LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Te megtapasztaltad már a szerelem mind a 7 típusát?

Share

Az érzéseink idővel változnak. Van, hogy egy kapcsolatban megtapasztalunk egyszerre többet is, de előfordulhat, hogy csak az egyiket. Ha a hetedik típust még nem élted át, akkor csak várj, mert lehet, hogy az idő mindent megold.

Mi is az a szerelem? A filozófusok és tudósok régóta küzdenek azért, hogy meg tudják válaszolni a kérdést. Robert Sternberg amerikai pszichológus
még az 1980-as években kidolgozta a Háromszögelméletet, amely szerint a szerelem érzése három összetevőből áll: az érzelmi intimitásból, a szenvedélyből és az egymás iránti elköteleződésből. Sternberg szerint ez a három dolog az, amelyek a legszebb érzést képezik. Később továbbfejlesztette elméletét és elhatárolta egymástól a szerelem hét különböző típusát is.

Rajongás

Ez az az időszak, amikor két ember még alig ismeri egymást, de kölcsönösen vonzódnak egymáshoz. Egy ilyen kapcsolatban a feleknek még a leghalványabb elképzelésük sincs , hogy van-e valami közös bennük vagy hogy egyáltalán együtt tervezik-e az életet. A pszichológus szerint ez idővel átalakulhat, de ez nem mindig történik meg, és a párok jó része nem jut tovább egy másik típusba.

Vonzalom

Ezekben a kapcsolatokban az ember bármikor önmaga lehet, mert a közös érdeklődés, a közös szemlélet az, ami összehozza őket. De a pszichológusok úgy gondolják, hogy egy olyan kapcsolat, amelyben inkább az érzelmi intimitás van jelen, míg a szenvedély és az elköteleződés kevésbé, jobban hasonlít egy barátságra, mint a nagybetűs szerelemre.

Üres szerelem

Az ilyen típusú szerelemben éppen az elköteleződés van meg, de hiányzik az intimitás és a szenvedély. Gyakran egy hatalmas, mindent elsöprő szerelem után alakul ki, de van, hogy éppen fordítva: és az emberek, akik már megtapasztalták az üres szerelmet, át tudják alakítani és ez szenvedéllyel tölti meg az érzéseiket.

Értelmetlen szerelem

Ebben a típusban ott van az elköteleződés és a szenvedély, amely sok párnak nagyon is ismerős. Ez az a szerelem, amely akkor áll fenn, ha két ember nagyon vonzódik egymáshoz és készen állnak arra, hogy kövessenek bizonyos hagyományokat, mint egy pazar esküvő vagy az otthoni feladatok megosztása. De az az igazi érzelmi intimitás mégis hiányzik.
A pszichológusok szerint az ilyen párok sokáig együtt élhetnek, de a boldogság relatív.

A romantikus szerelem

Ebben a fajta szerelemben már együtt van jelen a szenvedély és az intimitás. A két ember vonzódik egymáshoz és jól érzik magukat a másik mellett, de valamiért mégsem képesek elköteleződni egymás iránt. Ezek a kapcsolatok általában nem jutnak el az együttélés vagy a házasság fázisába.

A pajtási szerelem

Ez a típus az elköteleződésről és az intimitásról szól, és sokkal erősebb, mint egy átlagos barátság. A partnerek között megvan a valódi kötődés, de a szenvedély hiánya miatt kicsit olyan, mint egy szemérmes megállapodás. Pszichológusok szerint ez a pajtási szerelem hosszú évek házassága után jelentkezhet.

A tökéletes szerelem

És végre itt van nekünk az a típus, amelyben mindhárom összetevő egyszerre van jelen: a szenvedély, az érzelmi intimitás és az egymás iránti elköteleződés. Persze ez a szint sem mindig egyforma, és ritkán látni ilyen kapcsolatot, csak akkor, ha az embereknek sikerül felépíteni és valóban nagyon szeretik egymást. Az ilyen párok nagy valószínűséggel képesek arra, hogy hosszú-hosszú éveken át élvezzék a házasságukat.

A pszichológusok szerint az emberek többet is megtapasztalnak életük során ezekből a típusokból: gyakran ugyanazzal a partnerrel és akkor ahogy közelebb kerülnek egymáshoz kapcsolatuk is egy magasabb szintre lép, de előfordul az is, hogy különböző kapcsolatokban, különböző emberekkel éljük át. Sőt, még az megesik, hogy kapcsolatunk tisztán egyik típusba sem sorolható be, hanem valahol kettő között található.

Mindenesetre ez a felosztás segíthet abban, hogy tisztán lássuk milyen kapcsolatban élünk és érdemes-e tovább fenntartani.

Ha partnereddel még tudtok beszélgetni is erről, akkor talán sikerülhet közösen egy olyan kapcsolatot kialakítani, amelyben mindketten egyformán boldogok vagytok.

Ez is érdekelhet:

Forrás

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *