LOADING

Type to search

Élem Főoldal

Az ókori görögök szerint 7 féle szeretet létezik. Te hányat éltél már át?

Share

A fizikailag megnyilvánuló szerelemtől (eros) egészen a spirituális szerelemig (agape). Mi most bemutatjuk mind a hetet.

Eros: A test szerelme

Eros volt a szerelem és a szexuális vágy istene. Aranynyilakat lőtt halandók és halhatatlanok szívébe egyaránt, figyelmeztetés nélkül. A görögök ettől a fajta szeretettel tartottak a legjobban, ez sodorta őket mindig a legnagyobb bajba. Az eros főleg szexuális vágyakon alapszik, ebből a szóból ered az ’erotika’ fogalma is.

Példa: Egy fiatal pár, akik első találkozáskor rögtön erős vonzódást éreznek egymás iránt.

Philia: Az elme szerelme

Testvéri szeretetként is ismert, a philia az őszinte és plátói szeretetet képviseli. Értékesebbnek tartották az eros-nál. A philia akkor jön létre, mikor két embernek közös az értékrendje, és kölcsönösen szeretik egymást.

Példa: Amikor szinte mindenben egyet értetek, és közösek az értékrendjeitek

Ludus: Játékos szeretet

A ludus a flörtölős szerelem, amit általában tánc és nevetés vesz körbe. Egészen gyermeki és szórakoztató. Ha belegondolsz, a jelenlegi generáció jobban szereti a ludus-t, mint bármi mást.

Példa: Amikor két ember csak szórakozni akar kötelezettségek és mély gyökerek nélkül.

Pragma: A hosszantartó szerelem

Az örökké tartó szerelem házastársak közt, ami hosszú idő során alakul ki. Ez volt a görögöknél a szerelem legfelsőbb formája, az igazi elköteleződés ami a megértésből, az elköteleződésből, a kompromisszumokból és a toleranciából fejlődik.

Példa: Gondolj a nagyszüleidre, akik sok megpróbáltatáson mentek keresztül, de mégis mindig egymás mellett álltak.

Agape: A lélek szeretete

Az agape önzetlen szeretet, az emberiség iránt. Ez a legközelebbi formája a feltétel nélküli szeretetnek. A szeretet, amit elvárások nélkül adsz, ami segít szimpatizálni, segíteni és összekapcsolódni olyanokkal, akiket nem ismerünk.

Példa: Az az ember az életedben, aki feltétel nélkül ad, és nem vár semmit cserébe.

Philautia: Önmagunk szeretete

Az ókori görögök a philautia két fajtáját különböztették meg. Az első az önzőséggel áll kapcsolatban, olyan emberekről szól, akik másokat csak kihasználnak, hogy maguk előre jussanak. A másik fajta az egészséges szeretet, amit önmagunk iránt érzünk. Ez a fajta elengedhetetlen, hiszen akkor tudunk másokat igazán szeretni, ha magunkat is szeretjük.

Példa: Az önző philautia az a fajta szeretet, ami csak elvesz, és cserébe nem ad semmit. Az egészséges philautia azoknál a pároknál igazán erős, akik szövetséget alkotnak – a maguk útját járják, de mindenben támogatják egymást.

Storge: A gyermek szeretete

A storge a szeretet, amit a szülők természetes módon a gyermekük iránt éreznek. A storge a szeretet, ami ismeri a megbocsátást, az elfogadás és az áldozatot. Ettől érzed magad biztonságban és kényelemben.

Példa: Gondolj arra, mit ad neked édesanyád érzelmileg, vagy a legjobb barátod. A storge a barátságból ered, csak sokkal mélyebb érzelmi kötődéssel.

 

Látod mennyi szeretet van az életünkben? Boldog emberek vagyunk! (Vagy legalábbis lehetnénk…)

 

Olvasd el ezt is:

10 dolog, ami megmutatja, hogy hatalmas és csodás a lelked!

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *