LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

A szerelembe *esés* 5 stációja, és, hogy miért viselkedünk tőle totál őrülten…

Share

Lepkék a hasban, kémia, dopamin… teljes megbolondulás…

Mindannyian láttunk már romantikus vígjátékot, ami általában egy kaptafára megy – a kiszemeltje visszautasítja a strébert, esetleg lúzert, majd a végére valamilyen csoda folytán mégis egymás karjaiban kötnek ki, mintha a csillagokban is ez lett volna megírva.

Ez a való életben kicsit máshogy néz ki. A színfalak mögött dolgozik a dopamin, az oxitocin és a szerotonin. Ezek azok a vegyületek, amik az agyadban kavarognak, mikor beleszeretsz valakibe. Szó szerint ’beindul a kémia’ a fejedben, hogy egy bizonyos érzelmet kezdj táplálni egy másik ember iránt.

Első lépés: fizikai vonzódás, szemkontaktus

Lehet, hogy első látásra beüt a szikra, lehet, hogy fokozatosan esel szerelembe. Ilyenkor az történik, hogy elönti az agyad a dopamin, amitől izgatott leszel és jól érzed magad. A dopamin továbbá ugyanaz a vegyület, ami akkor indul be a szervezetedben, mikor valami olyat csinálsz, ami igazán boldoggá tesz.

Második lépés: udvarlás, randizgatás, pillangók a hasadban

Ilyenkor még bizonytalan, hova is tart a kapcsolat. A dopamin a testedben egy kis adrenalinnal vegyül, és egy igazán erős koktélt alkot amitől még eltökéltebben cserkésszük be a kiszemeltünket.

Harmadik: lépés: Érezted már magad őrültnek vagy megszállottnak, amiért folyton egy ember járt a fejedben?

Ebben a fázisban jön be a képbe egy újabb vegyület, vagyis, éppen hogy tűnik el – a szervezeted ilyenkor ’visszatartja’ a szerotonint, amitől nyugodtnak, magabiztosnak és jó kedélyállapotúnak éreznéd magad. Nem teljesen tiszta, hogy ez miért történik, de a tudósok azt feltételezik, hogy azért, hogy az emberek motiváltabbak legyenek, mikor össze akarnak jönni valakivel.

Negyedik lépés: Kezded felfogni, hogy talán szerelmes vagy

Ilyenkor nincs mit tenni, szinte meg “kell” kapnunk a másik embert… Semir Zeki professzor tanulmányában kimutatta, hogy mikor romantikus kötődés fűz minket egy másik emberhez, az agyunk azon része, ami a negatív érzelmeket, az ítélőképességet és az empátiát irányítja, egyszerűen kikapcsol.

Ötödik lépés: Vége a bizonytalanságnak, és ahogy elkezditek építeni a kapcsolatot, képbe kerül az oxitocin és a vazopresszin

Az emberi test számár nehéz megtartani egy folyamatos izgalmi szintet, ami a kapcsolatok elején általában jelen van. Idővel ezek az érzelmek halványulnak, míg a bizalom és a kötődés elmélyül két ember közt. A testünk elkezd oxitocint (ami az anya-gyermek kapcsolatért is felelős) és vazopresszint kibocsátani. Ez a leginkább hihető magyarázata, hogy az őrületes szerelem miért csillapodik idővel, amikor egy nyugodt, beteljesülés érzet veszi át a helyét a kapcsolatban.

Most, hogy tudod, mi is játszódik le ilyenkor az agyban, előnyt kovácsolhatsz a tudásodból, hogy még boldogabb és teljesebb legyen a párkapcsolatod.

 

Olvasd el ezt is:

8 szerelmes regény, amitől szerelmes hangulatba kerülsz…

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *