LOADING

Type to search

Eszem-iszom Főoldal Rácsodálkozom

8 módszer, hogy egészségesebb legyen a kávéd (és ez nem vicc)!

Share

Ha már koffeint iszunk, akkor tegyük jól. 8 extra tipp, hogy mivel dobhatod fel a kávézási élményt, hogy az a legegészségesebb legyen! 

Ha előző nap sokáig dolgoztál, akkor reggel az az első, hogy benyomsz egy kávét még a reggeli meeting előtt? Aztán persze elfelejtesz reggelizni, de a második kávét ebéd után betolod, mert hát kell az. Meg a délutáni is, és néha még este is fogyasztod, néha vacsora helyett is. Ha te is sokszor váltod ki az étkezést egy jó erős feketével, akkor a következő tippek neked is szólnak!

1. Kerüld el a mesterséges édesítőszereket és a finomított cukrot

A kávé kis mennyiségben egészséges, és nem a koffeines ital okoz kárt a szervezetedben, hanem a cukor, amit beviszel vele. Egy közepes jeges karamelles macchiato 34 gramm cukrot tartalmaz. A többi ízesített szirupos löttyről nem beszélve. A cukor pedig elhízáshoz, cukorbetegséghez vezethet… Ha nem tudod cukor nélkül meginni a kávét, akkor használj steviát, vagy mézet.

2. Mindig a minőséget válaszd a mennyiség helyett!

A kávé minősége attól függően változhat, hogy a feldolgozás milyen módon történik, és hogy a kávébabot hogyan termesztik és pörkölik. A kávé tömeggyártása miatt sok mesterséges szert bevetnek azért, hogy a kávéfa gyorsabban nőjön, így a mennyiség a minőség rovására megy.

Hogy kávéznak mások? Hát így:

14 ország, 14 szokás – avagy kávézz velünk a világ körül!

3. Adj fahéjat a kávédhoz!

A fahéj egy nagyon finom fűszer, ráadásul tökéletes elegy a kávéval. A fahéj csökkenti a vércukorszintet és a koleszterinszintet, ráadásul tele van olyan antioxidánsokkal, amik védik az emberi testet. A fahéj a vérnyomásodnak is jót tesz, a szívbetegségek kockázati tényezőit is csökkentheti.

4. Adj kakót a kávédhoz!

A kakaó is, mint a fahéj antioxidánsokban gazdag és számos egészségügyi előnnyel jár. A kakaó is csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ráadásul még a pozitív hangulatot is fokozza. Elég egy csipetnyi belőle és máris jobb lesz a napot! Próbáld ki!

 

fotó: pexels.com

5. Ne igyál sok kávét!

A kávéfogyasztás (mértékkel!) egészséges, de a túlzott mennyiség számos egészségügyi problémát okozhat. A túl sok koffein szorongást, alvás problémát és függőséget is okozhat. Figyeld a tested, és ha tapasztalaod a tüneteket, akkor érdemes csökkenteni a kávéd napi mennyiségét.

6. Ne igyál koffeint délután 2 után!

A koffein teszi a kávét annyira népszerűvé. Ez a stimuláns energiát ad, hogy éber és produktív maradj. A kávé délután kettő utáni alkalmazása azonban összezavarhatja az esti alvási ritmusodat, a rossz alvás pedig további egészségügyi problémát okoz. Ha délután szeretnél kávét inni, akkor igyál koffeinmentes változatot, vagy helyettesítsd fekete teával, amiben kevesebb a koffein.

7. Kerüld a tejporokat

Bár régen itthon is nagy divat volt a tejpor a kávéba, még mindig vannak, akik naponta használják. Hiába vannak alacsony zsírtartalmú tejporok, ezek nagymértékben szintetikusan előállított összetevőket tartalmaznak és nem tesznek jót a szervezetnek. Használj inkább igazi tejet, ha lehet ne dobozost, mert azokat is szétpasztőrözik.

8. Szűrd át a kávéd!

Ha otthon főzöl kávét, akkor érdemes átszűrni egy papírszűrőn a kávéd, ugyanis a szűretlen kávéban cafesol van, ami egy diterpenoid molekula. Ez meggátolja, hogy a koffein és a kávébab minden antioxidánsa átjárja a fekete lét, amit ugye megiszol.

forrás

Te hogyan iszod a kávét? Van valami jó tipped? 

Itt ihatsz finom kávét, ha megjött a kedved egyhez!

Te hol szereted? 5 budapesti kávézó (+5 vidéki), amit próbálj ki!

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *