LOADING

Type to search

Ajánlom Családozom Élem Inspiráció Szépítkezem

„Bennem inkább úgy zajlanak a folyamatok, ahogy a természetben.”

Share

Az egészséghez és a boldogsághoz talán az egyik legfontosabb dolog, hogy egységben legyünk önmagunkkal és a természettel. Talán mi magunk is egy kicsit közelebb kerülhetünk a boldogsághoz, ha megismerjük Zsuzsit és az Életvirág szappanjait.

Hogyan kezdődött az Életvirág Szappanok története?

Gyerekkoromtól kezdve mindig kézműveskedtem, de inkább a bőrdíszműveskedés, szövés-fonással és rajzolással foglalkoztam. A kozmetikumkészítés nem állt hozzám közel, csak egyszer úgy alakult az életem, hogy a bolti kozmetikumokról le kellett mondanom. Akkor kezdtem el érdeklődni, hogyan csinálhatom meg magamnak természetes módon ezeket a termékeket. Így otthon hobbiból kezdtem el szappant főzni, krémeket készíteni és a szappanfőzés egyszerűen magával ragadott. Időközben annyira megszerettem, hogy úgy gondoltam, szeretném egy kicsit komolyabban csinálni, és akkor megcsináltam ennek a hivatalos hátterét, vagyis az ehhez szükséges vállalkozást.

Milyen volt a kezdeti időszak?

Ha valamit nagyon szeretnék és érzem, hogy az az utam, akkor nem érzek akadályokat és ilyenkor mindig gördülékenyen mennek a dolgok. Így volt ez a vállalkozás elindításánál is. Nagyon sok szappanossal beszélgettem, akiknek évek óta nem sikerül egyről a kettőre jutniuk a bürokráciával. Nálam az egész három-négy hét alatt lezajlott. Ez volt 2015 év végén.

Az elmúlt három évben minden úgy alakult, ahogyan tervezted?

Közben nagyon sok minden történt az életemben, de alapvetően úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettem volna. Sosem az hajtott, hogy most azonnal ismerjen meg az egész világ, bennem inkább úgy zajlanak a folyamatok, ahogy a természetben is. Szerintem akkor működik jól valami, ha szépen lassan épül fel és én ezért nem is siettettem soha, hogy minél több vásárlóm legyen és minél többen megismerjenek. Mindig azzal voltam elégedett, ami éppen akkor volt. Szerintem ez a kulcs a boldogsághoz.

Az biztos, hogy nagyon szerencsés, aki elégedett tud lenni az életével…

Nem szerencse kérdése, hanem egy döntés. Valószínűleg ehhez hozzájárult az a néhány kemény mélypont is, amely volt az életemben. Utólag visszagondolva tök jó, hogy ezek megtörténtek és mindegyikből sokat tanultam. Nem cserélném le ezeket a tapasztalásokat. Valamikor például azt tanultam meg, hogy ne feszüljek rá annyira az elvárásaimra, mondjuk ne találjam ki már ma hajszálpontosan, hogy jövő héten mit fogok csinálni, mert úgysem fog összejönni. Vagy, hogy mindennek oka van és bízni kell abban, hogy minden úgy történik, ahogy történnie kell. Ha megteszek minden tőlem telhetőt és mindezt úgy, ahogy a szívemből jön, akkor minden úgy történik velem, ahogy történnie kell. Én ebben hiszek és szerintem nagyon jó lenne, ha minél többen éreznénk így. Igazából azzal, amit alkotok és ami a szívemből jön, próbálom ezt a szemléletet is átadni.

Mi a legfontosabb számodra a termékeid elkészítésénél?

Hogy hallgassak az intuícióimra. Nagyon sokat segít a belső hang és azok a szappanok sikerülnek mindig a legjobban, amelyeknél tudok a belső hangomra hallgatni.

Hogyan ismered fel ezt a hangot?

Amikor tanácstalan vagyok, megállok egy pillanatra, előttem vannak az alapanyagok és megérzésből nyúlok a következő után. Így adódnak össze a színek, az illatok és a különböző összetevők: összeválogatom őket, aztán amikor a végén hátra lépek és megnézem, hogy mit raktam össze, akkor látom, hogy mennyire passzolnak egymáshoz és pont arra jók, amire szerettem volna.

Életed más területein is ennyire hallgatsz erre a hangra?

Igen. Szerencsére az elmúlt évek alatt jól felhangosítottam és nem tudok nem odafigyelni rá.

Hogyan?

Elég hangos jeleket kaptam, sok betegségem volt, a testem üzent, hogy valami nincs rendben a lelkemmel. Nyilván az első öt-hat évben egyáltalán nem figyeltem rá, csak a tüneteket kezeltem, majd rájöttem, hogy ez nem elég és valami mást kell kitalálnom, hogy tényleg jobban legyek. Nagyon húzós dolgokat sikerült megélnem, de elkezdtem figyelni arra, hogy belülről gyógyítsam meg magamat, amihez szükség volt arra, hogy odafigyeljek a belső hangomra. Nagyon sokat segített.

Ezzel párhuzamosan pedig kikristályosodott a vállalkozás gondolata is…

Ennek az egésznek az is a része volt, hogy le kellett álljak a mesterséges kozmetikumokkal. Egymás mellett álltak össze a dolgok.

A természet egy egészen különleges helyet foglal el a szívedben és most már az életetekben is. Ez is a betegség és a gyógyulás kapcsán alakult így?

Volt egy jó évtized, amikor Budapestre költöztem és elveszítettem a kapcsolatot a természettel. Szerencsére olyan párom lett, akivel sikerült visszatalálnom ezekhez az értékekhez, úgyhogy most már kislányunkkal hármasban nagyon jól vagyunk itt vidéken, a tanyánkon.

Miben más a mostani életetek?

Valahol a határmezsgyén mozgunk, nem vagyunk teljesen önellátók, de kiszolgáltatottak sem. Mi is kocsival járunk és ma például vettünk egy fantát, de mindent mértékkel csinálunk. Igyekszünk a kertünket úgy nevelgetni, hogy minden olyat megadjon, amire szükségünk van és próbálunk minél több mindent magunknak megtermelni, előállítani, elkészíteni.

Miért pont szappankészítéssel kezdtél foglalkozni?

Nagy fantáziát látok benne, mert nagyon széles a paletta, nagyon sok mindent lehet kihozni belőle természetes formában, természetes színezékekkel, természetes illatósítással, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül.

Mi jellemzi az általad készített szappanokat, mi a különlegességük?

Megpróbáltam a természetes vonalon maradni és amiben különlegesek az az, hogy csak főzött szappanjaim vannak. Nem hideg eljárással készítem őket, nem öntöm, hanem főzöm és emiatt a szappanoknak teljesen más a szerkezetük és az állaguk, a külcsínük pedig ettől lesz olyan rusztikus. Készítéskor a szappanmasszáim sokkal sűrűbbek, viszont sokkal krémesebb is a kész szappan, más a habjuk és az illatuk is. Kevesen vállalják be a meleg eljárást, mert nem lehet olyan szép és díszes szappanokat készíteni így, de én nagyon szeretek velük dolgozni és szerintem egészen jól is sikerülnek. Nagyon fontos nekem, hogy olyan élvezeti és belső értéke legyen, amit mindannyian megérdemlünk.

Melyik a legnépszerűbb szappan?

Nagyon kedvelik a hajmosó szappant, annak ellenére, hogy vagy nagyon bejön valakinek vagy nem, valakinek vagy alkalmas rá a haja, hogy ezzel tisztítsa vagy nem. A másik nagy kedvenc a vegán Aleppói szappan, amely nagy százalékban olívaolajból készül és különleges fűszeres illata van a még pluszban benne lévő babérolajtól. Ennek a testvére lett a Tündöklő névre keresztelt rózsás is, amelyben rengeteg shea vaj is van az olívaolaj és a zöld avokádó olaj mellett és fantasztikusan rózsaillatú. Hozzájuk csatlakozik Ujjongó, amelynek az alapja a kendermagolaj lesz.

Miért olyan különleges és jó nekünk a babérolaj?

Nagyon jó az összetétele. Fontos megjegyezni, hogy kétféle kivonata van, egyik az illóolaj, amelyet a levélből párolnak le, a másik pedig a babérbogyóból sajtolt olaj, amelyet én is használok és amely egy sötétzöld zselés anyag. Kiváló bőrápoló, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és regeneráló tulajdonságokkal bír. Nagyon hasonló egyébként a kendermagolaj is, a másik nagy kedvencem. Szerintem ez a két legtökéletesebb olaj, ami létezik, de míg a kendermagolaj magyar termelőktől is tökéletes minőségben elérhető, addig a babérolajat be kell hozni Magyarországra.

Milyen új termékeket tervezel a közeljövőben?

A Tündöklő, az Ujjongó és a Bájoló szappanokhoz szeretnék krémeket készíteni a különböző bőrtípusokra, és szeretnék még több terméket kendermagolajból, mert szeretném jobban kihasználni ezt a csodálatos olajat. De ehhez majd a héthónapos kislányom diktálja majd a tempót.

Hogyan tudsz haladni egy kisbaba mellett?

Piszok nehezen. Még mindig igény szerint szoptatom, babakocsink nincs, mert itt a tanyán folyós homok van és csak elakadna benne, úgyhogy kendőzünk és mindig velem van. Nagyon sokszor lefoglal. Viszont a férjem és édesanyám sokat segítenek, de ennek ellenére a tervekhez képest vissza kellett vennem a tempót. Már várjuk az időt, amikor már önállóan is helyet tud majd változtatni, de attól tartok akkor sem lesz könnyebb. Úgy érzem, első gyerekkel vállalkozó anyaként piszkosul nehéz és nagyon kell a segítség.

Milyen terveid vannak még, hová szeretnél eljutni?

Korábban több workshopot tartottam, de most a kislányom születésével megváltozott körülmények miatt át kell alakítanunk a rendszert. Kitaláltunk egy online műhelymunkás koncepciót, melynek most folyik a tesztelése. Ha sikerül és beválik, akkor minden részletét kidolgozzuk és akkor online, videócseten keresztül a vállalkozó szelleműek saját otthonukban főzhetik velem a szappant, én pedig virtuálisan fogom a kezüket, és segítem őket, hogy mit, hogyan kell csinálni.

Szeretném, ha egyre többen megismernék ezt a márkát és meg is értenék, mert úgy gondolom, hogy egy kicsit érteni is kell őket ahhoz, hogy megszeresse az ember. Az a legszerencsésebb, amikor tudok beszélgetni az emberekkel, a vevőimmel, akik így mind visszatérő vásárlóim lesznek. Ennek ellenére most muszáj mégis a kislányom miatt az elektronikus értékesítési vonalon maradnom, egy darabig legalábbis, aztán meglátjuk mikor tudok újra vásárokra is járni és újra személyesen is kapcsolatot teremteni a szappanok által.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *