LOADING

Type to search

Rácsodálkozom Utazom

10 bakancslistás hely, ahol zavartalanul csodálhatod a csillagokat és az égbolt szépségeit

Share

Ha szereted kémlelni az eget, de a városban erre kevés lehetőséged van, akkor érdemes egy kicsit messzebbre utazni. 

Ha szeretnéd megtapasztalni a hullócsillagokat, ahhoz olyan helyre kell utazni, ahol nagyon alacsony a fényszennyezés. Ha szeretnéd tényleg átélni a csillagok alatt való alvást, akkor ajánlunk 10 helyet, ahol biztos, hogy minden évszakban csodás égbolt fog fogadni.

1. Death Valley Nemzeti park

A Death Valley Nemzeti Park a legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti park, de egyben innen a legkristálytisztább a kilátás a Tejútra, a meteoritokra és az égbolt szépségeire. A parkban a legjobb hely az égbolt bámulására a Mesquite Flat homokdűnék, a Badwater-medence és a Harmony Borax Works.

2. Hawaii

Hawaii igazi csodaországa a csillagok rajongóinak. Mauna Kea-ben található a világ legnagyobb égi megfigyelőközpontja, így a profik és a lelkes érdeklődők is szívesen járnak is. A Maui Haleakala Nemzetpi Parkban is tudsz csodás csillagtúrára befizetni, nem érdemes kihagyni, ha itt jársz!

3. Új-Mexikó

Új-Mexikó magas fekszik és a száraz klímája tökéletesen tiszta égboltot eredményez, mert itt nagyon ritkák a felhők és a köd így bátran lehet figyelni az eget.  Az állami parkok gyakran szerveznek csillagtúrűt, ahol egy egynapos kirándulással egybekötve túrázhatnak, és megtekinthetik az éjszakai égboltot egy csillagvizsgálóban. A Vénuszt, a Merkúrt és számtalan csillagképet láthatunk innen Új-Mexikóból.

4. Új-Zéland

Bár Új-Zéland nincs közel, de az éjszaki égboltja lenyűgöző ennek a csendes-óceáni szigetnek. Az Aoraki Mt. Cook Mackenzie régióban található meg a legnagyobb nyári rezervátum, ahol van egy obszervatórium is a csillagok megfigyeléséhez. A rezervátumon kívül az emberek a legszívesebben a Queenstown-ba és Stonehenge Aotearoa-ba járnak csillagok nézni.

5. Yosemite Nemzeti Park

Amerikában rengeteg csodás hely van, ami kedvez a csillagok megfigyeléséhez. A Sierra-hegység található Yosemite Park az egyik ilyen, hiszen magasan terül el, így igazi panorámát nyújt az égre. Innen bármilyen bolygót, üstököst és csillagot megfigyelhetsz, sőt még teleszkópot is tudnak adni idegenvezetésse, ha nem igazodsz ki az égbolton magadtól.

6. Atacama sivatag

A chilei sivatag a déli félteke egyik legtisztább égboltjával rendelkezik. Itt is száraz a levegő, és semmi sem gátolja a csillagfényes éjszakákat. Sok éjszakai túrára jelentkezhetünk be, de érdemes a Paranal Obszervatóriumba előre bejelentkezni, mert nagyon népszerű célpont a csillagok rajongói körében.

7. Alaszka

Ha bírod a hideget, és nem riaszt el, hogy egy sátorból kell gyönyörködni az égbe akkor Alaszka lesz a te helyed. A legnépszerűbb alaszkai helyszínek között van a Chugach Nemzeti Park, a Glacier Bay Nemzeti Park és a Wrangell-St. Elias Nemzeti Park. Itt ha télen mész csillagokat figyelni, akkor északi fényt is láthatsz.

8. Kanári-szigetek

Hozzánk a legközelebb talán a Spanyolország melletti szigetcsoport áll, ami szintén szenzációs kilátást kínál a ragyogó égboltra. A szigeteken sok vulkáni képződmény található, ezek tetejéről fantasztikus érzés kémlelni az eget.

9. Alentejo

A Dél-Portugáliában található hely is viszonylag könnyen elérhető fapados repülővel, így ha szeretnél a légszennyezés nélküli égboltban gyönyörködni, ahol látszanak a galaxisok akkor ide érdemes elmenni. A helyen van lehetőség éjszakai kirándulást tenni, van lehetőség kenuzásra, borkóstolóra, majd az éjszaki égbolt kémlelésére.

10. Namíbiai-sivatag

Az afrikai sivatag sötét égboltja rengeteg hivatásos és hobbifotós célpontja, hiszen innen lehet a legszebb képet készíteni az éjszakai égboltról. A sivatagban állva olyan érzésünk lehet, mintha a Marson lennénk, annyira tisztán látszanak a Föld körüli csillagok, hogy lenyűgöző. Ha teheted egyszer menj el ide és gyönyörködj a végtelen égboltban.

Te hol láttad eddig a legszebb égboltot? Jöhetek a kommentek! 

Ezt is érdemes megnézni!

10 kibérelhető ház az Airbnb-n, amit látnod kell, mert egyszerűen fantasztikus!

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *