LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

15 tipp, hogy te legyél az időgazdálkodás királynője

Share

Senki sem születik időmenedzsment zseninek, mindenki megdolgozik azért, hogy rendesen be tudja osztani az idejét, hiszen egy átlagos nőnek rengeteg mindenre kell figyelni. Ott van a munka, a család, a gyerekek, a háztartás, az elintézendő ügyek, nem beszélve arról, hogy szeretne valamikor kikapcsolódni, és a saját hobbijával is foglalni. Nem egyszerű feladat mindenre időt találni, de ha követed a következő tippeket, akkor garantáltan könnyebb lesz az életed!

1. Tervezd meg a napjaidat!

A legjobb erre a reggel, amikor még nem kezdődik el a nap, vagy az előző este elalvás előtti idő A terv jó áttekintést fog adni, hogy aznap mennyi mindennel kell majd foglalkoznod. Írj fel mindent, a kis dolgokat is! A napi munkád során ragaszkodj a saját tervedhez, így nem fogsz olyan dolgokba belefogni, amik csak az idődet veszik el.

2. Határozd meg az egyes feladatok idejét!

Ha már van egy napi listád, amire felírtad a feladataidat, akkor határozd is meg, hogy mikorra kell őket befejezned. Ez megakadályozza majd, hogy elhúzódjon a munkád és más tevékenységeidre ezáltal ne jusson időd.

3. Használj naptárt!

Ez lehet kézzel írt, vagy online is, a lényeg, hogy vezesd fel a napi tevékenységeidet. Használhatsz jegyzeteket ezek mellé, de vezetheted a levelezőprogramod naptárjába is a dolgaidat. Ami neked kényelmesebb. A Google naptárja tökéletes lehet, mert ezt össze tudod szinkronizálni a céges emaileddel, így látod az ottani megbeszéléseidet, feladataidat, de a családod más tagjaival, és a barátaiddal is megoszthatod a te naptáradat, így mindenki láthatja a programokat, és senki sem felejti el őket.

4. Használj szervezőt!

Egy jól megírt szervező (tudod, a filofax szerű gyűrűs naptárak) segít, hogy semmivel se ússz el. Jegyezz fel ebbe minden információt, ami segít, hogy a különböző projektjeidet megcsináld.

5. Jelöld ki a határidőket!

Mindig azzal úszol el, hogy nem tudod, hogy mikorra kell befejezned a feladataidat? Jelöld ki egyértelműen a naptárban, hogy csütörtök 11 órára készen kell legyél egy prezentációval, de azt is beleírhatod, hogy mettől meddig tartson a mosogatás, vagy éppen a bevásárlásra szánt idő.

6. Gyakorold a “nemet mondást”

Sokan ott úsznak el, hogy mindent bevállalnak a munkahelyükön, vagy a családban, csak hogy ne kerüljenek kellemetlen helyzetbe. Ez nem megoldás, hiszen így a figyelmedet nem tudod egy-egy dologra fordítani, hanem elaprózódsz. Mondj nemet arra, ami nem fér bele az idődbe. A nem kimondása sokkal jobb, mintha kínkeservesen hajnalig dolgozolnál valamin, mert igent mondtál rá…

7. Mindig korábbi célt adj meg

Ha hajlamos vagy a végsőkig húzni a dolgokat, akkor a legtöbb esetben kifutsz majd az időből. Amikor megtervezed a feladatok befejezési idejét mindig korábbi dátumot adj meg, így van esélyed, hogy előbb készen legyél a dolgaiddal, és jut időd a pihenésre is.

8. Legyen előtted egy óra

Néha annyira belefeledkezünk a munkánkba, hogy elveszítjük az idő fogalmát. Szerezz be egy jó nagy órát, ami mindig a szemed előtt van, hogy ne legyen az, hogy kettőt pislogsz és már délután négyet mutat az óra, és még semmit sem csináltál meg.

9. Mindig állíts be emlékeztetőket a fontos események előtt

A legtöbb naptár emlékeztető funkcióval is rendelkezik. Ha fontos találkozót szerveztél, akkor mindig állítsd be, hogy 15 perccel korábban figyelmeztessen, hogy fel tudj lélekben készülni rá. Érdemes minden fontos esemény előtt egy héttel is emlékeztetőt beállítani, és egy nappal előtte is.

10. Fókuszálj

Sok feladatot végzel egyszerre, és mégis úgy érzed, mintha semmit sem csinálnál? Lehet, hogy a többféle figyelemmegosztás nem a te asztalod. Nem kell mindenkinek megosztani a figyelmét, van akik úgy tudnak a legjobban dolgozni, hogy csak egy dologra fókuszálnak. Zárj be minden zavaró alkalmazást, böngészőt, tedd el a telefonodat, és csak arra az egy feladatra fókuszálj addig, amíg el nem végzed.

11. Iktasd ki a zavaró tényezőket

Mi zavar a legjobban a munkád során? A beszélgető kolléga? A telefonod pittyegése, amikor új emailed jön? Esetleg a chat hangja? Egyszerű a feladatot, iktass ki minden zavaró dolgot. Zárd be a chatet, lépj ki belőle, vegyél fel egy fülhallgatót, hogy kiszűrje az iroda zaját, és a telefonodat is tedd némára. Utóbbit ki is kapcsolhatod, ha valami nagyon fontos dologban vagy benne éppen. Később úgyis vissza tudsz hívni bárkit, mert látod, hogy ki keresett és mikor.

12. Priorizálj

Mivel nem tudsz mindent megoldani, inkább sajátítsd el a prioritást, ami abból áll, hogy a fontos dolgokat elvégzed, a kevésbé fontosakra később kerítesz időt, míg ami egyáltalán nem fontos, azzal nem is foglalkozol.

13. Számolj el pontosan az időddel

Szerezz be egy tojásfőzéshez használatos kis időmérőt, vagy használd a mobilod időzítőjét. Állítsd be egy-egy feladat elvégezendő idejére (például egy email megválaszolása 5 perc, egy gyors összepakolás a lakásban 15 perc stb…). A kis időzítő pittyegni fog, amikor lejárt az időd, és abba kell hagynod azt a tevékenységet, és újba kell belekezdened. Az elején lehet, hogy nem fog minden sikerülni elsőre, de megtanulod majd, hogy mennyi időre van szükséged egy-egy feladathoz, aztán már gyorsabban fog menni minden.

14. Add ki a feladatot másnak

Vannak olyan dolgok az életben, amit nem neked kell megoldanod. Ilyenkor jól működik, hogy a feladatot másnak dedikálod. Küldd át a munkatársadnak a beérkező emailt, hogy foglalkozzon vele ő, vagy dedikáld a férjednek / gyerekednek stb… a bevásárlást, a mosogatást vagy bármit, amitől úgy érzed, hogy sok időt elvesz más fontos dolgoktól. Amikor átruházod a munkát, szabaddá teszed a napodat, és addig más fontosabb dolgot tudsz megoldani, amik magasabb prioritást élveznek.

15. Tudd meg, hogy mi veszi el a napod nagy részét

Állandóan meg van nyitva a Facebook és mindig ellenőrizgeted az üzenőfalat? Esetleg mindig az emailjeidet nézegeted? Távolítsd el ezeket a böngésződből! Az elején lehet hogy zavarni fog, hogy nem látod folyton, de ezek a “Jaj csak 1 percre nézek fel a Facebookra” helyzetekből lesznek az elhúzódó fél órák, aztán a nap végén úgy érzed, mintha nem csináltál volna semmit. Iktasd ki ezeket az életedből és jobban tudsz majd fókuszálni.

forrás

(Nyitókép: Brooke Lark)

Neked van valami jó időmenedzselési tipped? Oszd meg velünk bátran! 

Ezt is ajánljuk!

Semmire sincs időd? Lassíts le és élvezd az életed! Az ÖRÜL 10 pontja

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Stories