LOADING

Type to search

Inspiráció

Ikigai: a japánok titka a boldog és kiegyensúlyozott élethez – most 5 tippet adunk!

Share

Míg a dánok a hyggére esküsznek, a svédek a lagomra, addig a japánok az ikigai szerint élnek. Hogy mi is az ikigai és mitől olyan jó arról most sokat megtudhatsz, és a jó hír az, hogy te is alkalmazhatod a saját életedben. 

Az ikigai egy japán szót, ami azt takarja, hogy a “dolog, ami miatt felkelsz reggel”. Ez adja meg a napod célját, az okát, de ez a gyűjtőkifejezés sok mindenre igaz, aminek köze van a békés és céltudatos élethez. Héctor García  és Francesc Miralles egy egész könyvet szentelt ennek, könyvük az Ikigai – Azaz a japánok titka a boldog és hosszú élethez címen érhető el.

A szerzők elmentek az Okinawa szigetére, ahol interjúkat készítettek az ott élőkkel és megtudták, hogy milyen életmód szerint élnek, mivel tartják aktívnak magukat és mit jelent nekik az ikigai, és mennyi minden változott a ’80-as, ’90-es vagy éppen a kétezres évekkel együtt ezzel a filozófiával kapcsolatban.  A jó hír az, hogy bár a könyvben a falusi emberek mindennapjairól van szó, ezek a gyakorlatok könnyedén átvezethetőek a városi emberek életébe. Most ezeket mutatjuk meg nektek!

1. Keress valami zöldet az otthonod környékén

A japánok shinrin-yoku-nak nevezik azt, amikor naponta kimennek és elmerülnek a természet szépségeiben. Ez a szó szerinti fordítással “fürdő az erdőben” tevékenység nagyon népszerű, főleg mióta a japán kutatók bebizonyították azt, hogy az erdőbe járás jót tesz az egészségünknek, növeli az immunrendszer ellenállóképességét, csökkenti a stressz hormonokat és a vércukorszintet is. Az ideális az lenne, ha mindenki vidéken élne, de aki ezt nem teheti meg az igyekezzen mindennap erdő fürdőt venni. Ez legyen legalább 30 perc. Ha nincs erdő a közeledben, akkor vedd körbe magad minél több zöld növénnyel. A zöld ugyanis jó hatással van az egészségünkre.

2. Vásárolj helyi zöldségeket, növényeket és termessz te is fűszernövényeket az erkélyen

Azok a japánok, akik hosszú életet éltek mind a saját zöldségüket ették, vagy a helyi termelőktől vásároltak. Egyébként ez a hozzáállás jó, mert így biztos, hogy nem eszel olyan dolgot, ami nem tudod hogy honnan és milyen körülmények közül származik. Próbálj meg többet főzni, és helyi alapanyagot felhasználni ehhez. Járj termelői piacokra, és a fűszernövényeket (menta, citromfű, rozmaring, zsázsa, koriander stb.) termeszd meg otthon a teraszon, vagy az ablakban.

foto: unsplash.com

3. A tengerből és a földről egyenesen a tányérra

Aki járj már japánban és felfedezte a helyi gasztronómiát az tudja, hogy a japánok mindent frissen fogyasztanak. Szinte egyenesen a tengerből érkező halakat eszik, ráadásul rengetegféle élőlény elérhető náluk, így mindig változatos az étrendjük. Nyilván itthon ez nehezen megvalósítható, de az, hogy mindig a földből vagy fán termelt zöldségeket / gyümölcsöket együk az működik. Ragaszkodj a friss és zamatos zöldséghez, és gyümölcshöz, ne vegyél fagyasztottat és kerülj a tartósított dolgokat.

4. Könnyed testmozgás

Te mikor emelted fel utoljára a karodat a fejed fölé? És most nem arra gondolunk, hogy levettél valamit a felső polcról. Megkérdezték az idős japán embereket, hogy mivel tartják magukat fitten, amire ők azt válaszolták, hogy napi 5 perc megfelelő testedzés bőven elég. Japánban nagyon régóta sugározzák a Radio Taiso nevű műsort, amiben pár perces gyakorlatokat mutatnak be. Ha ezeket te is hozzáadod a napi rutinodhoz meglátod, hogy sokkal könnyebb lesz aktívnak maradni a mindennapokban. 5 perce mindenkinek van egy kis könnyed testmozgásra nem? Ezek a gyakorlatok segítenek abban, hogy izületeink ne lustuljanak el, de mégsem merülünk ki közben.

5. Küldj kevesebb online üzenetet, inkább beszélgess az emberekkel

Van egy hatalmas különbség a Tokióban élő japánok és a falubeliek között, ez pedig az, hogy mennyit beszélnek a szomszédaikkal, családtagjaikkal, vagy az idegenekkel az utcán. A falusiak szívesebben találkoznak és beszélgetnek egy csésze zöldtea mellett, míg a városiak a telefonjaikba merülve pötyögnek. Valld be, te mikor hívtál utoljára vendégeket? Japánban nagy tradíciója van a moai nevű közösségnek, amik barátokból, szomszédokból tevődnek össze és ez a csoport kölcsönösen segíti egymást, és emellett gyakran találkoznak is. Légy hálás te is, hogy láthatod a családodat, barátaidat és támogasd őket, így te is eléred a belső ikigait. Ugye milyen egyszerű?

Mi az az Ikigai? A japánok receptje a boldogságra!

forrás

Ezt is ajánljuk!

Lassíts le és inspirálódj csodás könyvekből – mi fán terem a hygge, lagom, lykke és társaik?

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *