LOADING

Type to search

Ajánlom Mozizom

Íme minden idők 10 *legjobb filmje*! Te mindet láttad már?

Share

Tudjuk a filmes listás szubjektívek, de mi most hoztunk egyet, amin minden idők legjobbjai vannak. Van itt mindenféle műfaj képviselője a szuperhősös filmtől elkezdve a fantasy alkotásig. Neked melyik a favoritod? 

Évente több mint 700 film lát napvilágot, így nehéz kiválasztani a legjobbakat, pláne végignézni mindet. A Brightside munkatársai készítettek egy szavazást nemrég, ahol minden filmszerető leadhatta a voksát, így alakult ki a következő Top 10-es lista. Lássuk!

A remény rabjai (1994)

Nem hiába áll az IMDB (hivatalos filmes adatbázis) első helyén ez a film. Sokan minden idők legjobbjának tartják a Morgan Freeman és Tim Robbins főszereplésével készült művet, ami egy börtönben játszódik. Ide kerül be ugyanis Andy, akit kettős gyilkosság miatt ítélnek el. A férfi próbálja túlélni a börtönt, ahol farkastörvények uralkodnak. Talpraesettségével sokat tesz a börtönlakók életének megváltoztatásáért, és végül szabadon engedik, miután letölti a hosszú büntetését. A film közben nagyon sok emberi sors bontakozik ki, A remény rabjai bővelkedik a megható és torokszorító jelenetekben. Egyébként tudtad, hogy a filmet Stephen King kisregényéből forgatták? Olvasásra is ajánljuk, a film megnézése pedig egyenes kötelező, ha még nem láttad volna.

A sötét lovag ( 2008)

fotó: © Warner Bros. Pictures

A film után nem sokkal elhunyt posztumusz Oscar-díjas Heath Ledger elképesztő alakítást visz véghez Jokerként, aki Batman, a denevérember esküdt ellensége. A Sötét lovagot, Gotham város megmentőjét Christian Bale alakítja, hasonlóan lenyűgözően. Christopher Nolant, azaz a rendezőt az egekig magasztalták A sötét lovag után, ugyanis a film tökéletes bemutatja az emberek gonosz és sötét világát. Hiába egy szuperhősös film A sötét lovag, mégis annyival több van benne, mint bármelyik más Batman (vagy akár Marvel) filmben.

Eredet (2010)

Dom Cobb (akit Leonardo DiCaprio alakít) olyan tolvaj, akinek az a ritka képessége, hogy képes belépni az emberek álmába, így lopva el titkokat a tudatalattijukból. A vállalati kémkedésre kényszerülő Dom összeszedi a csapatát, hogy elvégezze eléte utolsó munkáját, ami nem is annyira egyszerű. A film egy nagyon intenzív, elgondolkodtató, és magával ragadó látványvilággal készült alkotás, aminek a fent említett Christopher Nolan írta a forgatókönyvét. A film vége pedig egyszerűen zseniális! Szerinted eldől a totemként használt pörgettyű, vagy nem?

Harcosok klubja (1999)

fotó: © 20th Century Fox

David Fincher kultfilmje Chuck Palahniuk azonos című regényének adaptációja. A főszereplő Edward Norton, aki egy álmatlanságban szenvedő alakot játszik, aki imád segítőcsoportokba járni. Itt ismerkedik meg Marlával (Helena Bonham Carter), aki gyorsan rájön, hogy a férfi is ugyanúgy csoportfüggő mint ő. Brad Pitt egy szappanügynököt alakít, aki megszállottan szeret verekedni és az Edward Norton által alakított elbeszélővel létrehozzák a Harcosok klubját. A különleges film a legendás párbeszédeiről is híres. Biztos te is tudsz belőle idézni néhányat!

Ponyvaregény (1994)

Quentin Tarantino korai alkotásainak egyike szintén kultfilm, és elképesztő rajongótáborral rendelkezik. A két főszereplő, azaz a két bérgyilkos, Jules Winnfield (Samuel L. Jackson) és Vincent Vega (John Travolta) elképesztő kalandjaik Los Angeles alvilágát mutatják be. A táncos jelenet, amiben Uma Thurman is részt vesz szintén nagyon kultikus.

Forrest Gump (1994)

fotó: © Paramount Pictures

Az 1994-es év kitermelt még egy felejthetetlen filmet, amiben Tom Hanks alakítja a főszereplőt. Az értelmi fogyatékos fiú életéről szóló film szívszorító, és egyben nagyon tanulságos és motiváló is egyben. Ha még nem láttad, akkor azonnal pótold!

A Gyűrűk ura (2001)

J.R.R. Tolkien legendás fantasty világát bemutató film első részében a kis hobbit és 8 társa elindul azon a hosszú vándorúton, aminek a célja az, hogy elpusztítsák a gyűrűt. Természetesen közben rengeteg kalandba keverednek, és sok veszély is leselkedik rájuk. A csodás látványvilágú fantasy két további részt is megélt, sőt, az előtörténetből is készült film A hobbit címmel.

A Mátrix (1999)

fotó: © Warner Bros. Pictures

Nem maradhat ki a Mátrix sem minden idők legjobbjai közül, hiszen a lázadó hackerről szóló film igazán sokrétű. A Mátrix bővelkedik vallási, spirituális, technikai és társadalmi kérdésekben. A Watchowski testvérek által jegyzett alkotás főszereplője Keanu Reeves, aki ezzel beírta magát a filmtörténelembe.

A Keresztapa (1972)

Marlon Brando GIF - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

A legrégebbi film a listán, de igazából annyira klasszikus, hogy bármikor újra és újra megnézhető. A Francis Ford Coppola által rendezett film a híres maffiozó Don Vito Corleone életéről és szervezetéről szól. Az öregedő gengszter utódot szeretne választani magának a családból, ám ez nem annyira egyszerű… A filmért Marlon Brando és Coppola is Oscar-díjjal tért haza, természetesen jogosan!

A Gyűrűk ura – A király visszatér (2003)

fotó: © New Line Cinema

A trilógia utolsó része bemutatja a végső összecsapást, amiben Aragorn a jó, és Szauron a gonosz hadserege által vezetett erők csatáján végre eldől Középfölde jövője, és kiderül az is, hogy sikerül-e elpusztítani a különleges erővel rendelkező gyűrűt.

forrás

Te melyik filmet láttad? Melyik illene még a felsorolásba? Kommentelj! 

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *