LOADING

Type to search

Ajánlom Budapest Eszem-iszom Kipróbáltuk Rácsodálkozom

Tea Workshopon jártunk, és megtudtuk *azt is*, hogy itthon is lehet már teát termelni!

Share

Egy gőzölgő csésze teával és egy jó könyvvel az ablakhoz kucorodni igazán idilli kép, de inkább csak a filmekben látjuk… Azonban eljött az idő, hogy itthon is legyen hazai teakultúra! És ez most már lehetséges… 

Valamilyen különös oknál fogva a teát a betegséggel kötjük össze, legalábbis abban a tekintetben biztosan, hogy csak akkor fogyasztjuk, ha télen megfázunk… Pedig nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, számos gyógynövény főzet és tea (bizony, a kettő nem ugyanaz!) elősegíthetné a betegségek megelőzését.

De még számtalan más dologra is jó, amiről itt írtam már korábban:

Szép és egészséges bőrt szeretnél? Akkor teázz!

A legtöbben azért tartják távol magukat ettől a rituálétól, mert egész egyszerűen azt gondolják, hogy túl sok macera egy jó teát elkészíteni. Nem fogok kilógni a sorból; jómagam is ezt gondoltam egészen addig, amíg el nem látogattam a Teaprogramok által szervezett workshopra, ahol – és ez nem túlzás – új világ nyílt meg előttem.

A résztvevők összetétele egészen vegyes volt első pillantásra; őstermelők, hobbi teázók, törtető fiatalok, akik majd egyszer teaházat szeretnének nyitni, és én – az örökké kíváncsi, mindenre nyitott személy.

A kurzus első felében Mariann -, aki lehengerlő szenvedéllyel és odaadással adja át a tudását – kontinensenként haladva mutatta be a teázási szokásokat a világban. Megízlelhettük a különbséget a fekete, a zöld és a fehér tea között, ráadásul igazi kínai teaszettet használva kóstolhattuk végig őket.

Mindeközben Mariann elárulta nekünk a legnagyobb (és legegyszerűbb titkot): hogyan kell teát készíteni?

Természetesen mi – vagyis a szakavatottak – tudjuk, hogy a tea szó alatt nem a filteres, cukrozott italokat kell elképzelni, hanem a valódi kínai tealevelet. Megtanulhattuk, hogy hány fokos vízre van szükség, mekkora mennyiségű tealevelet mennyi ideig szabad áztatni. És hogy mi volt az eredmény?

Az, hogy fantasztikus ízű teákat lehet készíteni és az egész nem tart tovább 3-4 percnél! Immáron nálam is a napi rutin része a teázás. Ráadásul az elkészítési idő tényleg jó kikapcsolódás tud lenni a nap közepén. Talán „túlrágott” kifejezés az „én-idő”, de hívhatjuk ezt másnak is, a lényeg az, hogy mindenkinek szüksége van rá. Neked is.

A kurzus második felében jött az igazi meglepetés, ugyanis Varga Mariann és jónéhány vállalkozó szellemű őstermelő, kertész és tearajongó belevágott a Magyar Teaprojektbe!

Mit is jelent ez?

Azt, hogy végre nálunk is, hazai földön is lehet teát termeszteni!

Persze, ha valakit ez nem sokkol annyira, akkor utólagosan elmondom, hogy miért annyira fantasztikus dolog ez.

Az éghajlati viszonyok miatt Európa eddig „alkalmatlan” volt teatermesztésre, mígnem jött Mr. Jansen, a holland kertész, aki több évnyi munkával kifejlesztette a tea hidegtűrő változatát, és immáron a mi kontinentális éghajlatunk is megfelelő lesz a teatermesztésre.

Mr. Jansen nem állt meg itt, gyűjtött maga mellé Mariannhoz hasonló tearajongókat, így már több európai ország is csatlakozott a Tea by me (Az én teám) nevű projekthez.

Így hát már nekünk is van Teanagykövetünk, akinek vezetésével megpróbálkoznak a hazai őstermelők a magyar tea termesztésével.

Ha esetleg nincs több hektárnyi földterületed, csak hobbiból szeretnél teát termeszteni, akkor erre is van lehetőséged, hiszen cserepes változatban is elérhető! Egy cserepes teanövény évente körülbelül tíz csésze teát fog adni, úgyhogy nem te fogod kitermelni magadnak a napi három csésze teádat, de szerintem igencsak menő dolog a vendégeidet a saját teáddal megkínálni!

Eljött az idő tehát, hogy kitanuljuk a teakészítés minden csínját-bínját, úgyhogy irány a Teaprogramok teaworkshop!

Érdekelne a Magyar Teaprojekt? Ide kattints!

A legfrissebb információkért kövesd Te is a Teaprogramok Facebook oldalát!

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *