LOADING

Type to search

Ajánlom Eszem-iszom Inspiráció Lakom

“Aki a kezébe fogja őket, óhatatlanul eszébe jut egy régi emlék.”

Share

Nagyon szeretjük, amikor egy régi, ismerős darabot ügyes kezek újraélesztenek és a mai kor igényinek megfelelő divatos formába öltöztetnek. Hála Anitának és Juditnak, a Yutta Design alkotóinak, akár mindennap felidézhetjük gyerekkori emlékeinket egy finom kávé mellett.

Hogyan indult a vállalkozásotok, mi adta az ötletet?

2007-ben kezdtünk el együtt dolgozni, de akkor még nem voltak közös termékeink. Ez volt az ismerkedés éve, és úgy éreztük, hogy könnyebb közösen vásárra menni, megosztani néhány feladatot, tanácsot kérni egymástól, kitalálni egy egységes standot, amely mindkettőnk tárgyainak megjelenését erősítette, segítette. Úgy éreztük ketten erősebbek vagyunk, több ötletet tudunk megvalósítani, mint egyedül. Ez a kezdeti év megalapozta a máig tartó barátságunkat és az egymásba vetett szakmai hitet, bizalmat. A következő évben – éppen tíz éve – döntöttük el, hogy ha már van közös standunk, legyen közös termékünk is. Így kezdtünk el közösen gondolkodni, tiszteletben tartva egymás tervezői felfogását.

Mi volt az, ami mindkettőtök számára ugyanolyan fontos volt?

Elsődleges célunk és alapvető igényünk a minőségi kivitelezés volt, illetve az, hogy mint használati tárgy, minél jobban tudjon funkcionálni. A kétezres évek második fele sok tekintetben, különösen a tárgykultúrát tekintve a retró életérzés évei voltak, így mi is kerestük a régi időket megidéző, nosztalgikus tárgyakat. Mindössze néhány centire volt tőlünk az az ötlet, amelyet később megvalósítottunk, nevezetesen azok a régi klasszikus formát idéző üvegből készült kávéscsészék, amelyekből a mi szüleink és nagyszüleink kortyolták a finom kávét. Judit konyhájában mindig is ott volt előttünk, hiszen régóta őrizte nagymamája egykori üveg kávéspoharát. Szinte egyszerre jött a felismerés és az ötlet a konyhában beszélgetve, hogy ezt a régi formát felhasználva, továbbfejlesztve megalkossuk immár a közös új Yutta termékcsaládot.

Milyen volt a kezdeti időszak?

Kezdetben főleg a csészékre koncentráltunk. Megpróbáltunk begyűjteni barátoktól és családtagoktól még valahol a polc mélyén rejtőző Durit poharakat különböző űrmértékben. Így született meg első körben három méret: az eszpresszós (0,5 dl), a rövidkávé kevés tejjel (1dl) és a cappuccinos (1,5dl). Mindeközben izgalmas tervezői feladatot jelentett, hogy milyen egyéb tárgycsoportot tudunk kitalálni, ami mind funkcióban, mind stílusban társítható a már meglévő csészékhez. Az emlékeinkben kutakodva villant be a mindkettőnk számára oly kedves macskanyelv csokoládé, amely már a mi nagyszüleink életében is egy közkedvelt finomság volt és melyet a mi korosztályunk is megörökölt tőlük.

Így született meg a macskanyelv kanál először egy méretben. A kávézási szokásokat figyelembe véve tudtuk, hogy fontos lenne egy csészealátét tervezése is. A háztartási keksz hasonlóan nosztalgikus érzéseket megidéző, mindannyiunk életében egy állandó szereplő volt, hiszen azokban az időkben még nem volt akkora választék a kekszeket illetően, mint manapság. A keksz formajegyeit megtartva, de már porcelánba átültetve elkészült a háztartási keksz alátét. A színek skáláját az évek során fedeztük fel, vagy kért igény szerint bővítettük. A barna színt például egy cukrászda kérte, hogy a kávé és a kakaó jól mutasson benne.

Hogyan osztjátok meg a feladatokat egymás között?

Mindkettőnknek van egyéb feladata és munkája a Yutta Design mellett: Judit Budapesten a Képző – és Iparművészeti Szakgimnázium és Kollégiumban, illetve Székesfehérváron a Tóparti Gimnázium és Szakgimnázium kerámia szakán tanít kerámiát, de most kicsi gyermekeivel van otthon. Én jelenleg is porcelánrestaurátorként dolgozom, így fontos volt minél optimálisabban kitalálni a gyártást és a fejlesztést. Kezdetben mi magunk készítettük a gipszformákat, de ezt mára szerencsére sikerült kiadnunk a kezeink közül, és kialakítottuk a számunkra leghatékonyabb metódust: egy évben három-négy alkalommal gyártunk le nagyobb mennyiséget. Az úgynevezett nyersárukészítést mindenki a saját stúdiójában készíti el, majd az égetést, mázazást Judit műhelyében közösen fejezzük be. Az ilyenkor együtt töltött órák jó alkalmat is nyújtanak a további ötleteléshez és a jövőbeni terveink megfogalmazásához. Az elmúlt években Judit férje segít a marketingben, ma már ez a feladat szinte egy teljes embert kíván, ő kezeli a facebook oldalunkat, válaszolja meg a leveleket és postázza a vidéki megrendeléseket.

Ha jól olvastam, akkor szilikátipari tervezőművészek vagytok. Ez mit jelent pontosan?

Mindketten az Iparművészeti Egyetemen végeztünk (ma már Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), Judit 2002-ben kerámia szakon, én 2008-ban porcelán szakon. Maga a szilikátipari tervező művész kifejezés annyit jelent, hogy jogosultságunk van tervezőként dolgozni porcelán gyárban. Ez egyetemi végzettség nélkül nem szabályos.

Melyek voltak a fő szempontok, amikor kitaláltátok a termékeket, mit szerettetek volna elérni velük?

A múlt megidézése mellett az volt a célunk, hogy több generációt, valamint egy nagyobb vásárlóközönséget tudjunk megszólítani, hiszen ezek a formák idősebb és fiatalabbak számára is ismerősként hatnak, emlékeket idéznek a mai kor igényinek megfelelve. A funkciók bővítése mellett a játékosság és a minőség a fő vezérvonalunk. Nagyon fontos számunkra vásárlóinkkal való személyes kontaktus, különösen a vásárok idején, hiszen a visszajelzéseket szívesen fogadjuk és legtöbbször fel is használjuk egy új tárgy tervezésénél. Így bővült ki a három meglévő méretünk egy újabb mérettel, a 3dl bögrével, amely már tejeskávé, tea vagy kakaó fogyasztására is alkalmas.

Mi jellemzi, mitől különlegesek a Yutta Design termékek?

A Yutta termékek érzéseket váltanak ki, ha bárki a kezében fogja őket, óhatatlanul eszébe jut róluk egy emlék a múltból. Ezt vásárlóink gyakran meg is osztják velünk és sok kedves történetet hallottunk már. A csészék mégis új életet élnek a jelenkorban. A magas tüzű félporcelán anyag, a fül és a kilenc féle szín egy egészen új, mégis az üvegpoharakhoz hasonlóan szerethető karaktert ad a csészéknek. A visszajelzések alapján vevőink ragaszkodnak hozzájuk, a napi rutin elengedhetetlen része lett, szívesen bővítik, esetleg pótolják őket.

Aki szeretne Tőletek rendelni, milyen termékek közül válogathat?

A csészék négy féle méretben (0,5 dl, 1 dl, 1,5 dl, 3 dl) és kilenc féle színben (fehér, barna, citrom, korall, meggy, mentazöld, sötétkék, szürke, lila), füles és fülnélküli változatban, míg a macskanyelv formájú kiskanalunk csokoládé színben és három féle méretben készül, illetve kapható még az említett háztartási keksz csésze alátét. A 3 dl-es csészéhez kőrisfából készíttettünk mézcsorgatót, fedővel, így csészeként és mézes csuporként is funkcionálhat ez a méret, és született egy 1,5 dl-es tejkiöntő is. Legújabb termékünk a vajtartó, mely kitalálásakor az egyre növekvő igényt vettük figyelembe.

Melyek a legnépszerűbb termékek?

Minden vásár és minden év végén is készítünk egy összesítést, hogy a fogyás alapján a gyártásban előre tudjunk tervezni. Azt vettük észre, hogy nem állítható fel népszerűségi rangsor sem méret, sem forma, sem szín alapján. Sokkal inkább az emberek sokszínűsége az, ami tükröződik az eladások során, és azt vettük észre, hogy a vásárlóink a valós igényeiknek megfelelően szeretnek válogatni színben és méretben.

Mi az, ami inspirál benneteket egy új termék megalkotásánál?

A funkcionalitás, az esztétika és emóciók ébresztése a főbb irányvonalak a tervezésben. Szeretnénk a mai kor asztali funkcióival bővíteni kollekciónkat, valamint keressük azokat a korábban használatos jól működő, mégis feledésbe merülő tárgyakat, melyeknek a csészékhez hasonlóan létjogosultsága lehet a jelen korban is, igazodva a Yutta családhoz. Ez számunkra igazán szép és izgalmas szakmai kihívás, sok tervünk van, és kevés időnk.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve, mivel tervezitek bővíteni a termékpalettát?

Elsősorban a Yutta család bővítése és szélesebb körben való terjesztése a célunk. Szeretnénk az étkezés területén tovább nyitni, jelenleg a müzlis tálka készítése van folyamatban.
A gyerekek irányába is bővíteni fogunk, amióta az egyik vásáron egy gyermek neurológus hölgy felhívta a figyelmünket, hogy ez a forma és szájkiképzés tökéletes kisgyermekek részére tanuló pohárnak. Régen is erre használták őket és sokkal higiénikusabbak egy műanyag pohárnál, nem beszélve arról, hogy méretükből és formájukból adódóan könnyen megfoghatóak egy gyerek kéz által is.
Jelenleg már dolgozunk egy almapépesítőn is, mely ugyancsak egy régen használatos jól funkcionáló üvegtárgy volt a hozzátáplálás kezdetekor. A szörpök újra aranykorukat élik, ezért egy fél literes szörpös pohár kivitelezése is folyamatban van.

Hol lehet személyesen találkozni a Yutta Design termékekkel?

A Yutta termékekkel és velünk különféle vásárokon találkozhatnak az érdeklődők, melyekről a facebook oldalunkon adunk friss információkat. Velem a belvárosban, az V. kerületben a restaurátor műhelyben lehet személyesen találkozni, illetve Hűvösvölgyben Judit műhelyében alakítottunk ki egy kisebb bemutató termet, ahol egyeztetés után szívesen látjuk az érdeklődőket.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

1 Comment

  1. Körmöndi Pálné 2018-09-21

    Nagyon tetszenek. Gratulálok az ötlethez.

    Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *