LOADING

Type to search

Ajánlom Élem Inspiráció Kipróbáltuk Szépítkezem

Egy magyar natúrkozmetikum, amely elhozza a fürdőszobádba a francia eleganciát…

Share

Köztudott tény, hogy ami a szépséget illeti, a franciák tudnak valamit. Szerencsére most mi is megtudhatjuk, hogy mi a titok, és ehhez semmi másra nincs szükségünk, csak a Denelys kozmetikumokra. Interjú Gubányi-Prokec Nellyvel, a márka megálmodójával.

Eddigi életed nagy részét Franciaországban töltötted, mégis itthon kezdtél vállalkozásba. Miért?

Annak idején apukám egy évre indult Franciaországba, de végül harminchat év lett belőle. Amikor a szüleim 2000-ben nyugdíjba mentek, úgy döntöttek, hogy visszaköltöznek Magyarországra, mert édesapámnak mindig ez volt az álma. A jogi egyetem elvégzése után én is Magyarországra költöztem és elkezdtem dolgozni egy nemzetközi ügyvédi irodában.

Szorgalmasan dolgoztam, elértem sok sikert a szakmában, de legbelül mindig is éreztem, hogy valami másra vágyom, valami sokkal nőiesebb dologra, főleg akkor, amikor megszületett a kislányom. Tíz év után hátat fordítottam a jogi pályámnak, és teret adtam a kozmetikumok iránti szenvedélyemnek.

Milyen hatással volt rád a Franciaországban eltöltött időszak?

Egészen kicsi gyerekkoromtól kezdve mindig vonzott a szépség és a kozmetikumok világa, hétvégén imádtam eljárni a szebbnél-szebb parfümériákba és kentem magamra a kencéket és elköltöttem az összes zsebpénzemet. Nem gondoltam volna, hogy ez egy új életpálya lesz. Amikor Magyarországra költöztem, akkor kezdtem el hobbiból kozmetikumkészítő tanfolyamokra járni. Nagyon komolyan vettem, imádtam csinálni, sokszor éjszakába nyúlóan tanulmányoztam a különböző természetes alapanyagok hatásait a bőrre, miközben még ügyvédkedtem.

Miután otthagytam az ügyvédi irodát nagyon klassz egy év következett. Végre szabad lettem, és közben gondolkoztam, hogy merre menjek tovább. Mindenki arra bátorított, hogy a kozmetikumokkal kezdjek valamit, legfőképpen a férjem, aki a legnagyobb támogatóm és aki mindig hisz bennem. Így hát belevágtam.

Ez mikor volt?

Három éve. Miután ott hagytam az ügyvédi pályát és végleg elhatároztam magam, még majdnem egy év kellett a koncepció kitalálásához: miben vagyok más, mint a többiek kozmetikum piacon. Nagyon nehezen találtam meg azokat bioalapanyagokat, amelyeket szerettem volna, ezért végül úgy döntöttem, hogy mindent Franciaországból és Belgiumból rendelek meg.

Gondolom, az ismertebb terep volt neked… vagy inkább a minőség játszott szerepet?

Mindkettő, mert már akkor érdeklődtem az illóolajok iránt, amikor Franciaországban éltem és már akkor  volt egy-két bio márka, amelyeket nagyon szerettem és amelyeknek a forgalmazóját később megkerestem. Nagyon fontos volt számomra, hogy a növények, amelyekből az illóolajok készülnek, onnan származzanak, ahol a legjobb minőségű növény terem, így pl. a citrom Szicíliából, a grapefruit Floridából, a levendula Provence-ból.

Most, hogy immár tizenkét éve élsz Magyarországon, milyen különbségeket tapasztalsz a francia és a magyar szépségápolás között?

Az amerikaiaknak van erre egy külön szavuk, a „frenchness”, vagyis a franciaság. Ennél jobban semmi nem fejezi ki, azt, hogy a francia nő maga a tökéletes tökéletlenség. Egy francia nőn soha nem fogsz találni erős sminket, mert ő inkább a bőr ápolására fókuszál, számára az a legfontosabb, hogy tökéletes legyen a bőre és inkább a megelőzésre költ sok pénzt. A francia nőnek sokkal fontosabb a makulátlan, szép és egészséges bőr, amin a smink nem elfedi a bőrproblémákat, hanem inkább előhozza annak a szépségét.

Ennek megfelelően a francia nők nagyon kevés sminket használnak: egy kis rúzs, egy kis szempillaspirál és kész. A hajban és az öltözködésben is az egyszerű a nagyszerű: soha nem fogsz túl szofisztikált frizurát látni rajtuk. Még a kócos haj is nagyon kidolgozott rajtuk, csak természetesnek hat. A francia nőnél mindig alap dolgokat találsz: egy arclemosó, egy szérum, esetleg egy fényvédő arckrém, ahogy a ruhákban is alapdarabokban gondolkoznak, amit egy kendővel és egy bizsuval dobnak fel.

Ezt a szemléletet próbálom én is a termékeimben is átadni, és ezért nem lehet nálam nyolcvan féle arcápolót vagy kozmetikumot találni, mert pont erre a „basic” formulára törekszem és a minőséget tartom fontosnak. Ezek mellett megjelentek különböző igények, amelyekre terméket fejlesztettem, úgy mint a narancsbőr és a stria.

Most nyáron a narancsbőr kezelés éppen aktuális…

Van egy slágertermék Franciaországban, amely egy orvosi szilikonból készült kis eszköz, a Cellu-cup, amellyel otthon reprodukálhatod magadnak a cellulit masszázst. Magyarországon én vagyok az első, aki forgalmazza. Klinikailag bizonyított hatása van, Franciaországban tesztet végeztek, és három-négy hét alatt nagyon látványos eredményt hoz.

Feltöri a zsírsejteket és nagyon beindítja a nyirokkeringést és így a méregtelenítést is. Ehhez fejlesztettem egy narancsbőr elleni masszázsolajat színtiszta növényi bio olajokkal és illóolajokkal, amelyeket nagyon magas koncentrációban tettem a masszázsolajba, így egy plusz segítséget nyújtanak a narancsbőr elleni harcban. A két termék kölcsönösen segíti egymást, és ettől olyan hatékony.

A narancsbőr és a stria elleni készítményeken túl milyen termékeid vannak jelenleg?

Most két részből épül fel a palettám: egyrészt a tisztítás, amelyet a szappanok képviselnek, továbbá hidratálásra alkottam meg a különböző testolajokat. Nyáron mindez kiegészül a testradírjaimmal is. Ez utóbbiak nagyon különlegesek lesznek, mert egy olyan természetes összetevőt teszek hozzá, amelytől vízzel érintkezve tejjé változik át a radír és így könnyen mosható le, elkerülve ezáltal a zsíros bőrt és a csúszós kádat.

Ezek mellett egy másik termékcsalád a prémium bio minőségű térillatosító illóolajok, melyekhez három féle diffúzort lehet kapni különböző árkategóriában. Végül ott vannak a speciális testápolási igények, mint a stria elleni olaj, amelynek legfőbb összetevője a muskotályrózsa olaj, ami rendkívül értékes, talán a leghatékonyabb a striák megelőzésére és kezelésére. Jövőre pedig érkeznek az arcápolási termékek, amelyek miatt már mindenki nagyon izgatott. Azok is ugyanígy fognak felépülni: arctisztító termék, radír és a különböző igényekre fejlesztett arcolajok.

Mi a különbség az olaj és az emulziós krémek között, mitől jobb az olaj?

Egy átlagos emulziós krém 60-90%-ban vízből áll. A dehidratált szaruréteg nem tudja közvetlenül felszívni a krémben lévő vizet. A krémben lévő nedvesítő anyagok úgy viselkednek, mint egy szivacs és megkötik a vizet a bőr felszínén. Ilyenkor azt érezzük, hogy a bőrünk már nem húzódik, feltöltődik, puhább lesz, kevésbé látszódnak a ráncok. De sajnos ezek az anyagok csak ideiglenesen és felszínesen pótolják a bőr vízhiányát. Az a legfontosabb, hogy meggátoljuk a bőr mélyebb rétegeiben lévő víz elpárolgását. Erre szolgálnak az olajok: egy védőréteget képeznek a bőrön és újra építik a bőr lipidstruktúráját, ami egyfajta gátként viselkedik.

Engem erre a „slow” szépségápolási filozófia vezetett rá: a növényi olaj 100%-ban aktív anyag, olyan esszenciális zsírsavakat, antioxidánsokat, vitaminokat tartalmaz és olyan a szerkezete, ami nagyon hasonló a bőr szerkezetéhez, ezért szívódik fel gyorsan és épül be a bőr legmélyebb rétegeibe. Persze ettől még lehet szeretni a krémeket, ráadásul plusz védelmet is nyújthatnak a külső hatások ellen, mint a hideg, a szél, a napsugárzás, de mindig használjunk alá arcolajat. A testolajok pedig önmagukban elegendőek és tökéletesek a test ápolására.

A hidratálás valójában belülről jön: sok vizet kell inni, esszenciális zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani és megfelelő növényi olajjal kenni a bőrt, mert az tartja bent a vizet. Meg vagyok győződve róla, hogy aki egyszer elkezd olajat használni, az soha nem fogja abbahagyni, olyan látványos a hatása.

Az előbb említetted a “slow” szépségápolást. Mit jelent ez valójában?

Ahogy a slow food arra buzdít, hogy minél egészségesebben, minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket használjunk, és szánjuk rá az időt arra, hogy megnézzük, mi van a címkén.

Ugyanezt vette át a “slow” szépségápolási filozófia is, amely arra a tudatosságra int bennünket, hogy minél kevesebb, de annál jobb minőségű kozmetikumot használjunk.

Nálam ezért sosem lesz külön szérum szemre, szájra, dekoltázsra, mert felesleges, ugyanezt a hatást egy termékkel is el tudom érni. A bőrnek mindössze három szükséglete van: a tisztítás, a hidratálás és a védelem. Erre kell megoldást találni, amelyet a legegyszerűbb, legtisztább formulákkal is el lehet érni. Nem beszélve arról, hogy ha több kozmetikumot használunk, többféle vegyszert viszünk be a bőrünkbe és azon keresztül a szervezetünkbe. Ez a tudatos szépségápolás.

A “slow” szemléletnél fontos, hogy a kozmetikum ne tartalmazzon olyan felesleges anyagokat, mint az észterezett olaj, a hidrogénezett olaj, a kőolaj származékok, parabének, stb., hanem kizárólag természetes, „élő” növényi hatóanyagokat. E mellett minimalizálni kell a környezetre való hatást, tiszteletben kell tartani az állatvilágot, a természetet és az embert. Az is nagyon fontos, hogy ne közvetítsen hamis vagy megtévesztő üzenet a vásárlók felé. A vásárlónak pedig az a dolga, hogy ne dőljön be a hamis üzeneteknek, mert nincs olyan termék, amely eltünteti a ráncokat.

A francia nők együtt tudnak élni a ráncaikkal?

Igen. Nem akarják elfedni azokat, nem tesznek az arcukra egy kiló alapozót, hanem felvállalják a korukat és a ráncaikat. Sophie Marceau például ötvenkét éves és gyönyörű, természetes szépség. Marion Cotillard negyvenkét éves és természetesen szép, nem akar eltüntetni semmit, nem akar szebbnek tűnni a sminkkel.

Mindig azt mondom, hogy ki kell próbálni az összetételük minőségéhez képest elképesztően drága, hagyományos ránctalanító krémeket, használni kell egy hónapon át, majd ez után egy színtiszta növényi olajat. Szemmel láthatóan csökkentek a ráncok valamelyik készítmény esetében? Valószínűleg nem. El lehet dönteni, hogy bedőlünk-e a marketingtrükköknek, amit a gyártók egy ilyen krém körül építenek fel, vagy az „értelmes”, tiszta, a bőrre jótékony hatással bíró növényi olajokat választjuk.

Én attól félnék, hogy a nagyon drága hagyományos készítmények csak optikai tunningok, és ha nem használom őket, akkor eltűnik a hatás is…

Pontosan. A “slow” szépségápolási filozófia ezekre a hosszútávú eredményekre fókuszál. Egy hagyományos krémben lévő szilikon vagy paraffinolaj javítani fog a készítmény állagán, és lehet, hogy a bőrödet szebbnek fogod látni, nem fog húzódni, de az csak felszínes hatás, mert a bőr mélyebb rétegeiben nem történik semmi. Ezzel szemben a növényi olaj újjá tudja építeni a bőr sejtközti szerkezetét, képes arra serkenteni a bőrt, hogy kollagént termeljen.

Melyek a legnépszerűbb termékeid?

Először nem is gondoltam volna, de a hidratáló testolajakat viszik a legjobban. Most a virágos-gyümölcsös illatú L’Huile de Jour, illetve annak mélyebb, édesebb, nyugtatóbb változata a L’Huile de Nuit a legnépszerűbb. Mindenhonnan nagyon jó visszajelzéseket kapok, hogy fantasztikusak az olajok és az illatuk. Ez fontos volt számomra, mert bár ez egy natúr termék, de az a célom, hogy mégis luxusérzetet adjon az embernek, és ne csak természetes legyen, hanem nagyon illatos is.

Te is szeretnéd átélni a természetes szépségápolást és a francia elegancia élményét?

Irány a Denelys webshop!

Az újdonságokról Facebookon értesülhetsz, ide kattints!

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *