LOADING

Type to search

Családozom Rácsodálkozom

Íme a “3 perces szabály”, amiről minden szülőnek tudnia kell!

Share

Egy pszichológus szerint nagyon sok minden múlik azon, hogy mennyi időt töltesz a gyerekeddel, amikor újra találkoztok. Van rá tudományos magyarázat, mondjuk is!

Természetesen nem összesen ennyit kell töltened vele, de ez az idő, amikor osztatlan figyelmedet KELL, hogy élvezze.

Te mennyi időt töltesz a gyerekeddel munka után?

Technikailag körülbelül 30 percig van szükségük a gyerekeknek a szüleikre esténként: vacsorát adni nekik, körülbelül 15 perc, olvasni egy könyvből, majd egy jó éjt puszi után következhet az alvás. Mindezekből a legfontosabb körülbelül három percnyi idő. Natalia Sirotich, aki pszichológusként dolgozik elmagyarázza ezt a három perces szabályt.

A 3 perces szabály lényege

Ez a szabály arról szól, hogy amikor újra találkozol a gyerekeddel (akár a nap végén, akár úgy, hogy leugrottál a boltba) figyelj rá, és csak rá, három percig. (Minimum.) Nagyon fontos, hogy nézz rá, legyen meg a szemkontaktus, öleld meg, kérdezd meg mi történt vele az alatt az idő alatt, amíg nem találkoztatok.

fotó: brightside.com

Miért van erre szükség?

A pszichológus szerint az első percekben, miután találkozunk a gyerekünnkel elmondanak minden (számukra) fontos információt, amire emlékeznek a napjukból. A pszichológus azt mondja, hogy ha  kihagyod ezt a lépést az életedből, akkor a gyerek nem fogja megosztani veled később a vele történt dolgokat, megszűnhet a bizalmi kapocs, és később elhallgatják a rosszat, a bántásokat, vagy a traumákat, amik az óvodában, vagy az iskolában érik őket.

Szülőként is fontos, hogy meghallgassuk a gyermekünket, mert ha ez elmarad, később természetes lesz, hogy nem fogsz arra figyelni 100%-osan, amit a gyerek mond, így elsiklasz a fontos dolgok felett.

Túl a három percen…

Fontos megjegyezni, hogy a 3 perces szabály nem jelenti azt, hogy a gyerekével csak napi 3 percet kell eltöltenie egy szülőnek. Ez csak azt jelenti, hogy három perc alatt történik mindig fontos dolog elmesélése, mert ennyit tudnak a gyerekek koncentrálni kisebb korban a mesélésére, és azokra az emlékekre, amik őket érték aznap.

A pszichológus további javaslatait is érdemes figyelembe venni: 

  • Tölts mindennap minőségi időt a gyerekeddel
  • Hagyd, hogy a gyerkőc meséljen, és hallgasd is meg őt. Semmi baj, ha mindennap ugyanazt meséli el a kicsi, akkor is figyelni kell rá
  • Ne mutass hamis érzelmeket, és izgatottságot, egyszerűen csak figyelj rá, amikor beszél hozzád
  • Később térj vissza a beszélgetésben elhangzott dolgokhoz és kérdezz azokra rá, hogy újra el tudja mondani
  • Kerüld a hosszú és felesleges érveket, ha valami teljesen nyilvánvaló dologról van szó. Csak mondd azt a gyerekednek hogy “Jól van, értem, hogy nem értesz velem együtt.”

forrás

Szülőként te egyetértesz ezzel a három perces szabállyal? Van valami jó módszered még? Jöhet a komment! 

Ez is fontos!

50 kérdés, amit jó ha felteszel a gyereknek, ha tudni szeretnéd *tényleg* hogy érzi magát…

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *