?

Nem tudom pontosan, hogy a tyúk vagy a tojás volt-e előbb, de az biztos, hogy már 2010 óta tudtam azt, hogy ha gyermekem lesz, akkor olyan munkát szeretnék, amely itthonról is végezhető. Időközben felépült a házunk és vele együtt kialakult egy levendulakert is, pedig még ekkor sem volt semmilyen üzleti tervünk. Amikor jött a kisfiam, akkor tudatosult bennem, hogy ez az a pillanat, amikor ki kell találnom, hogy mit fogok csinálni, mire óvodás lesz. Évekig ültetgettük a levendulákat és egyszer csak azt vettük észre, hogy már háromszáz tövünk van.

Elkezdtem levendulás termékeket készíteni, és ezzel párhuzamosan – mivel még kevés levendulás termékünk volt – elkezdtem olyan családi manufaktúrákat keresni, amelyek színesíthetnék a palettát, és így kialakult a webshop.

Mészáros Péter

Lehet, hogy kevés saját terméked van, de ezek mind nagyon különlegesek. Melyek ezek?

Először is a levendulás tönkölypárna, amely a saját levendulánkból készül, és amelyet eredetileg menstruációs fájdalmakra terveztem, de sokszor viszik kisbabáknak is. Aztán vannak az alkalomhoz és évszakhoz illő levendula párnáink, amelyek most nyáron halacskás formában készülnek, illetve a levendulás sodrófa, amellyel levendulás lenyomatot lehet mintázni a vajas kekszbe. Ezek a saját tervekből idáig megvalósult termékeink, míg a többi termékünk különböző családi manufaktúráknak olyan termékei, amelyek levendulából készültek, mint például a levendulás tea, melyet egy háromgyerekes család készít. Azt szeretném, hogy ha egy olyan webshopom lenne, ahol különleges levendulás termékeket lehet megtalálni.

Mészáros Péter

Miért pont levendulára esett a választásod?

Mindig szenvedélyesen szerettem ezt a gyógynövényt, bár először a kamilla irányába indultam el, de mivel ahhoz hatalmas terület kell és közben nekünk akkor már itt volt az a jó sok tő levendulánk, úgy döntöttem, hogy maradunk mellette. Amikor a levendulákkal dolgozom a kertben, sokszor eszembe jutott már, hogy miért is szeretem annyira, és arra jutottam, hogy nekem a levendula a növényi példaképem. Minimálisat kér és sokat ad: nyugtató a szemnek, csodás illatával ad az orrnak, és szerintem nagyon finom az íze is.

Minden érzékszervünknek úgy tud adni, hogy közben emlékeztet minket arra, hogy néha egy kicsit meg kell nyugodni, le kell lassítani.

Vele nem lehet gyorsan bánni, le kell lassulni hozzá, át kell érezni a növényt. Biztosan más növények is képesek erre, de a levendula a szép színével és illatával extra módon nyugtatja az embert.

Ahogy mesélsz, egészen elvágyódok a levendulásotokba, szinte orromban érzem az illatot…

Igen, tényleg nagyon jó illat van itt és a bárányokkal kiegészülve nagyon hangulatos. Ezért gondoltam arra is, hogy milyen klassz lenne, ha amolyan családias hangulatú aratások lennének nálunk, amelyre jöhetnének  olyan levendulakedvelő érdeklődők, akik egy szalmakalapot feltéve, metszőollóval a kezükben bóklászhatnának a levendulamezőn. És ezért szeretnék olyan workshopokat is tartani, amelyek valamilyen ünnepet követnek és levendulával kapcsolatos dolgokat készítenénk.

Mészáros Péter

Nagyon sokféle terméked van a webshopban. Melyek a legnépszerűbbek?

Azt figyeltem meg, hogy a különböző időszakokban különböző termékeket találnak vonzónak. Karácsonykor az ajándéknak szánt kerámiás függődísz volt a nagy kedvenc, amelyet mozgássérült emberek készítenek, de van, amikor a levendulás kávé és a tea, amelyet sokszor szintén ajándékba visznek, és most a halacska alakú levendula zsákok is nagyon mennek. De általában a gasztro-vonal és a dekor-lakberendezés az, amelyek a legnépszerűbbek.

Mészáros Péter

Mi az, ami számodra a legfontosabb a levendulás termékeknél?

Az a mottóm, hogy a levendula nem divat, hanem örök jó. Nem szeretnék semmiféle divatnak behódolni, az a lényeg, hogy kuriózum legyen, mint például a levendulás tészta, amiről egyáltalán nem gondolják, hogy a levendulával kapcsolatba hozható. És nem kell mindennek lilának vagy csipkésnek lennie csak azért, mert az levendulából készült, hanem igenis lehet teljesen natúr a csomagolása.

Mészáros Péter

Hogyan tudod összeegyeztetni a családdal, melyek azok a pontok, ahol jobban oda kell figyelni?

Irgalmatlanul nehéz volt az elején is, mert amikor létrehoztuk ezt az egészet, akkor a kisfiunk csupán kétéves volt. Mindig is remek alvókával bírt, ezért alvásidőben sokat tudtam dolgozni. Most már bölcsibe jár, ahol a napja jó részét tölti, ezért sokat kell kompenzálnom, és ezt most megint nehéz összeegyeztetni: fejleszteni a vállalkozást, csinálni a többi munkámat és mindezt úgy, hogy ne menjen a gyerek rovására, aki egyébként nagyon gyorsan megtanulta, hogyan kell vigyázni a növényekre és miért nem szabad ráhasalni a levendulákra. Nagyon jó dolognak tartom, hogy megtanulja, hogy mi a munka, hiszen látja, amikor mi dolgozunk, akkor a két kezünkkel dolgozunk. Naplementéig ő is a kertben játszik mellettünk. Nekem ez egy nagy motiváció, hogy lássa, amikor dolgozunk, akkor tökre elfáradunk és bizony leizzadunk a melegben.

Mészáros Péter

Te is ezt láttad gyerekkorodban?

A szüleim mezőgazdaságból élnek és nekem az, hogy kemény munka és negyven fokban kapálni kell, az egy ilyen gyerekkori teljesen normális valóság. Fiatalabb koromban mindig úgy voltam vele, hogy tanulni kell, hogy felnőttként ne ezt kelljen csinálnom, de mégis visszafordult a dolog. Igazából arra jutottam, hogy bár sokáig lázadtam ellene, de a szüleim mégis csak jó példát és mintát adtak. Gyerekkorom óta nagyon keményen dolgoztattak, ezt nyilván akkor nem annyira szerettem, ma már mégis ennek a gyümölcsét élvezem, mert bármilyen munkahelyen is dolgoztam mindig a szívósságomról voltam híres. Biztos nem voltam mindenkinek szimpatikus, de azt soha nem vitatták el, hogy keményen tudok dolgozni. És ezt a szüleimnek köszönhetem. Tőlük kaptam azt is, hogy szívósan küzdeni kell az álmokért.

Akkor nem is csoda, hogy te is a két kezeddel dolgozol a levendulatövek között.

Még most bírom, úgyhogy igen. A férjem a környékét megrotálja, tavasszal így a gaz nagyja eltűnik, a többit pedig én kigyomlálom. Gyönyörűek a hullámzó lila tövek, már most talpig díszben vannak, hogy ilyen korán érkezett a nyár. Már azon gondolkodom, hogy előre kell hoznom az aratást, hogy minél többen tudjanak jönni. Szerencsére általában van másodvirágzás, ezért kétszer tudok aratni, sőt, volt már olyan is, hogy novemberben szedtem le az utolsó csokrot.

Mészáros Péter

Most egyéves a Kallavender & Co., azóta milyenek a tapasztalataid?

Nagyon érdekes, hogy amikor elbizonytalanodom, akkor még aznap kapok egy pozitív visszajelzést. Nem vagyok egy feladós típus, de néha nekem is vannak rosszabb napjaim, és hihetetlen, hogy ilyenkor mindig érkezik valami pozitív. A múltkor például meghívtak a fóti piacra: látták a weboldalt és felhívtak telefonon, hogy mennyire klassz, amit csinálok, és szeretettel várnak.

Milyen terveid vannak még és hová szeretnél eljutni?

Vannak hosszútávú terveim, de azok olyan merészek, hogy inkább nem mesélem el őket. Középtávon azt szeretném, ha lenne a házunk mellett egy kis kuckónk, ahol a levendulával kapcsolatos workshopokat lehetne tartani (csoki, szappan, stb.) és ahol mindenféle levendulával kapcsolatos terméket lehetne megvásárolni. Idén nyárra meghívtam Halmos Monikát, aki az ehető virágok szakértője, és aki egyszerűen zseniális. Azt szeretném, hogy legyen mindig arra ötletem és keretem, hogy olyan embereket hívhassak meg, akik hozzá tudnak adni a levendulával kapcsolatos szaktudáshoz és ezt mind egy ilyen levendulás környezetben meg lehessen valósítani. Jövőre rajzolást is tervezünk, amikor egy művész eljön hozzánk és rajzórákat tart az érdeklődőknek.

Mészáros Péter

Hol lehet személyesen is találkozni a termékeiddel?

Havonta egyszer a Czakó Piacon vagyok, ott minden első szombaton igyekszem képviselni a kis vállalkozásomat, illetve most úgy néz ki, itt Fóton minden negyedik szombaton fogok  piacozni. Két hete a Baptista Országos Nőkonferencián voltunk a kisfiammal, tehát mindig vannak ideiglenes helyek is, de a Czakó Piac és a fóti lesznek az állandók.

Mészáros Péter

Említetted, hogy vannak néha rosszabb napjaid, amikor elbizonytalanodsz. Mi az, ami átlendít téged a nehézségeken, mi az a többlet benned, ami segít?

A Kallavender & Co.-t már több éve elterveztem, ezért amikor a szívemet megvizsgálom, akkor mindig azt mondom magamnak, hogy ezt már elterveztem, és a terveket és az álmokat márpedig hajtani kell, mert nem fognak maguktól megvalósulni. És most azt élem, amit évekig tervezgettem.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *