LOADING

Type to search

Eszem-iszom Karácsony Rácsodálkozom Utazom

Karácsonyi ételek a világ körül, avagy mi van a többiek tányérján?

Share

Míg mi halászlét és töltött káposztát falunk és beiglit majszolunk karácsony este, addig a többi ország szépen megterített karácsonyi asztalán egészen más ételek illatoznak. 

A karácsony a bolygó számos országában az év legszebb ünnepe és minden népnek megvannak a maga szokásai és hagyományai, ahogy a maga tradícionális karácsonyi finomságai is. 

Norvégia

Az északi országokban, mint például Norvégiában decemberben alig látják a napot, ezért a melegséget úgy viszik be otthonaikba, hogy ilyenkor minden, de tényleg minden fényárban úszik. Ebben az így már sokkal barátságosabb hangulatban Karácsony este összegyűlik a család és miután énekeltek és körbetáncolták a karácsonyfát  az ínycsiklandó vacsora következik, amelynek elkészítése általában a nagymama feladata. Egy hagyományos norvég karácsonyi vacsora során roston sült sertésbordát esznek savanyúkáposztával, főtt krumplival, kolbásszal és a világ legszaftosabb húsgolyóját és hozzá valamilyen mártást.

Az étkezés végén a nagypapa és az apa szervírozza az italokat, amely általában egy erősen köményes snapsz-szerű szeszesital, illetve egy kifejezetten karácsonyi sörféleség. A vacsorát követő ajándékozás után pedig a klasszikus norvég karácsonyi édességek következnek, mint a sandkaker (mandulás vajas keksz), a krumkaker, amely egy kardamomos vajas krémmel töltött kosárka, illetve egy tejberizshez hasonló desszert, a risengrynsgrøt.

Franciaország

Bár az átlagos francia család szenteste együtt üli meg a Karácsonyt, az igazi ünneplés áttólódik másnapra, mivel a Père Noël, azaz a Télapó csak éjfél után hozza az ajándékokat, melyeket a korán fekvők másnap bonthatnak csak ki. Ezt követi a karácsonyi ebéd, amelynek Franciaországban olyan nagy hagyománya van, mint nálunk a 24-i családi vacsorának és felér egy igazi gasztronómiai élménnyel. Ennek során igazán franciás ételeket kerülnek az ünnepi asztalra, mint a libamájpástétom, a lazac, a kagyló vagy a csiga, amelyet általában valamilyen szárnyashúsból álló főétel követ: csirke, pulyka, vagy liba.

Persze a híres francia sajtok soha nem hiányozhatnak az asztalról, ahogy a leghíresebb karácsonyi sütemény, a karácsonyi fatörzs (Buché de Noel) sem, amely a hagyomány szerint a karácsony este elégetett fatörzset szimbolizálja. Franciaország különböző régióinak mind megvannak a saját ünnepi süteményeik, mint Elszázban a “Bredele” nevű aprósütemény, míg Provence-ban a “13 karácsonyi süteménynek” van hagyománya az Utolsó Vacsora emlékét idézve.

Portugália

A portugáloknak is megvannak a saját hagyományos finomságaik az év minden ünnepére, de mind közül a karácsonyi ételekből van messze a legtöbb, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy külön elnevezése is van a karácsonyesti vacsorának: a Consuada.  Mediterrán országként nagy hagyományuk van a tengeri herkenytűknek,  a legtöbb piros hímzett terítővel megterített  portugál asztalon nagy valószínűséggel megtalálható a valamilyen kagylóból vagy tőkehalból készült étel, mint például a bacalhau de consoadavagyis a Karácsonyi tőkehal.

A tipikus karácsonyi menü része a gesztenyével töltött pulykasült is, melyhez  köretként savanyított répa, Conserva de Cenoura kerül az asztalra. A karácsonyi menüre egy igazi fejedelmi édesség  – akarom mondani királynői – teszi fel a koronát, a Bolo-rainha, vagyis a Királynő torta, melyben királyi párjától (Bolo-rei) eltérően nincsenek kandírozott gyümölcsök.

Persze Portugália különböző régióinak is megvannak a saját tipikus karácsonyi desszertjei, mint például a tojásfehérjéből és kukoricadarából készülő Broa nevű aprósütemény Galíciában (és Brazíliában is) vagy a krémes desszert, a Leite Creme.

Argentína

A dél-amerikai országban Szenteste a lehető legtöbben gyűlnek össze minden családból, majd éjfél után érkeznek a barátok is, hogy mindannyian együtt ünnepeljenek. A gyerekek számára is ez a csúcspont, hiszen ilyenkor bonthatják ki az ajándékokat, nem csoda, hogy az argentín karácsony igen későn ér véget. Az ételek igen széleskörűek és egy tipikus karácsonyi asztalon rengeteg féle étel előfordulhat. Előételként igen gyakori a majonézes tonhalsaláta, a Vitel toné, amely egyébként Olaszországból honosodott meg és mellyel nem merül ki az argentínok karácsonyi saláta kultúrája, mert ugyanígy előfordulhat waldorf saláta és orosz saláta is bármelyik család asztalán. Természetesen a főételek főleg marhából készülnek, mint a Matambre, amely a marha hasaljából készül és olyan mondjuk, mint a sertésnél a dagadó. Gyakran chimichurri mártással vagy majonézzel kínálják, de elkészítik steakként vagy töltve is.

A desszertek között legelőkelőbb a spanyolországból származó nugátos, mandulás, mézes Turrón, illetve a mogyorós Mantecol, amelyet egy görög emigráns, Miguel Georgalos honosított meg Argentínában a görög konyhából ismert halva mintájára. IX. Pius pápáról nevezték el az argentínok krémes édességét, a Pionono-t, amely tulajdonképpen egy piskóta tekercs és természetesen Spanyolországból eredve egész Dél-Amerikában elterjedt.

Új-Zéland

Amíg mi itthon minden évben abban reménykedünk, hogy rokonainkat ropogós hóban látogatjuk végig, e távoli szigetországban – ahol karácsonykor nyár van – nem annyira ceremóniális az ünnepi menetrend, mint nálunk. Miután karácsony első napján még ebéd előtt megtörténik az ajándékozás, a menü a szokásos angolszász, vagyis pulyka. Ellenben velünk magyarokkal, akik a családjuknál bolyonganak Szentestétől karácsony másnapjáig, az új-zélandiak kitárják ajtóikat a barátok előtt és jönnek-mennek, piknikelnek, barbecue-t sütögetnek, kriketteznek.

Ezen alkalmakkor is feltűnik a pulyka rengeteg zöldséggel és hallal kísérve, ahogy a kolbászok, a burgerek és a saláták is – ahogy az egy klassz kerti partihoz illik. Mindenhol fellelhető a tradícionális karácsonyi gyümölcskenyér és a legfontosabb új-zélandi desszert, a csodálatosan habos Pavlova torta is.

Mivel a Télapó sem maradhat éhesen, a gyerekek egy pohárka sherryt, némi vagdalthúsos pitét, almáspitét és egy jó pohár tejet is kikészítenek neki, hogy egy kicsit ő is lakmározhasson a fáradságos ajándékszállítás után.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *