LOADING

Type to search

Élem Inspiráció Rácsodálkozom

Nem tudsz elaludni esténként? Lehet, hogy tudjuk a megoldást…

Share

Az emberiség 15%-a inszomniában, azaz kóros álmatlanságban szenved, alvászavarral küzd. Ha neked se megy könnyen a szundi, akkor olvass tovább!

Az embereknek naponta körülbelül 8 órányi pihentető alvásra van szükségük ahhoz, fizikalilag és lelkileg is rendben legyenek. Az álmatlanság sokakat érint, és sokan nem is tudják, hogy mi is pontosan az az inszomnia. Ha te is szeretnél búcsút mondani a kellemetlen éjszakáknak, akkor jó helyen jársz! Jöjjenek azok az okok, amik álmatlansághoz vezethetnek és ajánlunk 5 megoldást is, amit ha alkalmazol, akkor elmúlhatnak az inszomnia tünetei.

Természetesen ha már régóta fennálló alvászavarral küzdesz, és úgy érzed, hogy semmi sem segít, keress fel egy szakembert! Az alvászavar nem játék, hanem ugyanolyan betegség, mint bármi más. 

 

Stressz

fotó: pexels.com

Az amerikai alváskutató intézet eredményei azt mutatják, hogy a túlzott stressz álmatlanságot okoz. Az orvosok szerint ahhoz, hogy az alvás minősége újra helyrejöjjön kezelni kell a stresszt okozó faktort. Minél jobban el tudjuk vonni a figyelmünket a minket érintő stressz forrástól, annál jobban tudunk aludni. Ha egy személy állandóan stresszes az krónikus álmatlansághoz is vezethet, ami súlyos esetben kórházi ellátást igényel.

Asztma

A Pittsburgh-i Egyetem kutatócsoportja azt figyelte meg, hogy az asztmás felnőtteknél az álmatlanság igen gyakori. A légzőszervi betegek 37%-a szintén alvászavarokkal küzd. Sokan félnek elaludni a betegségük miatt, sokan depressziósak, míg mások stresszelnek elalvás előtt, ami nem segít sem az asztmán, sem az alváson. A kutatócsoport szerint fontos, hogy a légzőszervi betegséggel küzdők kezeltessék magukat, így az alvászavaraik is csökkenthetőek.

fotó: pexels.com

Energiaitalok

Az energiaital fogyasztás az utóbbi években drasztikusan megnőtt. A Camilo José Cela egyetem szakértői négy éve vizsgálják az energiaital emberre gyakorolt hatását. Megállapították, hogy bár az állóképességünk nő az energiaital fogyasztástól, de egyre stresszesebbek leszünk és ez álmatlansághoz vezet. A koffein a bűnös ebben az esetben, hiszen stimulálja a központi idegrendszert, így nem hagyja a szervezetet pihenni.

Sztrók

A Surrey Egyetem tudósai által végzett tanulmány azt mutatja, hogy a sztrókot szenvedő betegek általában alvászavarokkal küzdenek, amelyek befolyásolják az életminőséget. A kutatók úgy vélik, hogy a sztrók betegek által tapasztalt alvási problémák számos olyan járulékos tényezőnek tulajdoníthatók, mint a fájdalom, a kellemetlen érzés, valamint a csökkent fizikai aktivitás. A gyógyulási időszak alatt is nagyon sokat kell pihenni, hiszen alvás közben regenerálódik a szervezet.

fotó: pexels.com

Alkohol

Közel 5000 ember vett részt a John Hopkins Egyetemen, ahol elmondták, hogy sokszor voltak napok, amikor 4 vagy annál több alkoholos italt fogyasztottak el, miközben alvászavarral küzdöttek. A tudósok kiszámolták, hogy akik hetente kétszer vagy többször fogyaszt alkoholt azok hajlamosabbak az alvási problémákra.

De mi a megoldása az insomnia ellen?

Jóga

A Seattle-i Kutatóintézetben végzett tanulmányok szerint, azok akik 12 hétig rendszeresen jógáztak megszabadultak az álmatlanságtól. A tanulmányban 249 ember vett részt, jóga és aerobik edzéseket csináltak. Javault az alvás minőségük, csökkent a depresszió és a stressz szintjük is. A menopauza is okozhat álmatlanságot, arra is kiváló lehet a jóga.

fotó: pexels.com

Gyógynövények

Az alvászavar súlyosan érintheti bárki életét és számos egyéb betegséggel járhat együtt, beleértve az elhízást, a depressziót, a szorongást és a gyulladásos folyamatokat. Robert Rountree leírt néhány növény, amely segít az alvás minőség. Ilyen gyógynövények a valerian, a komló, a kamilla. Az álmatlanság elkerülése érdekében tartózkodjunk a nagyon fűszeres ételektől is.

Cseresznyelé

A Louisiana Állami Egyetem kutatói bebizonyították, hogy aki 2 héten keresztül itta a cseresznye levét, az jótékony hatással volt az alvási ciklusra. A cseresznyében található természetes melatonin forrás ugyanis segít optimalizálni az alvás-ébrenlét ciklust. Ha reggel és este megiszol egy pohár cseresznye levet, akkor az alvásod helyreáll majd.

Meditáció

A Kalifornia Egyetemen végzett klinikai vizsgálatban 49 ember vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy a tudatos meditáció segít az alvásproblémák megoldásán. A rendszeresen meditáló emberek alvásminősége javult, a depressziójuk eltűnt, ahogy a szorongás, a stressz és a fáradtság is.

A helyes alvási póz megtalálása

fotó: brightside

Mindenkinek van kedvenc alvási helyzete, amiben szeret pihenni, de Dr. John Douillard szerint az az egészséges a keringésünk számára, ha a bal oldalunkon alszunk. Ez a helyzet megkönnyíti ugyanis a nyirokelvezetést az agyból, így ösztönzi a testet a megfelelő emésztésre. Próbáld ki, hogy esténként bal oldalon alszol, hátha segít.

Te szenvedtél valaha alvás problémával? Mi volt a megoldás? Oszd meg velünk kommentben! 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *