LOADING

Type to search

Budapest Kipróbáltuk Lakom

„Gyertyáink egy harminc négyzetméteres nappalit is betöltenek az illatukkal”

Share

A hatodik kerületi üzletbe belépve mesés illatok fogadnak és alig várom, hogy mindent megtudjak ezekről a különleges és egyben természetes gyertyákról, amelyek egyik percben egy süti illatú konyhába, míg a másikban egy angol rózsakertbe repítenek.  Udvaros Márkkal, az Aurora Candle Company egyik alapítójával beszélgettünk.

Hogyan indult a vállalkozás története?

Közel húsz éve gyógynövény teákkal foglalkozunk, de e közben feleségemmel nagyon vonzódtunk a gyertyákhoz, és amikor csak tehettük gyújtottunk egyet otthon is. Aztán amikor két és fél évvel ezelőtt megszületett a kisfiunk, tudatosult bennünk, hogy a hagyományos paraffinból készült gyertyákban nagyon sok káros anyag van. És még ha magára kevésbé is van tekintettel az ember, a gyermekére már annál inkább. Így elkezdtünk alternatívákat keresni. Sajnos Magyarországon nem találtunk, ellenben azt láttuk, hogy az Egyesült Államokban igen elterjedtek a szójagyertyák és nagy kultúrájuk volt már akkor is. Elkezdtünk hát szétnézni az alapanyagok tekintetében és megismerkedni a szójaviasszal.

Nekem a szójáról azonnal a tofu ugrik be, de hogyan lesz a szójából viasz?

Nagyon hasonló eljárással. A növényből kisajtolják az olajat és ahogy ez kiszárad olyan formája lesz, mint a kukoricapehelynek. Aztán ebből elkészíteni a gyertyát meglepően nem egyszerű, nekünk majdnem egy évünkbe telt kikísérletezni, mire minden tökéletes lett. Ehhez még hozzájött az is, hogy közel készszáz féle kanócfajta van a világon: papír, pamut, fa…mindez különböző méretekben. Ez volt az az időszak, amikor nap, mint nap öntöttük a gyertyákat és figyeltünk: az egyik füstölt, a másik kormozta az üveget, a harmadik másért nem volt jó. De szépen lassan haladtunk és egyszer csak szembe jött velünk a fakanóc. Ez már önmagában nagyon érdekesen hangzott, főleg, amikor megtudtuk, hogy mivel fából van, égéskor ropog, és ha egy csöndes szobában ülsz, tényleg hallani lehet, mintha a kandallóban ropogna a tűz. Ekkor ennek az új felfedezésnek a fényében elkezdtük újra az egészet…

Gondolom az is meghatározó volt, hogyan viselkedik maga a szójaviasz…

Igen, az egy külön történet, mert nagyon sokféle van. Mindegyik más hőfokon olvad, máshogy veszik fel az illóolajokat, az illatanyagokat, máshogy adják vissza az illatot hidegen és aztán melegen, amikor meggyújtjuk. Mi olyan gyertyákat szerettünk volna készíteni, amelyek akár egy harminc négyzetméteres nappalit is beterítenek az illatukkal.

Mikor készültetek el az első gyertyával?

Egy évvel ezelőtt. Ezután, nagyjából augusztus-szeptember környékén vette át a feleségem a social marketinget, amely nagy előrelépést jelentett több területen, többek között a fő kommunikációs csatornánkon, az Instagramon is. Nagyon sokat dolgozik azzal, hogy folyamatosan friss tartalom legyen, hogy a képek visszaadják azt a hangulatot, amelyet a gyertyáinkkal szeretnénk átadni.

Milyen együtt dolgozni férjként és feleségként?

Bizonyos szempontból nagyon jó, bizonyos szempontból meg kevésbé. Abból a szempontból nagyon klassz, hogy ez idő alatt is együtt vagyunk, viszont eltér a ritmusunk, mert én szeretek esténként dolgozni, Lilla pedig estére szereti letenni a munkát. Viccesen azt szoktuk mondani, hogy én felelek azért, hogy jó legyen, Lilla pedig azért, hogy szép legyen. Az elején például csináltam egy dizájnt és amikor meglátta a feleségem, azt mondta, hogy ez szörnyű és olyan, mintha a termék egy fegyver lenne. Ezután gyakorlatilag mindent kidobtunk, amit terveztem a betűtípustól kezdve és az eredmény egy nagyon szép és elegáns új dizájn lett.

Visszatérve a gyertyákhoz, mi a legfontosabb különbség a paraffin és a szójagyertyák között?

Az előbbi egy kőolajszármazék, míg a másik egy természetes növényi alapú gyertya. Ezen túl a szójagyertya sokkal kevésbé kormol és dupla annyi ideig ég, mint a hagyományos, paraffinból készült gyertya. Ha utána vagdossuk a kanócot, akkor a kisebb méretű gyertya 35-40 óráig is ég akár.

Utána kell vágni a kanócot?

Igen. Ezt egyébként bármilyen gyertyánál kellene, csak nem írják rá és a pamutkanóc esetében nem annyira látványos a különbség, mint egy fakanócnál. A fakanóc sokkal intenzívebb eszköz, ha sokat hagyunk rajta, akkor hatalmas lángja lesz és megégetheti a viaszt is, és gyorsabban is fogy majd a gyertya. A másik lényeges különbség, hogy miután tele illatoztuk a szobát a szójagyertyával, elfújás után nem lesz az a tipikus égett, büdös szag, valamint a fakanóc nagyságrendileg kevesebb ideig is füstöl, mint a hagyományos. A következő meggyújtásnál a tetején egy picit végig kell húzni az ujjunkat, azzal leszedjük a maradék fát és máris lehet újra gyújtani. Egyébként ilyenkor a legszebb a lángja.

Nagyon sokféle illatban kaphatók a gyertyák. Hogyan készül el egy új illat, egy új termék?

Folyamatosan keressük a különböző illóolaj beszállítókat, ami nem egy egyszerű dolog. Jelenleg Angliából és az Egyesült Államokból vannak beszállítóink, onnan rendeljük az illóolajokat. Ezek irtózatosan drága olajok, úgyhogy az is a tesztelés része volt, hogy kiderüljön mennyit kell használnunk, illetve attól is, hogy milyen szójafajtával dolgozunk, és az mennyi olajat képes felvenni. Nagyon érdekes volt például a tesztelés a legújabb kókusz-ananász illatunkkal: volt olyan, hogy az egyik alkalommal semmit éreztünk, aztán amikor újra gyújtottuk, akkor meg hűha, egészen elképedtünk, hogy mennyire isteni illata van. De egyébként megvannak a koncepciók a fejünkben és azokhoz igazítjuk az illatokat. Télire például olyan illatot szerettünk volna, amelynek olyan hangulata van, mint egy összebújós téli este. Így született a Gőzölgő almás pite illatunk és a Diótörő is.

Most, hogy közeledik a tavasz valamilyen virágos illatban gondolkozunk, amelyhez egy érdekességgel is készülünk: egy magyar keramikus termékébe tesszük majd a gyertyákat, amely a gyertya elhasználása után is megmarad és tovább lehet majd használni. Gyönyörű lesz.

Jelenleg milyen illatgyertyáitok vannak?

24 féle illatunk van, melyet szépen lassan, szezononként egy-két illattal tervezünk bővíteni. Van egy kis kontrollcsoportunk és az ő visszajelzéseikből táplálkozva döntjük el, hogy melyik lesz a következő illat, amelyet piacra dobunk.

Melyik a kedvenc illatod?

Hű, most a Lemongrass and Ginger a kedvencem, ez egy nagyon nyerő illat, de imádom a Diótörőt is, amely egyébként az egyik legsikeresebb illatunk is egyben a Karácsonyi Varázslattal együtt. Ezeket egyébként még január 31-ig lehet rendelni. Nagyon szeretem a Blueberry muffint is, amely egy olyan illat, hogy szinte meg sem kell gyújtani, gyakorlatilag magában is illatozik, vagy a finom szilvás-szedres Plum and Brumble-t is.

Milyen visszajelzéseket kaptok, miután az emberek otthon kipróbálták a gyertyákat?

Szerencsére csupa pozitívat. Nagyon örülünk neki, hogy rajtunk kívül mások is úgy gondolják, hogy egy nagyon jó terméket sikerült csinálnunk. Főleg ilyen áron. Mivel az illatok az idegrendszerre közvetlenül képesek hatni, ezért nagyon hamar képesek hangulatjavítást előidézni és nagyon sokan számoltak be arról, hogy fantasztikus hangulatuk és illatuk van. Tudatosan figyelünk is arra, hogy ha már elkérünk 3000 Ft-ot egy gyertyáért, akkor arra senki ne mondja, hogy ennek nincs is illata.

Ha jól láttam a weboldalatokon, akkor van még néhány klassz különlegesség is…

Igen. A gyertyák címkéit személyre tudjuk szabni és tulajdonképpen bármit rá tudunk írni, akár azt, hogy 10 éve együtt, vagy azt, hogy Boldog Valentin napot. (Ez utóbbira készülünk egy nagyon szép ajándékdobozzal is.) A másik érdekesség, hogy a nyári időszakban egyre inkább elterjedt, hogy a gyertyáinkat esküvőkre vásárolják köszönőajándéknak. Ezekre kifejlesztettünk kisebb méretű gyertyákat, amelyeknek szintén egyedi címkét tudunk készíteni.

Hol lehet megvásárolni az Aurora Candle gyertyákat?

Elsősorban a honlapunkon, de itt a gyógynövény üzletben is személyesen is kézbe lehet venni őket, megszagolni és megvásárolni. Együttműködünk a Class Home dizájn üzlettel is, ahol 10 féle illatban szintén megtalálhatók a termékeink.

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Nem büdös. De a viccet félretéve, nagyon szeretek létrehozni, alkotni valamit és komolyan elégedettséggel tölt el, hogy az, amit én a saját kezemmel készítek, később valakinek az otthonát illatosítja és szebbé varázsolja. Jó látni az emberek arcán amikor már nem először jönnek, hogy mennyire megszerették a gyertyáinkat és a többit is ki szeretnék próbálni.

További infókat itt tudhatsz meg az Aurora Candle Company-ról.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *