LOADING

Type to search

Családozom Élem Inspiráció Szépítkezem

Így ápoljuk a legkisebbek bőrét télen

Share

A gyermekek érzékeny bőrét nagyon megviselheti a téli hideg és a száraz benti levegő: kipirosodik, kisebesedik és sokszor sajnos ekcéma is kialakul. De mit tehetünk, hogy elkerüljük ezeket a problémákat? dr. Mester Ildikó farmakológus-szakgyógyszerész elmondja:

Miért kell a gyermek bőrének ápolására kiemelt figyelmet fordítani télen?

A gyermekek bőre sérülékenyebb, érzékenyebb, mint a felnőtt bőr, ezért ápolására mindig nagyobb figyelmet kell fordítani, ami télen még inkább előtérbe kerül. A gyermekek bőrének nedvességtartalma nagyobb, de ezt könnyebben el is tudják veszíteni, mivel a faggyútermelésük csekély. Ez azt jelenti, hogy minél fiatalabb a gyermek, a normál zsírfilm annál kevésbé védi őt a kiszáradástól. Ezenkívül a természetes hidratáló faktorok mennyisége is csak idővel növekszik meg a bőrükben. Ezért testápolásukra olyan készítményt kell alkalmazni, mely egyszerre zsírosítja és hidratálja (pótolja a vizet) a kisgyermek bőrét!

Hogyan előzhetjük meg, hogy ne pirosodjon, ne száradjon ki gyermekeink bőre?

Télen javasolt a szobák párásítása, a gyermek folyadékpótlására való odafigyelés. Bármilyen jó móka is a pancsolás, ne fürdessük gyermekünket hosszú ideig forró vízben. Tisztálkodáshoz semmiképpen nem javaslom még a natúrszappanok használatát sem, mivel azok lúgos kémhatásuk végett tovább rontják az egyébként is gyengélkedő bőrvédő gát funkcionális teljesítményét, helyettük a Magister Hipoallergén fürdő és testápolókrémet javaslom, ami már lubickolás közben pótolja a zsírfilmet és védi a gyermek bőrét a kiszáradástól.

A testápolás a megelőzésben, illetve a tünetmentes időszakokban (amikor nem száraz, nem gyulladt a bőr) is nagy jelentőséggel bír. Fürdőzés, zuhanyzás után használjuk a Magister BioRio Balzsamot, mely nem csupán a bőr nedvességtartalmát pótolja magas urea tartalma miatt, hanem a bőrvédő lipideket (eszenciális zsírsavak, ceramid) is visszapótolja. Ha a gyermek tünetes, akkor nem csak zuhanyzás után, hanem naponta kétszer is használhatjuk a balzsamot.

Miért fontos, hogy ne hagyjuk gyermekeink bőrét kiszáradni?

A bőr kiszáradásával a bőr védő (barrier) funkciója gyengül, a bőr hajlamosabb lesz a kisebesedésre, allergiára és bőrgyulladásokra. Ezért szoktam mondani, hogy a bőrszárazság nem csupán esztétikai probléma, bizony komoly gondokat tud okozni, ezért kell megállítani egy tökéletes testápolási metódus kialakításával.

A gyerekek között vannak, akik fokozottabban érintett típusok, mi jellemzi az ő bőrüket?  

Mindenképpen nagyobb odafigyelést igényel azoknak a gyereknek a bőre, akiknek genetikailag meghatározott atópiás hajlamuk, vagyis veleszületett túlérzékenységük van. Ezeknél a gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki életük során élelmiszerallergia, allergiás asztma vagy szénanátha is.

Hogyan tudjuk elkerülni – már ha egyáltalán el tudjuk  – hogy a gyerekek bőre, főleg akiknek ilyen atópiás hajlamuk van ne ekcémásodjon? 

Az ekcémás bőrre való hajlam genetikailag meghatározott, ennek ellenére tudunk ellene és mellette is tenni. Az első számú rizikófaktor már magzati korban jelentős, például a terhesség alatti dohányzás, majd az anyatejes táplálás hiánya. Gyermekkorban főleg az ételallergia (leggyakoribb a tej, tojás, szója), serdülőkorban inkább a légúti allergének (állatszőr, porakta, pollen, stb.) is szerepet játszhatnak a tünetek provokálásában.

A különféle illat-, és adalékanyagokat tartalmazó kozmetikumok, parfümök szintén kiválthatják a tüneteket, ezért ezeket az érzékeny bőrű egyéneknek kerülni kell.

Az irritáló, műszálas, sötét ruházat, az izzadás, illetve a hideg, száraz idő és a különböző fertőzések is rontanak az ekcémás bőr állapotán.

Gyakran nem tudatosul, hogy a stressz hatására az ekcéma tünetei fellángolnak, iskolás gyermekeknél az otthoni túl magas elvárások állandó stresszt okozhatnak, ami bőrtüneteiket jelentősen súlyosbíthatja. Természetesen itt a kipirosodásnál leírt tanácsokat is figyelembe kell venni, mert, ahogy mondtam, a bőrszárazság megelőzése az ekcémás bőr elkerülése érdekében az elsődleges cél.

Mikortól kell elkezdeni a kisbabák-kisgyerekek bőrének fokozottabb ápolását télen?

A minőségi natúrkozmetikumokkal történő bőrápolást már csecsemőkorban szükséges elkezdeni, pont a korábban leírt bababőr jellemzői végett. A gyógyszertári hidrofil fürdőkrém természetes alternatívája a Hipoallergén fürdő-és testápolókrém, illetve ajánlom számukra fürdőzés után a Happy Baby babaolajat, amivel babamasszázst is végezhetünk.

A babamsszázsról itt tudtok bővebben olvasni.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *