LOADING

Type to search

Ajánlom Élem Fashion Inspiráció

„Szeretem valóra váltani az emberek elképzeléseit.” Mesél szenvedélyéről az álomékszerek készítője.

Share

Egy ékszer igazán különleges és egyedi lesz, ha van valaki, aki álmainkat valóra váltja és elkészíti számunkra azt az ékszert, amelyet kitaláltunk magunknak.  A Gubanc ékszerek alkotójával, Lukács Gabriellával beszélgettünk.

Hogyan született meg az ötlet, hogy ékszereket készíts?

Öt éve indult, de már jóval korábban, a gyerekeim születése után kerestem magamnak valamit, ami kikapcsol és mellettük is tudom csinálni. Mindig szerettem alkotni, így többféle kézműves munkát kipróbáltam: decoupage technikát, makramé fonást, sokáig keresztszemes hímzéssel is foglalkoztam. És hát a könyvek…Gyerekkorom óta nagyon szerettem olvasni és egyszer egy ajándékhoz szerettem volna valamit vásárolni, amikor szembe jöttek az üveglencsés ékszerek.

fptbty

Itthon akkoriban kezdtek terjedni az alapjai és azonnal tudtam, hogy ki kell próbálnom. Mivel mindig érdekeltek az új technikák, így lettek az üveglencsés ékszerek az elsők, amivel elkezdtem foglalkozni.

Aztán elkezdtek érdeklődni az ismerősök és mindenki arra buzdított, hogy kezdjem el árulni őket a Meskán. Azóta pedig szerencsére már nagyon sok megrendelőm van.

Milyen volt a kezdeti időszak?

Gyakorlatilag hobbinak indult és a főállásom azóta is megvan a helyi gimnáziumban. A mai napig e mellett csinálom, csak egyre nehezebb összeegyeztetni a kettőt, ahogy egyre sokasodnak a megrendelések. Úgy próbálom meg beosztani az időmet, hogy hétvégén dolgozom a vállalkozásomon, de amikor ilyen hasonlóan zsúfolt időszak van az iskolában, mint a ballagások és az évzárók időszaka, akkor hétköznap, tanítás után is muszáj dolgoznom.

Többféle dolgot is készítesz, nem csak ékszereket. Milyen termékek vannak a palettádon?

Az ékszerek között vannak üveglencsések, de azok már egyre kisebb számban, mert két-három évvel ezelőtt nagyon megtetszett a gombbehúzós technika és mivel nagyon sok textilt felhalmoztam, azóta ezzel a technikával is készítek ékszereket. A legújabb termékeim ebben a körben a bőrrel és textilbőrrel bevont gombokkal készülő darabok. Ezek mellett pedig üveglencsés könyvjelzőket és kulcstartókat is készítek.

 

Mi jellemzi leginkább az általad készített alkotásokat?

Elsősorban az egyediségük. Mivel az üveglencse alá bármilyen minta vagy szöveg helyezhető, ezért úgy tapasztalom, hogy leginkább ez az egyediség tetszik a vásárlóimnak, mert ily módon személyessé tehető az ékszer és az ajándék. Idén nagy kedvencek az egyedi könyvjelzők és kulcstartók, rengeteg egyedi és különleges darabot rendeltek idézetekkel ballagásra vagy tanítónéniknek köszönő szöveggel.

Akkor mondhatjuk, hogy a könyvjelzők a legnépszerűbb darabok?

Úgy tapasztalom, hogy mostanában igen. Nagyon sokan szeretnek olvasni és szeretnek ajándékot adni. Az elmúlt hetekben például egy osztálynak készítettem egyedi könyvjelzőket, amelyeket az egész tanári karnak adtak ajándékba, mindenkinek a tantárgyára jellemző mintával készült medállal. Leírták, hogy milyen szakos a tanár, milyen színeket szeret, majd elkészítettem. A gimiben egyébként nem szoktam reklámozni magamat, de többször előfordult már, hogy amikor a diákjaim meglátják, akkor rendelnek ők is maguknak vagy például ajándékba anyák napjára.

Egy új ékszer kitalálásánál mi szokott ötletet adni?

Néha, amikor pakolászás közben egymás mellé kerül két szín vagy két anyag rájövök, hogy milyen jól összeillenek és milyen jól mutatnak egymás mellett. De volt már olyan is, hogy néztem egy filmet és a háttérben volt egy kép, amelynek nagyon tetszett a színkombinációja. De tulajdonképpen bármi ötletet adhat.

Mennyire bonyolult a folyamat, mire a tervekből elkészül egy-egy ékszer?

A tervezés egy hosszabb folyamat, több időt vesz igénybe, mert szeretem a megrendelőhöz és az ő személyiségéhez igazítani. Általában adnak egy iránymutatást és utána rám bízzák, megbíznak az ízlésemben, ami nagyon jól esik. Ezután össze illesztem az alapanyagokat, megkeresem a kiegészítőket, gyöngyöket, bojtokat, és innen az elkészítés már gyorsan megy. De legjobban a tervezgetést szeretem és azt, amikor az anyagokat és a különböző darabokat próbálgatom egymáshoz.

Aki meglátogatja a Gubanc Ékszer weboldalát, egy nagyon klassz színekkel kapcsolatos személyiségtesztet is találhat, illetve sokat foglalkozol a színekkel és azok hatásaival is. Miért fontos szerinted, hogy tisztában legyünk a színek hatásaival?

Nagyon befolyásolják a hangulatunkat és ha a ruházatunkhoz illő kiegészítőt választunk, akkor már ettől is egészen máshogy érezzük magunkat és más hatást gyakorlunk az emberekre is. A személyiségtesztet is éppen ezért a színekre állítottam össze. Szerettem volna, hogy aki ékszert rendelne, annak többlet információt tudjak adni, illetve kerestem valamit, ami odavonzhatja az oldalamra a látogatókat, ugyanis az a tervem, hogy nemsokára saját webshopot indítok, mert szeretnék az online vásárlásra nagyobb hangsúlyt fektetni. Szerintem ez pedig egy érdekesség és egy jó játék is egyben.

Ahogy az elején említetted, már eltelt öt év, amióta megszületett az első Gubanc termék. Milyen visszajelzéseket kaptál azóta?

Nagyon sok visszajelzést kapok, rengeteg vásárlóm küld fényképes leveleket, főleg, akik ajándékba viszik. Számomra nagyon örömteli olvasni ezeket a leveleket. Van egy olyan kedves vásárlóm, aki karácsonyra és tavaszra is küldött nekem ajándékot: egy könyvet vásárolt nekem és személyes üzenet is írt bele. Ez már azt hiszem több is, mint egy szokásos eladó-vevő kapcsolat.

Hol lehet személyesen megtalálni a termékeidet?

Egy barátnőmnek van itt Mezőkövesden egy kedves üzlete, ami egy kézműves kávézó, és az a neve, hogy Kedves Pöttyös. A barátnőm decoupage technikával foglalkozik, illetve más kézműveseknek ad helyet az üzletében. Így személyesen itt lehet megvásárolni a termékeimet, illetve Egerben az Érseki Palota ajándékboltjában. Online a Meskáról sok megrendelés érkezik, de a legtöbb a Facebook oldalamon keresztül.

Mi az, amit te a legfontosabbnak tartasz az ékszereid kapcsán?

Számomra az a legfontosabb, hogy öröm legyen viselni annak, aki megkapja. Amikor ránéz, akkor az jusson eszébe, hogy kapott egy ilyen klassz ékszert vagy egy olyat, amilyet ő megálmodott magának. A héten is készítettem egy ékszert, amelyhez az anyuka elküldte a gyerekei rajzát és az került a nyakláncába és a fülbevalójába. Egyébként ehhez hasonlót készítettem anyák napjára egy óvodai csoportnak is: a gyerekek rajzoltak és minden anyuka a saját gyereke rajzát kapta meg nyakláncban.

…és ha jól tudom nagyon klassz nyári kollekciód is van.

Igen, annak első darabjai a vitorlásos ékszerek, de néhány héttel ezelőtt elkészültek a most nagyon divatos a flamingós mintájú darabok is. Ezek mellett a kávés kollekció is nagyon népszerű, amelyet először a kávézó miatt készítettem és amelyhez egyébként a férjem készít nekem ékszergyurmából kávébabokat.

 

Azt hiszem, nektek nem túl nehéz összeegyeztetni a vállalkozást a családi élettel, igaz?

Szerencsére, tényleg nem. A férjem nagyon szeret ilyenekkel foglalkozni, sőt, ő a legnagyobb kritikusom is. Ő az, aki először megvizsgálja az elkészült darabokat, és ha ő azt mondja, hogy oké, akkor tudom, hogy szeretni fogják.

Nagyon sokat segít az ötleteivel, mindig kíváncsi, hogy mit rendelnek, és maximálisan támogat mindenben, amiért nagyon hálás vagyok.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *