LOADING

Type to search

Ajánlom Budapest Inspiráció

Színezd ki a világod, legyél te is könyv-kötész! (Most azt is megtanulhatod, hogyan…)

Share

Mónus Mimi iparművész munkásságától évek óta maximálisan le vagyunk nyűgözve és nagy szerencsénkre tudását sosem tartja magában. Tavasszal induló új projektje – a Papetri Paperschool – ősszel is folytatódik! Kreatív időtöltésre vágysz? Akkor ezt neked is írtuk…

Hazánkban már egyáltalán nem működnek könyvkötészeti képzések, ellenben érdeklődők mindig akadnak… Ahogy tanítani vágyók is! Mimi és még pár tehetséges alkotó összefogott, és létrehozták könyvkötészeti kurzusukat, amelyre szakavatott-tól laikusig bárki elmehet.

Ősszel folytatódik a Papetri Paperschool tanfolyam-sorozata. Honnan jött az ötlet, hogy könyvkötészet oktatásával foglalkozzatok?

Magyarországon az utolsó kötészeti képzés is megszűnt már, és analóg grafikai képzésekből sincsen könnyen elérhető jelenleg a kínálatban… Amit mi csinálunk, az továbbra is workshop, nem azt mondjuk, hogy komoly szaktudást lehet nálunk szerezni, ez még mindig inkább a „hobbista” vonal.

Évek óta szervezek workshopokat, és azon gondolkodtam, mit is jelentenek ezek a hétköznapi emberek számára? Lényegében ugyanis ez nem más, mint kikapcsolódás, ahol valódi tudást ugyan nem kapsz, de kreatívan töltöd el a szabadidődet. Alapvetően a workshopoknak elég komoly korlátai vannak, hiszen négy óra alatt nem tudsz igazi tudást átadni.

Emiatt vágtunk bele: szerettünk volna egy kicsit kilépni a gyorstalpalós közegből, de még mindig azon a határon belül maradni, hogy laikus érdeklődők is élvezettel részt tudjanak venni az alkalmainkon.

Elég nagy lélegzetvételű kurzusok ezek, amelyek két részből épülnek fel: van egy grafikai oktatás és egy könyvkötészeti, persze minden alkalommal más és más technikák kerülnek terítékre. Ezek egymásra épülnek, és bár nem lesz valaki szakember, ha elvégzi, de lesz fogalma a szakmáról.

Ha jól értem, minden alkalommal mást csináltok hat héten keresztül…

Van közel ötvenféle könyvkötési technika. Vannak az ún. ragasztómentes technikák – ezekkel lényegében sehol sem találkozhatunk a hétköznapi életben, ugyanis nehezen gépesíthető a folyamat. Illetve van a ragasztós kötés.

Mind a hat alkalommal más-más technikát mutattunk be. Tavasszal a legelső alkalom annyira szuperül sikerült, hogy majdnem mindenki bérletet váltott, szóval a hat hétre tervezett kilencven férőhelyet lényegében ugyanaz a csapat töltötte fel. De nem kötelező bérletet váltani, lehet egy-egy alkalomra is csatlakozni.

Kikből áll a „tanári kar”?

Mivel én sem vagyok hivatalosan szakmabeli, csak úgy tudtam belevágni, hogy beszállt a projektbe néhány fantasztikus ember úgy, mint Kara Dávid képgrafikus és Somogyi Márk, aki hivatásos könyvkötő és könyvrestaurátor.  Az alkalmakat vegyesen tartjuk, kinek mi megy jobban…

Hogy épülnek fel a workshopok?

Van egy kis elméleti etap, persze ez sem száraz oktatás, hanem élvezetes történelmi rész, hogy értsék a résztvevők, mit és miért csinálnak. De a tanfolyam 90 %-a maximálisan gyakorlati tevékenység. Ha valakit érdekel a háttér, akkor képbe kerül a szakirodalommal is, tudni fogja, hogy lehet anyagot beszerezni, lényegében minden információt megkap, de a workshop alatt a gyakorlatra koncentrálunk.

Tehát lényegében a nálatok megszerzett tudást otthon is tudják alkalmazni, ha szabadidejükben a könyvkötészettel foglalkoznának?

Így van, egy-két technika kivételével el tudják készíteni a könyveket otthon is. Vannak olyan technikák, amelyekhez drága és speciális gépek szükségesek, mint például a rézkarc, ez nyilván otthon nehezen kivitelezhető, de a javarészét saját környezetében is tudja folytatni a workshopon kívül.

Helyileg hol vagytok?

A Ráday utcában tartjuk a workshopokat a 2B Galériában. Százötven négyzetméteren abszolút magas képzőművészet zajlik a hétköznapokban, s itt kapott helyett a Papetri Paperschool tanfolyama is.

Mik a terveitek későbbiek során?

Szeptemberben indul a második kör, s terveink szerint évente két darab hathetes kurzust szeretnénk szervezni. A hosszútávú cél az, hogy szerzünk magunknak egy kis gyakorlatot ebben a kvázi tantermi oktatásban. Ha ezzel megvagyunk, akkor beindítanánk szakmai, akkreditált vonalat. Lényegében egy továbbképző központot szeretnénk felépíteni grafikusoknak, nyomdászoknak, vagy gyakorlatilag bárkinek, akit érdekel a téma.

Szeretnél Te is megismerkedni a könyvkötészet rejtelmeivel?

Részletekért nézz körül az eseménynél!

Mimiről és munkásságáról itt írtunk korábban:

„Soha nem fognék olyan dologba, amit nem szeretek.”

Jegyzetfüzet, napló és naptár mennyország! Papírmániás vagy? Nyugi, mi is!

Tags:
Csepely Zsófia

Másodéves joghallgató, aki az írást még csak most becézgeti. A vasszigor jog és az ábrándos irodalom egyéjszakás kalandjából született meg. Kiolthatatlan tanulási vágy, örökös ismerkedés az élettel - így telnek az átlagos hétköznapok. Éppen átlépve a második X-et még hisz a tökéletes társban, vagy annak híján a tökéletesen megírt szerelmi történetekben.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *