LOADING

Type to search

Budapest Inspiráció Kipróbáltuk Lakom

„Nekem a legnagyobb élményt a tanítás adja, illetve az, hogy amikor megfogom a fonalat, akkor megszületik bennem valami. ”

Share

Kétféle embertípus van: akinek van kézügyessége és bármit el tud készíteni, illetve azok, akik ezt még nem tudják magukról. De ami biztos, hogy Zitával beszélgetve és útmutatóit követve, pólófonalból mi magunk is képesek lehetünk tulajdonképpen bármire. Interjú Erdei Zitával, a Horgolj Táskát alapítójával és tulajdonosával.

Hogyan született meg a vállalkozásod ötlete?

Ez az egész történet nagyon fiatal, még csak ebben az évben kezdődött. Igazából egy Facebook csoporttal indult, egy mostanra már több, mint 3500 főt számláló pólófonal klubbal, melyet két évvel ezelőtt hoztam létre. Eredetileg óvónő vagyok, így nagyon közel áll hozzám a kreativitás és mindig követtem többféle kreatív dolgot a Facebookon is.  Így találkoztam a nagyon vastag gyapjúfonalból készített takarókkal, melyeket karon horgolnak. Először ezután a vastag fonal után kutakodtam, de akkoriban Magyarországon nem nagyon lehetett még kapni, sőt még most is nagyon borsos ára van. Ám eközben rátaláltam a pólófonalra, amely árban és fizikailag is elérhetőbb, és annyira megtetszett, hogy elkezdtem jobban beleásni magam a témába. Olyan volt, mint egy szerelem, mert ahogy jobban megismertem, egyre inkább láttam benne a végtelen számú lehetőséget, amelyeket a színek, formák, technikák nyújtanak.

…és ezen a ponton hoztad létre a Facebook csoportot?

Igen, ennek a kapcsán. Sokan voltak, akik akkoriban indultak ezen a területen és egymást inspirálva sok mindenben tudtuk egymást segíteni. Végül olyan sikere lett, hogy mára 3500 fő fölött van a csoport, és ebből nőtte ki magát a vállalkozás. Maga a csoport egy nagyon élő, izgalmas, mozgalmas csoport, ahol megosztjuk egymással ezeket a dolgokat. Ehhez kapcsolódva hoztam létre a honlapot, mert szerettem volna, hogy mindig meglegyenek és hozzáférhetők legyenek a hírfolyamban megtalálható információk. Innen persze még tovább fejlődött annak érdekében, hogy ne csak az információk legyenek elérhetők, hanem hozzá az anyagok is. Közben – mivel én nyíregyházi vagyok – egy szerencsés véletlen folytán találkoztam egy nagyon kedves és nagyon szép műhellyel rendelkező helyi kézművessel, Gyarmati Edinával, akivel közösen elkezdtünk workshopokat szervezni az ő gyönyörűséges műhelyében. Ebben a látványműhelyben, ahol vásárolni is lehet, Edina varrást tanít, és hozzá társultam a pólófonal és egyéb vastag fonalból történő horgolással.

Mitől különleges a pólófonal és miben más, mint a többi fonal?

Horgolásról régen a nagymama csipketerítője jutott az ember eszébe, na most én a mai napig nem igazán vonzódom az ilyen aprólékos horgoláshoz. Viszont, ha valamit készítek szeretem, ha az nem csak síkban van, hanem térben is. Lassan már egy gyűjtőfogalommá válik, és már nem csak maga a pólóból készült fonal tartozik ide, hanem a szalag, zsinór és a többi ilyen vastag fonal is. Amitől speciális az az, hogy az anyag maga nagyon masszív és tartása van. Ennek köszönhetően fantasztikus tárolókat, kosarakat, különböző lakberendezési tárgyakat, puffokat, és még nagyon-nagyon sok mindent lehet belőle készíteni. Számomra kicsit olyan, mint egy textil szobrászat, éppen azért, mert nem csak sík formát, hanem gyakorlatilag bármilyen tárgyat el tudok készíteni, amit csak elképzelek. Ami még nagyon kellemes meglepetés ebben a technikában, hogy amikor meglátsz egy táskát vagy bármi más elkészült darabot, akkor azt hiszed, hogy ehhez valami rettenetesen nehéz és bonyolult manővereket kell véghez vinni, és aztán amikor megmutatom, hogy ez csak ennyi, meg ennyi, meg ennyi, akkor mindenkinek leesik az álla. Nem beszélve arról, amikor valaki megcsinál egy táskát, hogy az mekkora sikerélmény.

Az is meg tudja tanulni, aki soha nem próbálkozott horgolással és abszolút kezdő?

Persze. Ha nem tud eljönni a workshopokra, akkor a weboldalról is, de az internetet böngészve is rengeteg magyar nyelvű és külföldi videó van fent, amit sokszor elég, ha csak megnéz az ember. Én is szeretném a jövőben fejleszteni a videós részét és egészen az alapoktól mutatni, hogy azok az emberek is, akik a workshopon nálam megtanulják, később is tudjanak még ismételni. De autodidakta módon is meg lehet tanulni és amikor már egy kicsit ráérez az ember az ízére, akkor rájön, hogy annyira nem is nehéz. Utána meg a színek, formák és a sokféle technika úgy beszippantja, hogy már nincs megállás.

A Horgolj Táskát weboldal maga egy Tanoda és egy Webáruház is. Hogyan áll össze a kettő?

Azért jó, hogy össze van kapcsolva a webshop és a tanoda, mert egyikből át tudsz menni a másikba és vissza. A tanodában több leírás is van már, amelyet mások készítettek, lépésenként fotóval mutatva, hogyan készült el egy adott darab. Ezekhez persze nem muszáj ragaszkodni, az is lehet, hogy csak egy támpontokat néz belőle az ember és aztán egy teljesen egyedi dolgot hoz létre. Aztán meg tudja mutatni a csoportban is, ahol nagyon tudunk egymás sikereinek örülni, és sokat motiválódunk egymás munkáiból. Igazándiból ez egy kicsit más, mint egy szimpla webáruház, mert egy élő közösség van mögötte. A Tanoda részt szeretném még tovább fejleszteni annak érdekében, hogy aki ezzel a technikával találkozik, az találjon hozzá leírásokat, különböző útmutatókat, mindenféle fazont, amit szeretne használni ahhoz, hogy ő is tudjon táskát készíteni. És ehhez kapcsolódik a webshop, amiben bárki megtalálja az ilyen táskákhoz való fonalakat, különböző kiegészítőket, táskaaljakat és kiegészítőket, de akár félkész vagy kész táskákat is.

Említetted, hogy a látványműhelyben workshopokat is tartasz. Hogyan kell elképzelni ezeket?

Először felnőtteknek szóltak, de mivel Edina nyáron szokott gyerekeknek táborokat szervezni, ezért úgy alakítottuk ki a tábor tematikáját, hogy a horgolás is egy nagyon intenzív részt kapott benne. Mostanra fantasztikus két hét táboron vagyunk túl 8-15 éves korosztályú gyerekekkel, tüneményes és nagyon ügyes kislányokkal, és büszkén mondhatom, hogy akkora volt az érdeklődés, hogy muszáj volt még egyet indítanunk. Amikor a táborban először mutattam a gyerekeknek, hogy mit fogunk csinálni, nem hitték el, hogy erre ők is képesek lehetnek. Mintha azt mondtam volna, hogy a héten megtanulunk tökéletesen kínaiul. Amikor egy hétfői napon megmutattam egyáltalán a horgolást, még eléggé megküszködtünk vele, de a hét végére már több olyan kislány volt, aki meghorgolta a saját táskáját.

Általában kik jelentkeznek workshopra?

Úgy érzem, hogy akik leginkább fogékonyak erre a fajta munkára, azok a kismamák és a nagymamák, a célközönség belőlük áll össze. Egyrészt talán az idő miatt, másrészt a kismamákat nagyon megfogja az, hogy a gyerekeknek tudnak készíteni valamit: egy kis kosarat, kis táskákat, babaszoba szőnyeget, vagyis lakberendezési tárgyakat. Ez egyrészt nekik is szórakoztató és nagy sikerélmény, hogy el tudják készíteni, másrészt a saját környezetét tudják vele díszíteni és olyanra, amilyenre szeretnék. Mivel elég könnyen bele lehet tanulni, egyre jobban inspirálja az embert, hogy még, még, még… Nagyon szépen ki lehet benne teljesedni.

Milyen darabokat szoktatok készíteni egy tanfolyamon?

Igyekszem mindig a legalapvetőbb és legegyszerűbb dolgokat megtanítani. Általában ez alatt a két-három óra alatt egy-egy kisebb kosárkát vagy ceruzatartónyi darabot készítünk el. Ezek teljesen kezdőknek szólnak és amikor mondom, hogy innen mindenki egy kész darabbal fog elmenni, akkor mindig néznek rám nagy szemekkel. Nagyon érdekes volt most több korosztállyal is együtt dolgozni, mert lényegében a menete ugyanaz, látom, hogy kicsitől a felnőttig ugyanúgy igényli az ember az alkotást, ugyanúgy szereti csinálni és ugyanúgy büszke rá. A táborban a kis kamaszoknak eszükbe sem jutott elővenni a telefonjukat, csak nézték, hogy mit tudunk csinálni a fonalakból, és volt, hogy már reggelente a gyülekező végét sem tudták kivárni, azonnal horgolni akartak.

Milyen terveid vannak még?

Pedagógus lélek vagyok, ezért nagy örömet okoz nekem, ha megtaníthatok másoknak különböző dolgokat, technikákat. Szívvel-lélekkel készítem ezeket a tárgyakat és úgy gondolom, hogy annyira jó hobbi és annyira jó dolog, mert nagyon sokoldalúan kihasználható mindenféle területen, hogy szeretném minél több embernek átadni. Ennek a módja egyrészt a webáruház és a Facebook csoport, illetve szeretném a tanoda részét még tovább fejleszteni, oktatási szempontból is. A másik, hogy szeretném itt a saját közegünkben, Nyíregyházán minél több emberhez elvinni ilyen workshopok keretében.

Termékek terén milyen terveid vannak még?

Sajnos már-már luxusszámba megy, ha magam is tudok készíteni valamit, de azért ott van a mindennapjaimban. Ami érdekes ebben a területben, hogy minden anyag más, és nem csak pólófonalból tudunk dolgozni, hanem egyre újabb fonalak jelennek meg a piacon. Az elején azért gondoltam a táskákra, mert szerintem fantasztikus, az, amikor az ember megy valahova és összedob magának egy fehér vagy egy piros táskát és saját maga olyan variációkat tud létrehozni, hogy azok rendesen megállják a helyüket. Amit az ember megálmodik, azt ezekből a fonalakból előbb-utóbb létre is tudja hozni. Lehet variálni, és az elegáns stílustól a bevásárlószatyorig bármit el lehet készíteni. Kiapadhatatlan a tárháza.

Mit szeretsz a legjobban abban, amit csinálsz?

Nekem a legnagyobb élményt a tanítás adja, illetve az, hogy amikor megfogom a fonalat, akkor megszületik bennem valami. Imádom, amikor látom, hogy a fonal mivé szeretne válni…

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *