LOADING

Type to search

Élem Inspiráció Lakom

„Éjszakákon át dolgoztam a munkám mellett, de megérte!”

Share

Az álmainkat beteljesíteni soha nem könnyű… De szerencsére mindig vannak, akik kitartásukkal inspirálnak bennünket. Most például Plesovszki Klára, aki fantasztikus dolgokat művel a kerámiával.

Vannak olyan tárgyak, amelyeknek lelkük van és amelyekből ugyanolyan nincs senki másnak. Ilyenek a Klára Kerámia termékek is, amelynek minden egyes darabját Plesovszki Klára azért készíti, hogy használatukkal szebbé tehessük a hétköznapjainkat. Vele beszélgettünk a kerámiákról és a vállalkozásáról.

Mi indította el benned az ötletet, hogy saját vállalkozásba kezdj?

Nagyon régen dédelgetett ötlet volt, de igazán az indította el, hogy egy multinacionális cégnél dolgoztam és elég nehéz volt összeegyeztetni a munkámat a három gyerkőcömmel és a családi élettel. Ehhez még hozzá jött az is, hogy nagyon hiányzott a munkámból a kreativitás és az eredeti kerámiafestő szakmám. Mindig is az volt a szívem csücske, amikor a két kezemmel alkothattam és szabadon elengedhetem a fantáziámat a műhelyben. Közben a gyerekek is egyre nagyobbak lettek és eljött az az érzés, hogy meg kéne valósítani. Így végül a szabadság, a szabad gondolkodás, az időbeli és térbeli szabadság hiánya végül elindította bennem a változást. Ez három éve történt.

Nehéz volt az átmenet a multis létből a vállalkozóiba?

Nem volt egyszerű. Volt egy év, amikor a nyolcórás állásom mellett próbáltam beindítani a vállalkozást. Ekkor éjszakákon és hétvégeken át dolgoztam és minden szabadnapom erre ment rá. Aztán eljött az az időszak, amikor már nem győztem együtt a két munkát, így csökkentettem a munkaidőmet, aztán amikor már az a négy-hat óra sem fért bele és a vállalkozásom stabilan megtermelte a járulékaimat, akkor kiszálltam és azóta csak a kerámiákkal foglalkozom. Idén pedig gondoltam egy még nagyobbat és megnyitottam az üzletemet Békéscsabán, mert egyrészt kinőttem a műhelyemet, másrészt a vásárlóim is nagyon igényelték, hogy legyen egy fixen elérhető bemutatóterem, ahol kezükbe foghatják a termékeket. Úgyhogy most nagyon izgulok, hogy beváltja-e a hozzáfűzött reményeket.

Galisz Virág – Virágfotó

Mi jellemzi a Klára Kerámia termékeket, miben rejlik a különlegességük?

Fehér agyagra festek máz alatti technikával. A legjellemzőbbek a botanikai motívumok, virágokat, növényeket festek a kerámiákra, mert a másik nagy szenvedélyem a kert. Folyamatosan inspirál és számomra egy kimeríthetetlen téma. Szeretnék az embereknek örömet okozni a kerámiáimmal, hogy megadhassák maguknak azt az időt, amikor a barátokkal, családdal együtt étkeznek vagy kávéznak.

Azt szeretném, hogy a kerámiáim igazi használati kerámiák legyenek, ne a polcon nézegessék őket, hanem a mindennapokat tegyék szebbé, legalább arra az öt percre, amíg megissza az ember a kávét vagy a teát.

Mivel én is állandóan rohanok, tudom, hogy milyen jó az ember lelkének, amikor egy kicsit megpihenhet. És ami még nagyon különleges bennük, hogy nincs két egyforma termékem, szerencsére nem is lehet, de még ha lehetne se akarnék két ugyanolyat csinálni.

Galisz Virág – Virágfotó

Milyen termékek találhatók a termékpalettádon?

Étkezéshez való szetteket lehet vásárolni, akár külön-külön is, az egészen kicsi daraboktól, mint egy pálinkás pohár vagy kávéscsésze az olyan nagyobb volumenű termékekig, mint egy kínálótál vagy falióra. Amit tudni kell róluk, hogy ezek nem mikrózhatók és mosogatógépben sem ajánlott elmosni őket, mert ilyenkor hajszálrepedések keletkezhetnek rajtuk. Ez nem minőségromlás, de előfordult már, hogy valakinek problémát okozott, bár nekem egyébként nagyon tetszenek. Azt tudni kell, hogy a fehér agyag egy porózus anyag, folyamatosan él és mozog a máz alatt, melynek következtében feszültségek keletkezhetnek az anyagban, amelyek a mázon hajszálrepedéseket eredményezhet.

Plesovszki Klára

Talán ettől lesznek igazán patinásak, rusztikusak…

Igen, olyanok, mint azok a kerámiák, amelyeket gyerekkoromban a nagymamánál voltak a tálalószekrényben. És ez is a célom, hogy visszaadjam az embereknek a boldog, lusta nyarak hangulatát, amikor mindenre ráértünk. Szeretném visszaidézni az emberek lelkébe ezt az érzést, és éppen ezért gondolom azt, hogy ezek a rusztikus hajszálrepedések beleférnek.

Melyek a legnépszerűbb termékek?

A legnagyobb sláger a müzlis tálka, amelyből tulajdonképpen bármit lehet fogyasztani, rágcsálnivalót, levest… Talán éppen ezért is szeretik olyan sokan. Ami a mintákat illeti, idén a levendulás kollekció verhetetlen, de tavaly például a pipacsos volt a legnépszerűbb. Úgy látom, hogy inkább a dekorokat nézik az emberek: meglátni és megszeretni alapon választanak a vásárlók.

Galisz Virág – Virágfotó

Mi az, ami inspirál egy termék megszületésénél?

Megvannak az alapformák, de a mintákkal mindig lehet variálni. Folyamatosan vannak gondolataim, hogy a következő szezonban mit szeretnék, de olyan is van, amikor bekattan valami, és akkor eldobok mindent és gyorsan lerajzolom. Ezek azok a ritka „flow” állapotok, amikor jönnek az új ötletek; egy áldott állapot, amit nem tudok előidézni, csak magától jön.

Galisz Virág – Virágfotó

Milyen új termékekkel készülsz a közeljövőben?

Nagyon adok a vásárlóim véleményére és szeretem aszerint megalkotni a termékeimet, hogy mire van igény, ezért mivel mostanában egyre többször keresik a régi paraszttál típusú tálakat, amiben egytál ételeket lehet fogyasztani, úgy gondoltam ilyet is fogok készíteni. De ezt nem a szokásos eljárással fogom készíteni, hanem hagyományos fazekas eljárással, a korongozással vörösagyagból és fehéragyagból is.

Három gyerek mellett hogyan tudsz egyensúlyozni a vállalkozásod és a család között?

Nagyon nehezen. Próbálok beiktatni magamnak szabad órákat, amikor csak a gondolataimmal vagyok elfoglalva, és így teremteni egy kis saját időt. Vannak szárnyalós időszakaim és mélypontjaim is, de szerintem ezzel mindenki így van, az összes ismerősöm, aki alkotótevékenységet végez megéli ezeket a nagy amplitúdókat. De ez a klassz benne, főleg az izgalmak, amelyek a kemencénél vannak, amikor 1040 fokon kiégnek az alkotások.

Plesovszki Klára

Az ember azt hinné, hogy a kemencében szépen kiégnek a darabok és kész. Mi történhet ott bent?

Nagyon sok olyan folyamat zajlik a kemencében, amire nincs ráhatásom. Miután elkészítettem, megfestettem és bepakoltam őket, várom a csodát. A kinyitás körüli állapot a legizgalmasabb, akkor derül ki, hogy vagy minden nagyon szép lesz, vagy ki lehet dobni az összeset, mert előfordulhat, hogy légbuborékos lett, vagy vastagabb lett a festék, és akkor leéghet vagy leragadhat. Ezek olyan rizikófaktorok, amelyeket nem tudok befolyásolni. Egyszer volt egy nagyobb rendelésem, amelynek mindegyik darabja selejt lett, nagyon mérges voltam, és újra neki kellett állnom. Hatalmas munka volt.  Sokat nem gondolják, hogy a kerámia készítés hosszú folyamat, és nagyjából egy hónap, mire elkészül egy új darab.

Milyen ma Magyarországon keramikusnak vagy fazekasnak lenni?

Ezt a fajta stílust, amit én is csinálok, senki nem csinálja itt Dél-kelet Magyarországon. Veszprém megyében a Herendi Porcelángyár miatt többen vannak, és ott a képzés is jobban megoldott, van utánpótlás és tudnak fejleszteni és fejlődni. Ebből a szempontból mi itt elég hátrányos helyzetben vagyunk, nincs nagyon szakember.

Többször volt olyan gondolat fejemben, hogy jó lenne valakivel megosztani a munkát, de nem tudom kivitelezni, nem találok senkit. Sajnos a kihalás szélére fog kerülni a fazekasság, mert sorra zárnak be a képzőhelyek és iskolák, az Alföldi Porcelángyár saját magának képzi a szakembereket és kizárólag részfeladatokra. Kicsi az esélye, annak, hogy aki onnan kijön, fazekas lesz belőle – hacsak nem képzi magát különböző műhelyekben – mert nem ismeri az egész folyamatot.

Régen, amikor kialakultak a fazekas városok, akkor sem egy ember, hanem egész családok dolgoztak együtt, így oszlottak meg a feladatok, volt inas is… Ez eltartotta az egész családot, de most, amikor már gépsorok készítik az edényeket, amelyekről óránként jön le tízezer darab bögre, amelyeket egyetlen kéz sem érint meg közben, nem könnyű a piacon lenni. De hiszek abban, hogy aki az értéket keresi, az úgyis megfogja venni a kézműves kerámiákat.

Szerinted mi az benned, ami átsegít a nehézségeken?

Vakmerő vagyok és idealista, és azt gondolom, hogy soha sincs késő semmire. Ha az ember nagyon-nagyon akar valamit, akkor azt meg tudja csinálni. Nem szabad a huhogókra hallgatni, akik azt mondják, hogy így nem fog, meg úgy nem fog sikerülni. Az ember higgyen magában, és akkor megteremtődnek a lehetőségek. Ezt tanácsolom a hölgyeknek, hogy senki ne adja fel, nem szabad beletörődni a szürke hétköznapokba, hogy mindig ez lesz és mindig így kell élni. Mert minél többen leszünk, akik azt csinálják, amit szeretnek, annál jobb lesz a világ.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *