LOADING

Type to search

Családozom Élem Inspiráció Lakom

„Nem kell nagy költésekbe bonyolódni, hogy otthonunknak új hangulatot adjunk.”

Share

Még mindig hódítanak a pasztell és halvány színek? Őszi dizájn trendekről beszélgettünk a vintage és a chabby chic jegyében. 

Bár most az időjárás nagyon kegyes hozzánk, de tudjuk, hogy ez nem lesz mindig így és előbb-utóbb eljönnek azok a fázós napok, amikor semmi másra nem vágyunk, mint a puha és meleg otthonunkra. Katona-Szabó Judittal, a Csipkelengye tulajdonosával arról beszélgettünk, hogy melyek azok a dolgok, amelyeken könnyedén változtatni tudunk, ha őszi díszbe szeretnénk öltöztetni otthonunkat.

Melyek a legújabb őszi-téli trendek a lakberendezésben?

A színekkel kapcsolatban alapvetően elmondhatjuk, hogy a megfáradt pasztell, a halvány és a mosott színek igen meghatározók lesznek és lehet bátran használni a szürke, a bézs, a rózsaszín és a kék árnyalatait. A fehér szín mindig egy jó kiinduló alap, amelyhez nagyon jól lehet igazítani a többi színt. Megfigyelhetjük majd, hogy ahogy megyünk egyre előrébb az időben és ahogy egyre kevesebb lesz a fény, elmélyülnek a színek és jönnek a mélybordók, az éjkékek, a mély zöld, az erős mustár, illetve a padlizsánlila mélyebb árnyalatai.

A színekkel hogyan változnak majd az anyagok?

Az anyaghasználatban ugyanez jellemző, és ahogy közeledik a tél egyre inkább előtérbe kerülnek a nehezebb felületek és textíliák. Most még gyakorlatilag minden stílusirányzatban a vintage-től a modernig a könnyebb lenek, pamutok és vásznak uralkodnak, de a hőmérséklet csökkenésével egyre inkább főszerepet kapnak  a súlyosabb kelmék, mint a bársony, a plüss, velúr, a bőr, és majd a végén a kötött anyagoknál fogunk kikötni.

Ahogy hűl kint a levegő, úgy igényeljük egyre jobban a meleg hatást az otthonunkban?

Így van, ez abszolút így változik. Az árnyalatok nagyon szépen elmélyülnek majd, és ezek a mély tónusok a nehezebb textúrákban mutatnak majd a legjobban: a bársonyon például gyönyörűek a mély színek. A lakberendezési kiegészítőkben, dísztárgyakban pedig meghatározók lesznek a fémes-fényes darabok, mint az arany, a bronz, az ezüst. Ami a lényeg, hogy csillogás mindig lesz körülöttünk. Annak ellenére, hogy ezeket a fényes felületeket a minimál és a modern lakberendezés hozta előtérbe, a shabby chic és a vintage ugyanúgy fogja használni, csak kopott felületekkel, tehát például a bronz vagy a rózsaarany is fellelhető lesz csak egy koptatott, festett változatban.

 

Mire érdemes odafigyelni ahhoz, hogy otthonunkban ilyen könnyedén tudjunk változtatni a hangulaton évszakváltáskor?

A bútorok, mint alapdarabok adják a keretet és a textilekkel lehet variálni hangulattól vagy évszaktól függően. Ami mindig meghatározó és nagyon jó körvonalat  ad az otthonnak, ráadásul az emberek azonnal észreveszik, amikor lecserélik, az a függöny és a szőnyeg. Egy kétoldalon vagy csak fent futó drapéria színét vagy az anyagát megváltoztatva, egy rongyszőnyeget vagy egy kör alakú szőnyeget a dohányzó asztal alá kiterítve, vagy akár egy plédet leterítve a kanapéra egészen új hangulatot tudunk teremteni. De idetartoznak a díszpárnák is, melyeket tényleg nagyon könnyen tudunk cserélgetni. Azt kell szem előtt tartani, hogy a bútor, a padozat, és a falak képezik a lakberendezés kemény részét, melyeket nem tudunk sűrűn váltogatni. Ezzel szemben a textilek azok az elemek, amelyekkel lakájossá, otthonossá tudjuk tenni a berendezést és az összhatást, ezeket tudjuk a legkönnyebben a saját ízlésünkre formálni és nem utolsó szempont az sem, hogy ezek a legköltségkímélőbb megoldások. Ahhoz, hogy egy kicsit felfrissítsük vagy egy új hangulatot adjunk a lakásnak, nem kell átfesteni, nem kell nagy költségekbe bonyolódni.

Mik azok a trükkök, amelyekre figyelni kell, hogy otthonunk ne csak megújuljon, de harmonikus is legyen?

Mindenképpen kell egy alapszínt használni, amely megadja a keretet: érdemes a falra, padozatra, bútorra egy árnyalatában visszatérő színt használni, és esetleg egy-egy falat lehet más árnyalatúra festeni vagy tapétával borítani. Akkor nem lesz kesze-kusza, ha egy-két szín visszaköszön, de mindig azt mondom, hogy háromnál semmiképpen ne használjunk több színt. Ha például van egy fehér fal bézsszínű padlóval és hasonló árnyalatú bútorokkal, akkor a kiegészítőkkel, a textilekkel lehet egy kicsit bátrabban is játszani, tehát ott használhatunk  egy harsányabb színt, és akár a fáradt rózsaszíntől a padlizsánliláig lehet játszani az árnyalatokkal. Figyeljünk arra, hogy a színskálán egymáshoz közei színeket válasszunk: a kékeknek, zöldeknek is gyönyörű árnyalataik vannak, melyeket például a mustársárgával nagyon szépen ki lehet egészíteni. Az a lényeg, hogy egy keretet adjunk az egésznek a nagyobb felületek színével. Ezek igazándiból egyszerű dolgok, és a kivitelezésben csak az emberi kreativitás szab határt.

 

Milyen új darabok kerültek a Csipkelengye őszi-téli kollekciójába?

Idén egy kopott lenes kollekció született, amely nagyon jól beilleszthető a shabby chic-be, a romantikába, de a klasszikus elegáns stílusba is. Ahogy a vásárlóink megszokhatták tőlünk, mindig a lakás több pontjára gondolunk, így most is készültek díszpárnák többféle formában, törölköző szettek nőknek-férfiaknak, illetve konyharuha, asztalterítő, asztali futó és kötények a konyhába, új termékek a palettánkon a pihe-puha plédek és a darázs ágytakarók.

 

Mi jellemzi ezt az idei kollekciót?

A megfáradt és kissé gyűrt len anyag jellemzi legjobban, amelyben a gyönyörű porózus felület köszön vissza. Ez egy nagyon természetes anyag és jól felhasználható sokféle stílusban. Négy színben készítettük el a termékeket: az úgynevezett „old rose”, fáradt rózsaszín árnyalatban, egy indigókékhez hasonló mosott kék, egy ködszürke és egy krémes bézs színben. Aztán majd mi is átfűzünk a télre, már el is készültek ágytakaróink a bézs három árnyalatában egészen a vaníliaszíntől a fahéj mályebb árnyalatáig bezárólag. Az új pléd kollekció is rózsaszín, szürke és krémes színekben készült egy rendkívül puha, „bekuckózós” alapanyagból, melyek szintén nagyon jól mutatnak majd többféle stílusú otthonban is.

Aki nem shabby chic vagy romantikus, hanem egy modern stílusú otthonba szeretné beilleszteni ezeket a kiegészítőket, az mire figyeljen ezeknek a használatuknál?

Idén nyitottunk a többi lakberendezési stílus felé, azért, hogy termékeink egy kicsit jobban beilleszthetők legyenek  a modernebb lakberendezési irányzatokba is. Természetesen az alapgondolattól és stílustól nem fogunk eltérni, mert ez maga a Csipkelengye, de azt gondoltam, hogy egy kicsit tágabbra nyitjuk az ajtókat és egy kicsit teret engedünk olyan stílusirányzatoknak, amelyekre látom, hogy van igény. Most például azért készült az őszi-téli kollekció is egyszínűben, minta és túldíszítettség nélkül, hogy ne mindig  a habos romantika köszönjön vissza, hanem egy kifinomult eklektikus vagy klasszikus otthonba is beilleszthető legyen. Mivel a családokban vannak férfiak is, igyekszünk rájuk is gondolni, hogy ne legyenek számukra sem túzottak  a romantikus jegyek . Ezért tartalmaz az új kollekció is már többletisztult elemet.

Esetleg új termékekkel is készültetek idén a férfiak számára?

Bár a legtöbb vásárlónk hölgy, de idén egy neszeszer kollekcióval célozzuk meg a férfiakat is, és ötféle, maszkulin jegyekben erős férfi neszeszert készítettünk számukra. Ugyanígy a törölköző szettekben is vannak olyan darabok, amelyek csak férfiaknak készültek, de a korábban is nagyon kedvelt textil zsebkendők is megmaradtak. A babakelengye kollekciónkkal pedig a kisbabákra és kismamákra gondoltunk, és aki ennek a korosztálynak szán ajándékot, az is nagyon jól tud majd válogatni. Azt tapasztalom, hogy az embereknek egyre kevesebb idejük van, ezért úgy állítottuk össze a termékeinket, hogy a lakás bármelyik részére a család mindegyik tagjának lehessen találni ajándékot nálunk, egy helyen.

Hol lehet majd az idei őszi-téli kollekcióval személyesen is találkozni?

November 22-től egészen december 31-ig, tehát hat héten keresztül ott leszünk az Allee bevásárlóközpontban a földszinten található adventi vásárban. Negyedévente, vagyis minden évszakváltáskor találkozhatnak velünk a Vintage Piacon is, amely legközelebb november 11-én a Millenárison kerül megrendezésre.  A babakelengye kollekciónkkal pedig ott leszünk újra a Pici Piacon november 14-én, ahol szintén szeretettel várjuk a vásárlókat.

 

 

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *