LOADING

Type to search

Élem Ez+az

Magyarországon nincs Halloween! Szerintem meg van…

Share

Röviden? Azért mert szeretjük és jó buli. Hosszabban? Mondom azt is. 

Természetesen én is tudom, hogy a Halloween a legtöbb fejben Hollywood. Magyarán az én generációm VHS-es filmeken nézte a horrot, amely ezen a címen futott, és retro partikon még ma is előkerül.

Nekem az első emlékem erről az ünnepről az E.T.-ből származik, amikor az unalmas amerikai utcácskát elözönlik a manók és mindenféle ijesztő lények, és indul a Trick or Treat?, ami nagyjából a Csokit vagy csalunk! fordításban vonult át hozzánk a köztudatba.

Szóval nem sok közünk volt ezekhez a dolgokhoz, amíg a média át nem hozta, amíg nem lettünk kíváncsiak arra, hogy miért kell tököt faragni, és mi ez a csokigyűjtős marhaság, aminek minden gyerek örül.

De most már itt van. Átszivárgott, szépen lassan magunkévá tesszük, még akkor is, ha ez ellen sokan ágállnak, amit nem is értek.

Hiszen ha nem akarsz ebben részt venni egyáltalán nem kell, nem szorít senki fegyvert a fejedhez.

Idegesít a kereskedelmi hozzáállás? Tele a LIDL halloweenes csokikkal? Igen tudom, mi is vettünk, mert szerintem vicces a véres szem, a gyerek pedig imádja.

Szóval mi szeretjük ezt a szokást, mert ismét van idő megtorpanni és jól érezni magunkat az ünnepek előtti hajszában. 

Igen, és szerintem izgalmas és jól néz ki, hogy ilyenkor a házak portáján megjelennek a szebbnél szebb faragott tökök, töklámpások, hogy van az utcánkban olyan, aki erre minden évben tudatosan készül, és kicicomázza a portáját.

Nálunk a tökfaragást a férfiak végzik, és hatalmasakat nevetünk azon, hogy hogy sikerül.

És igen, egy évben egyszer ilyenkor horrort nézünk a férjemmel, eszünk hozzá popcornt, és talán még valamilyen tökös pitét is fogok készíteni.

Mert szeretem. Mert szórakoztat.

Aki pedig renszeresen részt vesz olyan ünnepeken, mint például a Ráday utcai felvonulás, ahol többezer ember szórakozik önfeledten, maszkolva, nevetve, egy évestől hatvan évesig kipingálva, forralt borozva, az szintén remekül mulat, érdemes jövőre kinézni oda!

Szóva persze, van ez a fanyalgás, hogy nálunk Busó járás van (szuper! még egy alkalom, amikor lehet nagyokat mulatozni!) és, hogy ez ilyen hollywoodi hülyeség, akkor a fejem rázom. Lehet, hogy az, de mi szeretjük, mert jó buli.

Hatalmasakat nevetünk, és jól érezzük magunkat. Feldíszítjük a lakás, tököt faragunk, édességet eszünk, és horrort nézünk.

Minden nevetés ránk fér…

Ja, és Mindenszentek november 1-én van… Halloween pedig október 31-én.

Tehát a Magyarországon nincs Halloween hanem Mindenszentek van nem állja meg a helyét.

Akinek van kedve bulizzon, süssön, díszítsen. Úgyis elég szomorúság volt ebben az évben.

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *