LOADING

Type to search

Szépítkezem

Mutasd a hegedet, mondom a megoldást!

Share

Ahány ember, annyi heg… Konyhai baleset, elkapart seb, műtétek. Megkérdeztük Dr. Mester Ildikót, hogy hogyan vedd fel a harcot!

Szinte mindannyiunknak van valamilyen sebhelye, egy mély pattanás, bárányhimlő, konyhai baleset vagy egy sebészeti beavatkozás nyoma. De az is igaz, hogy szinte mindennyian képesek vagyunk megszállottan küzdeni a hegek terhe ellen. Szeretnénk a sérülés emlékeit elfolytani és bőrünk makulátlanságát megőrizni. Hát leírom, hogy vedd fel a harcot!

Ha meghorzsoljuk a bőrünket és seb keletkezik, az normális esetben heg nélkül fog gyógyulni. De, ha a seb ennél mélyebb és a bőr bazális membránja sérül, akkor nem kerülhetjük el a hegképződést. Minél nagyobb a bazális membrán sérülése, annál nagyobb a hegesedés kockázata.

Milyen típusai vannak a hegeknek?

  • Atrófiás heg: ez akne vulgaris vagy az arcot érintő vágások, műtéti beavatkozások (anyajegy eltávolítás) esetén gyakori, ekkor a heg felszíne mélyebb fekvésű, mint a bőr felszíne.
  • Hipertrófiás: az eredeti sérülés határain belül marad, a klinikai tapasztalatok alapján általában a nagy és összetett mozgásnak kitett testtájakon jön létre. Jellemzője, hogy idővel zsugorodhat, ennek következtében kisebb területet foglal el, mint amekkorát az eredeti trauma érintett.
  • Keloidos heg: a sérülés határain túl is burjánzik, nem fejlődik vissza, a környezetéből vízcseppszerűen kidudorodik. Jellegzetes helye a válltájék (oltások után), a fülkagyló, tarkótájék.

Mi történik egy műtéti heg esetén?

A műtét során a sebész szikével bemetszést ejt, ezzel teljesen átvágja a bazális membránt (császármetszés esetén is ez történik). Ekkor nagyon gyakran képződik hipretrófiás vagy keloidos heg.

Mitől függ a sebgyógyulás?

  • Genetikai meghatározottság
  • A seb mélységétől és kiterjedésétől
  • Az életkortól, egyéni betegségektől, életmódtól (cukorbetegségben jellemző a rossz sebgyógyulás, ill. pl. a dohányzás is jelentősen ront a helyzeten)
  • A helyes sebkezelés megfelelő időben történő elkezdésétől
  • A seb elhelyezkedésétől (lassabban gyógyulnak az ízületeken lévő sebek, ahol minden mozdulatnál húzódik a bőr, vagy az állandó feszülésnek kitett háton)
  • A sebképződés idejétől (pl. nyáron az UV sugárzás, izzadás, meleg, esetleg uszodai/természetes víz a seb gyógyulására negatívan hat)

Mit tehetünk egy műtéti seb gyógyulásáért?

Kattints a cikk folytatásáért ide: https://www.magisterproducts.hu/magister-blog/hegek

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *