LOADING

Type to search

Ez+az Mozizom

Bosszantó sztereotípiák a nőkről, amit a filmipar nem enged el…

Share

Ha egy menő csaj átváloztat, azonnal megváltozik az életed, sikeres leszel, és a legjobb fiú barátod, akit eddig észre sem vettél, azonnal szerelmet vall neked… Aha. Ja.

Őszintén szólva néha azonnal kikapcsolnám a filmet, amikor újra meg újra ugyanazokat a blődségeket látom. Pedig nem hiszem el, hogy a rendezők és forgatókönyvírók ne ismernének hús-vér nőket. Csak van lányuk, feleségük vagy legalábbis anyukájuk? De nem… Ugyanazok a butaságok évtizedek óta.

Egy kis külső tunning és azonnal minden szipi-szupi lesz!

Ez a kedvencem, amivel a legtöbbet találkozom. A hősnőt kézbe veszi egy barátnő, egy stylist, vagy egy keresztanya és azonnal szupermodell lesz belőle. Ami persze az egész életét megváltoztatja. Azonnal sikeres lesz, elcsavarja az imádott férfi fejét, tele lesz önbizalommal, és megállíthatatlan szupervumenné válik. Ez egy nagyon veszélyes üzenet, különösen a törékeny, tini generáció számára. Tökéletes külső nélkül semmire nem viszed, illetve, ha tökéletes a külsőd (és csak akkor) bármit elérhetsz. Ez elég ijesztő. Ráadásul nem is igaz.

Minden nő azonnal tökéletes anyává válik

Számtalan filmet végignéztünk már, ahol a főhős tőle független okok miatt lesz édesanya. A férj hoz gyereket a kapcsolatba, esetleg egy szomorú tragédia miatt lesz mostohája a gyerek(ek)nek. Mégis, azonnal megtalálja velük a hangot, egy percig sem küszködik azzal, hogy mit, hogyan csináljon. Szinte felüdülés amikor egy-egy olyan mozit nézhetünk, ahol a nő, mint mi, földi halandók, elfárad, kiborul és nehézségei vannak az anyasággal.

Minden nőnek (titokban) férfira van szüksége

Nem igazán tudok olyan filmes, női karaktert mondani, aki épp boldog az életével, egyedül álló, és esze ágában sincs kapcsolatot kialakítani. Vagyis, titkon még a szupertehetséges, szuperboldog, szupererős nők is magányosan zokognak a párnájukba éjszaka. Pedig jól tudjuk, hogy ez egyáltalán nincs így…

Viszont minden nő, akinek fontos a karrierje, szánalmas HP

Hiszen mi másért is akarna sikeres lenni a szakmájában mint azért, mert a férfiakkal nem boldogul, ugye? Hát persze, hogy azért építi magát és a karrierjét mert a kapcsolataiban megbukott, ugye? Jesszus, még leírni is nevetséges… Továbbá. A filmekben a sikeres nők, hidegek, kegyetlenek és gyűlölnek mindenkit. Szóval a karrier oké, dolgozz, de csak annyit, hogy ne legyél túl sikeres. Mert akkor jaj neked, úgyis otthagy a pasid!

Szakítás után a nők megőrülnek!

Egy újabb orbitális baromság. A filmkészítők másik kedvenc témája (ha már nincs ötletük), hogy a sztorit úgy indítják be, hogy a nő szakítás után valami megmagyarázhatatlan dolgot csinál: elmegy egyetemre, felül egy párizsi gépre, követi a pasiját, rászáll az új nőre. MIVAN???

Minden nő a tökéletes esküvőről álmodik

Ja, és persze itt is megőrülnek, ha nem kapják meg. Hiszen mi másról is álmodozna kislány kora óta, mint a tökéletes napról? Mi más is szeretne lenni az összes lány, mint menyasszony? Persze, fontos a nagy nap, de az is fontos, hogy két emberről szóljon. Talán kérdezzük meg a férfit is, hogy mit szeretne…

A Plus-Size nők még mindig nevetség tárgyai, és nem érdemelnek szerelmet

Általában ők azok, akiken nevetünk, akik a legjobb barátnők, akik a sarokból nézik, hogy a hősnő hogyan találja meg élete párját. A mindig jókedvű duci nő maximum úgy kaphat szexet, ha mindenféle lúzerrel összefekszik, vagy nimfomán. Ugye te is érzed, hogy ez mennyire gáz?

A feministák keserűek, csúnyák és titokban leszbikusok

Bárki, aki kiáll a nők jogaiért, tanulmányozza, vagy fontosnak tartja azt, a filmekben mindig depressziós és kevésbé attraktív, mint a többiek. Olyan könyvmolynak ábrázolják, aki elmenekül a világ és a pasik elől, mert egyszerűen túl okos mindenkihez. Ez nyilván mindkét oldalra nézve sértő. A feministák nagyon régóta harcolnak azellen a sztereotípia ellen, hogy aki a nők jogaiért kiáll csak csúnya lehet. Mindezek ellenére, még mindig lesajnálva jelennek meg a filmeken, nagyon rossz üzenetet közvetítve ezzel mindenkinek, aki szeretne kiállni a nők jogaiért.

A vásárlás mindenre gyógyír

Bármilyen dráma, vagy kudarc történik a vásznon egy barát előáll a nagy ötlettel: gyerünk shoppingolni! És hipp-hopp máris minden rendben, a világ ismét kerek! Persze, nem rossz dolog csodás új ruhákat venni, de egyrészt ez viszonylag kevés embernek adatik meg minden egyes alkalommal, amikor rossz napja van, másrészt nyilván nem oldja meg életünk nagy dilemmáit. Szóval hagyjuk már ezt a közhelyet is, láttuk már éppen eleget, és rettentően unalmas…

Akárcsak a többi.

Olvasd el ezt is:

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *