LOADING

Type to search

Ajánlom Családozom Inspiráció Kipróbáltuk Szépítkezem

„Szeretnénk, ha az emberek megtudnák, hogy *van* alternatívája a gyógyszertári babafürdetőnek…”

Share

Ma már (sajnos) szinte nincs is olyan újszülött, akinek ne lenne gond a bőrével… Két anya nagyot álmodott és belevágott a babák natúr kozmetikumának gyártásába. Mi már használjuk a termékeiket, így nagyon kíváncsian vártuk a történetüket is!

A kisbabák érzékeny bőre minden édesanya szívügye, melyet csak a legjobb kozmetikumokkal szeretnénk ápolni.  Ehhez kínálnak tökéletes megoldást a Dora Natura babaápolási kozmetikumok, melyeket már az első perctől használhatunk. Interjú Fónyad Dorottyával és Bagi Renátával a Dora Natura tulajdonosaival.

Hogyan született meg bennetek a közös vállalkozás ötlete?

Dóri: Közgazdász és marketing vonalon dolgoztam, amikor egyik nap hazamentem és az orvos férjemmel arról beszélgettünk, hogy kinek milyen volt a napja. Míg ő csupa nagy és fontos dolgot csinált, én „csak” azt tudtam mesélni, hogyan költöttem el egy cég hárommillió forintját egy plakátkampányra. Nagyon értéktelennek éreztem a munkámat és úgy voltam vele, jó lenne valami olyat csinálni, amiben érték van és aminek kézzelfogható eredménye van. Renivel sokat beszélgettünk erről és benne fogalmazódott meg, hogy mi lenne, ha baba natúr kozmetikumokkal foglalkoznánk. Addigra már mindketten csak natúr kozmetikumokat használtunk és nem találtunk olyat a magyar piacon, amelyet szívesen használtunk volna. Ez volt 2013-ban. Így történt, hogy egy pályázaton keresztül belevágtunk és elindult a Dora Natura. Az elején nagyon lassan tudtunk haladni, mert közel másfél év volt, mire a pályázat kifutott. Nagyjából két év volt, mire oda eljutottunk, hogy elkezdhettük forgalmazni az általunk megálmodott termékeket. De nem siettük sehová, addig babáztunk és kivártuk, amíg zöld utat kaptunk.

Egy vállalkozás beindítása igen nagy munka, főleg akkor, ha az embernek pici gyerekek vannak otthon. Nem volt nehéz ezt megoldani?

Dóri: Annak ellenére, hogy alapvetően szeretünk babázni, hiszen ezért is szültünk már egy raklapra való gyereket, egyikőnk sem az a típus, aki három évig otthon ül és babázik. Reninek és nekem is kevés lenne a feladat és a kihívás. Másrészt, azt gondolom, hogy a gyereknevelésben az a nehéz, hogy nincs egy direkt visszajelzés, az, hogy jól csinálom-e, amit csinálok, majd csak sok-sok év múlva derül ki. Nyilván rengeteg plusz feladattal jár, hogy el kell mennünk az üzembe, hogy ki kell találni a termékeket, a posztot, meg kell oldani a vevőkiszolgálást, termékfejlesztést… De ez nagyon más minőségű feladat, és mindkettőnket nagyon felpezsdít.

Reni: Dórival már többször beszélgettünk arról, hogy sok anyuka, aki otthon marad, teljesen kiesik a felnőttvilágból. Mi ezt nem szerettük volna, mert ha nem a gyerekeinkkel vagyunk, akkor szívesebben beszélgetünk felnőtt témákról másokkal és szeretünk felnőttek között is lenni. Szerintem azzal, hogy dolgozunk és csináljuk a vállalkozásunkat, naprakészek vagyunk az üzleti és gazdasági témákban, és ha egy társaságban üzleti témáról van szó, akkor nem úgy ülünk ott, mint aki nem tud hozzászólni.

Nem könnyű barátokként közösen vinni egy vállalkozást. Mi a titka, hogy ilyen jól tudtok együttműködni?

Reni: Tizenegy éves korunk óta ismerjük egymást, még általános iskolából. Azóta persze nem volt mindig folyamatos a kapcsolat, mert Dóri időközben átment egy másik iskolába, de amikor az első babámat vártam, körbe néztem, hogy a régi barátaim közül ki az, akinek gyereke van és megkerestem Dórit.

Dóri: Mindig azt mondom, hogy mi az üzletben nem barátok vagyunk, hanem házastársak, mert szerintem baráti alapon nem lehet üzletet csinálni. Viszont azt gondolom, hogy a kapcsolataink is azért működnek jól, mert nem patikamérlegen mérjük azt, hogy ki mit tesz bele ebbe a kapcsolatba. Azért működünk ilyen jól és azért nem volt egyetlen konfliktusunk sem az évek során, mert egyikőnk sem azt nézi, hogy a másik mennyit dolgozik, hány papírt tett odébb, hány munkaórája volt a héten, hanem alapvetően mindketten amennyit tudunk, annyit teszünk bele.

Reni: Ehhez még az is hozzátartozik, hogy hasonló a természetünk és a nagyvonalúság mindkettőnkben nagyon benne van. Képesek vagyunk mindig a nagy képet nézni akkor is, amikor vannak nehezebb időszakok mindkettőnk számára, vagy olyan helyzetek, amikor az egyiknek többet kell vinnie, mint a másiknak. De tudjuk, hogy a végén majd egyenlőségjelet tudunk tenni. Szerintem a mi együttműködésünk egy kivételes dolog. Barátokként olyan szinten nehéz dolog együtt vinni egy vállalkozást, hogy nem tudunk elítélni senkit, akinek ez nem működik és rámegy a barátsága. Sok mindennek kell együtt állnia, hogy ebből ne legyen nagy baj.

Hogyan fogadta a környezetetek, hogy barátokként, kisgyerekek mellett létrehoztok egy közös vállalkozást?

Reni: Szerintem van egy hatalmas ellentmondás manapság a társadalomban, ami nem tudom, hogy mikor fog eldőlni egyik vagy a másik irányba, de azt látom, hogy mi nők és anyák nagyon be vagyunk szorulva. A magyar társadalomra jellemző egy nagyon családközpontú, konzervatív, hagyományos gondolkodás, amelyben a nőtől mindenki azt várja, hogy a karrierje ne legyen fontos, csak a családjának éljen. Pedig már nagyon sok férfi részt akar venni a gyereknevelésben, úgy, hogy akár otthon is maradnak a gyerekekkel. Ugyanakkor ott van a másik oldal, amikor pont az a baj, hogy a nő csak otthon van a gyerekekkel és nem csinál semmit, vagy ennek az ellentéte, amikor ne adj isten szüksége van más feladatokra és foglalkozik a karrierjével is. Nagyon ellentmondásos ez.

Dóri: Azt hiszem, nagyon hálásak lehetünk a környezetünknek, mert ezt nem szoktuk szemtől-szembe megkapni, bár biztos sokan helytelenítik azt, hogy ilyen pici gyerek mellett dolgozunk, és nem egyszer jönnek velünk a megbeszélésekre. De mi Renivel tudjuk azt, hogy így érezzük jól magunkat, hogy több aspektusa is van az életünknek. Hála istennek a környezetünk és a családunk nagyon támogató, a férjeink soha nem várták el tőlünk, hogy menjünk vissza dolgozni kisbaba mellett, viszont mindig megadták ennek a lehetőségét.

Natúr babakozmetikumokkal foglalkoztok. Mi jellemzi a Dora Natura termékeket?

Dóri: Alapvetően az volt a célkitűzésünk, hogy újszülött kortól használható babakozmetikumaink legyenek, amelyek lefedik az újszülött bőrápolás egész palettáját, mindazt, amire szükség van egy újszülött gondozásában. Nagyon magas minőségű, tiszta alapanyagokból gyártunk mindent, semmi mesterséges színezéket, tartósítószert, kőolaj származékot nem használunk, termékeink bio és vegán összetevőkkel készülnek. Minden termékünk magas minőségű natúr kozmetikum, de ez az árképzésen nem látszik, mert már az elején az volt a koncepció, hogy minél szélesebb körnek biztosítsuk a lehetőséget, hogy natúr kozmetikumot használjanak.

Reni: A másik fontos szempont volt a termékek megalkotásánál, hogy bár nagyon fontosnak tartjuk a vegyszer és a káros anyag mentességet, észrevettük, hogy a piacon lévő termékek nagy része nem a legpraktikusabb. Ezért mi mind a csomagolás, a kiszerelés, és a termékek működésénél is figyelembe vesszük ezeket a szempontokat.

Hogyan tudjátok ezt megoldani?

Dóri: Kreatívnak kell lenni, mert sok rossz beidegződés van, például a popsikrém esetében is, ami általában tubusban vagy tégelyben volt kapható és eddig esze ágában sem volt senkinek airless flakonba tenni. Erre még nemzetközi szinten sem láttunk példát, mi vagyunk az elsők. Szerintünk forradalmi ötlet, hogy miközben pelenkázod a gyereket, nem kell egy kézzel letekergetni a kupakot, arról nem is beszélve, hogy így nem bakterializálódik a krém sem.

Reni: Azt gondolom, hogy úgy tudunk a legjobban egyensúlyozni, hogy a saját igényeinket nézzük. Az évek során azt vettük észre, hogy azzal, amik mi vagyunk és azok az elvek, amelyeket szem előtt tartunk, a hozzánk hasonló nőket és anyukákat vonzottuk be. Ez azért is jó, mert így hitelesen tudunk működni és egy nagyon jó visszaigazolás is egyben.

Dóri: Számunka nagyon fontos az is, hogy soha nem kötöttünk kompromisszumot. Soha nem volt olyan, hogy volt valami a fejünkben, amit szerettünk volna elérni a minőség, az ár vagy a praktikum tekintetében, de itt-ott nem jött volna össze. Addig mentünk, addig csináltuk, amíg az nem lett belőle, amit akartunk. Nálunk az a cél, hogy ha már használunk valamit és bekenjük a gyereket, akkor abban legyen valami érték, akkor az tegyen hozzá valami pozitívat a gyerek bőréhez.

 

Melyek a legnépszerűbb Dora Natura termékek?

Dóri: A popsikrémek, illetve a 13-as elnevezésű gyógynövényes bőrbalzsamunk, amit alapvetően az ekcémára fejlesztettünk ki, és amely időközben Érték és Minőség Nagydíjas termék lett. Ez a tizenhárom féle gyógynövényt, virágvizet és illóolajokat tartalmazó készítmény nagyon jól sikerült: az utóbbi két évben, amióta forgalmazzuk, a korábban ismert négy-öt problémán túl további tizenöt olyan területről kaptunk visszajelzést, amiről már tudjuk, hogy működik. Iszonyúan büszkék vagyunk rá, hogy nagyon sokoldalú termék, hiszen azon kívül, amire kifejlesztettük, hogy a szteroid kezelést el lehessen hagyni a gyerekeknél, még számtalan problémára kínál gyógyírt. Magát az ekcémát nyilván mi sem tudjuk meggyógyítani, csak tüneti kezelést tudunk biztosítani, de azzal, hogy megerősítjük a bőr szerkezetét, azt tudjuk elérni, hogy a köztes időszakok -amíg nem lobban fel újra –  egyre hosszabbak legyenek. És egyre több helyről azt tapasztaljuk, hogy ezzel a krémmel tünetmentesen lehet élni.

Mi inspirál benneteket egy új termék megalkotásánál?

Dóri: Abszolút a gyerekeink és a saját igényeink, de nagyon sokat adunk a vásárlói visszajelzésekre. Nagyon figyelünk arra, hogy mi az, amiből sokat visznek, ami az, amiből kevesebbet. Sosem vagyunk híján az ötleteknek és mindig a fejünkben van a következő egy év termékfejlesztése, jelen pillanatban is van öt-hat termékünk, melyek várják a sorukat, de nagyon sok időt vesz igénybe, hogy egy termék piacra kerüljön.

Milyen visszajelzéseket kaptok?

Dóri: A vásárlóink hetven százaléka újra vásárol, és gyakorlatilag a kezdetektől hűséges vásárlóink vannak. Azt szeretnénk, hogy az első pillanattól kezdve ott tudjunk lenni a gyógyszertári recept előtt minden újszülött családjánál. A gyógyszeri fürdető és popsikrém csomagot előbb-utóbb mindenki lecseréli, de a legtöbb anyukának sajnos fogalma sincs arról, hogy mennyi kárt okoznak vele. Egy érzékenyebb bőrű gyereknél már ott eldőlhet és az első három évre determinálhatja az ekcémát. Annyira szeretnénk, ha az emberek megtudnák, hogy igenis van alternatívája a gyógyszertári babafürdetőnek és popsikenőcsnek, ami ráadásul mentes minden káros anyagtól és sokkal, de sokkal jobb minőségű.

A közeljövőben készültök egy új termékcsaláddal. Mit lehet erről tudni?

Dóri: Ez egy teljesen hipoallergén és illatmentes termékcsalád lesz, melynek az egyik eleme már megvan: az illatmentes baba tusfürdő, ami körömvirágolajat is tartalmaz és nagyon tiszta alapanyagokból készült, ezért újszülött kortól használható. Egyébként csak annyiban különbözik a többi tusfürdőnktől (amelyeket szintén újszülött kortól lehet használni), hogy azokban vannak illóolajak, míg ebben nincs illatanyag, ellenben beletettünk egy plusz összetevőt, a körömvirágot, amely nyugtat, hidratál és gyulladáscsökkentő hatású. Ehhez jön még egy illatmentes popsikrém, amely valószínűleg a már létező levendulás popsikrémünk alapján készül majd, annak egy változata lesz. A harmadik pedig egy mandulaolajos testápoló lesz, amely egy könnyű, tiszta és egyszerű testápoló. Ez lesz az a hármas kollekció, amellyel a gyógyszertári alapcsomagot szeretnénk kiváltani.

Hol lehet találkozni a termékeitekkel?

Dóri: Facebookon és Instagramon vagyunk fent, a kozmetikumainkat pedig a doranatura.hu webshopban lehet megvásárolni. Piacokon, vásárokon is ott szoktunk lenni és most már vannak viszonteladóink is, mint a natureathome.hu vagy az okolurko.hu és a minipiac.hu, ami egy online piactér.

Hová szeretnétek eljutni, milyen hosszútávú terveitek vannak?

Dóri: Most már nagyon szépen növekszik a vállalkozásunk, de egyelőre még ott tartunk, hogy mindent visszaforgatunk. Annak idején az elsődleges cél az volt, hogy mire a harmadik gyerekem oviba megy, addigra ne kelljen azon görcsölnöm, hogy hová megyek vissza dolgozni három gyerek mellett. Oda szeretnénk, eljutni, hogy legyen egy olyan helyzete, pozíciója a cégnek, amelyben mindkettőnknek stabil fizetése van. A harmadik gyerekem most kétéves, tehát még van erre egy évünk.

Reni: Mindig vannak üzletileg nagyobb céljaink, mint a saját meggazdagodásunk, mindig beruházunk valamire, mindig visszaforgatjuk valamibe a pénzt, mindig fejlesztünk és megyünk előre.

Dóri: A nagy cél még az, hogy egyre többen tudják, hogy itt vannak a Dora Natura babakozmetikumok, mint lehetőségek arra, hogy a gyermek születése után a kórházból ne a gyógyszertári popsikenőcs-babafürdető csomaggal menjenek haza. A bőrünk egy nagyon jól kitalált szerkezet, amit nem kell mindig kenegetni, hanem jól kell megválasztani a termékeket. Ha ezt minél előbb tesszük meg, már az első perctől kezdve, akkor mindig jól fog működni.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *