LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

A pszichológus szerint ez a boldog élet 10 aranyszabálya!

Share

A pszichológiai gátak, a negatív gondolkodás és a szűk látókör mind a boldogság ellen dolgoznak. Sokféle módszerrel próbálkozunk, hogy kitörjünk ebből az ördögi körből, pedig csupán az alábbi 10 dologra van szükség a boldog és harmonikus élethez.

Mikhail Efimovich Litvak, a híres orosz pszichoterapeuta, aki több, mint 40 könyvet írt az emberi kapcsolatok pszichológiájáról, számos könyvében foglalkozik azzal, hogy melyek azok a bennünk lévő gátak, amelyek nem engedik, hogy boldog és egészséges életet éljünk. Lássuk a legfontosabbakat:

10. A boldogság csak a mellékhatása a jól szervezett életnek.

A boldogság, az öröm és a siker – ahogy Viktor Frankl pszichiáter is mondja – csak melléktermékek. Csinálunk bizonyos dolgokat, amelyek segítségével megtapasztaljuk és elérjük ezeket az érzéseket és állapotokat. Azonban, ha valakinek az a célja, hogy elérje ezeket a mellékhatásokat, soha nem lesz képes elérni őket, mivel ezek nem olyan dolgok, amelyeket csak úgy megszerzünk és megtartunk.

aeppol

9. Amikor beszélgetsz valakivel, gondolj arra, hogy neki is megvan a saját látásmódja. Akárcsak neked.

Soha nem szabad elfelejteni, hogy akivel beszélgetünk, szintén emberből van. Neki is megvan a saját véleménye és gondolatai. Amikor egy másik emberrel találkozunk, sokszor hatalmi harcokba keveredünk a semmiért. Pedig jobb lenne egyszerűen csak tiszteletben tartani a másik embert.

8. Hogy tudna bárki segíteni neked, ha te nem segítesz magadon?

A szavak érthetetlenek, a tettek azok, amelyek meghatározzák az embert. Senki nem fog segíteni neked, ha te csak állsz egy helyben, nem teszel semmit, de közben azt mondogatod, hogy írni fogsz egy könyvet. Hogy a csudába tudna bárki bármit tenni érted, ha még csak el sem kezdted csinálni? Azonban ha elhatároztad magad, elkezdted csinálni és már csak mondjuk egy szerkesztőre van szükséged, akkor már sokkal könnyebb lesz megtalálni az embert, aki segítségedre lehet. A munkád is egyből valóságos lesz és máris nagyobb az esélyed arra, hogy megtaláld a megfelelő támogatókat.

aeppol

7. Légy sikeres és minden rossz érzésed elillan.

Sok belső zűrzavar pont azért keletkezik, mert nem vagyunk elégedettek önmagunkkal. Sokszor neheztelünk valakire és azt hisszük, hogy az egyetlen ember, aki meg tudja oldani a problémánkat éppen az, akire dühösek vagyunk. Pedig a mechanizmus máshogy működik. Litvak egyik tanítványa egyszer azt mondta: ” A sikerem túlnő a haragomon.” És ez abszolút igaz. Kezdd el csinálni, amit szeretsz és légy benne sikeres. Még csak észre sem fogod venni a pillanatot, amikor a neheztelésed megszűnt.

6. Akarod látni a legnagyobb ellenségedet? Nézz tükörbe!

Sokan más emberek démonjaival küzdenek, miközben csak a sajátjukat kellene legyőzni. Mert önmagunk egyetlen démona mi magunk vagyunk. Soha nem tudsz megoldani egy helyzetet, ha nem döntöd le a benned lévő akadályokat, amelyek nem engednek fejlődni és növekedni. Sajnos sok olyan szigorú szabállyal élünk együtt, amelyeket a társadalom és az iskola plántált belénk még gyerekkorunkban. Úgy tekintünk ezekre, mint amelyeket kőbe véstek. Amikor egyszer végre eljutunk oda, hogy szembenézzünk saját magunkkal, nem lesz már több ellenség, akivel le kellene számolnunk.

5. A helyes utat keresd, ne az egyenest. A helyes út nem mindig egyenes.

Képzeld el, hogy egy felhőkarcoló legmagasabb emeletén vagy egy irodában és le kell menned a földszintre. A legrövidebb út, ha kiugrasz az ablakon, bár ez esetben kétség kívül ez lesz az utolsó utad is egyben. A bölcsebb megoldás azonban az, ha az ablak helyett a liftet veszed igénybe vagy legalább a lépcsőt. Még akkor is, ha a lépcsőház sötét és félelmetes.

aeppol

4. Amikor valakinek nincsenek céljai, nem lát semmit. A cél élesíti a látást.

Észrevetted már, hogy ha valamit kellett vásárolnod, mondjuk a nagymamád számára, akkor egyszer csak mindenhol ez a bizonyos dolog jött veled szembe? Sőt, akkor is, amikor már nem volt szükséged rá, még mindig ezt kerested? Ugyanez vonatkozik a céljaidra is. A figyelmünk behatárolt, ezért csak azokat a dolgokat vesszük észre, amelyekre szükségünk van. A cél olyan, mint amikor a fényképezőgépen beállítjuk a fókuszt: ha rosszul állítjuk be, nem fogjuk látni azt, amire tényleg szükségünk van.

3. Ha szeretnél valakinek bizonyítani valamit, az azt jelenti, hogy te azért az emberért élsz.

Ha boldog akarsz lenni, most hagyd abba, hogy folyamatosan bizonyítani akarj valamit. Gondolj inkább arra az alapvető igazságra, hogy ez csak egy próbálkozás, hogy valamiről megváltoztasd valakinek a véleményét. De tulajdonképpen miért van erre szükséged? A másik véleménye tényleg fontosabb, mint a tiéd? Ha önmagadért élsz, nincs szükséged arra, hogy bárkinek bármit bebizonyíts!

2. Az érzelmileg érett személyiség jele a szeretetre való képesség és az egyedüllét elfogadása. Mert a legjobb dolgokat egyedül csináljuk.

Csak azok az emberek nem bírják az egyedüllétet, akik nem szeretik magukat. Ők azok, akik mindig próbálják körülvenni magukat társakkal, amitől aztán egy kicsit jobban érzik magukat. De egy érzemileg érett ember kihasználja az egyedüllétet arra, hogy fejlessze önmagát és arra, hogy információt gyűjtsön, amelyeket később más emberekkel megoszthat. Bármilyen kommunikáció legfontosabb része nem csak az, hogy kapjunk valamit, hanem az is, hogy adjunk valamit a másik embernek, ami fontos lehet számára.

aeppol

1. A boldogság az, amikor az, amit csinálni akarsz, amit csinálni tudsz és amit csinálni kell egy és ugyanaz.

Sokszor szembesülünk azzal a porblémával, hogy szeretnénk valamit megtenni, de nem tudjuk, vagy éppen azzal, hogy meg kell csinálni, pedig egyáltalán nem akarjuk. Vagyis a vágyaink gyakran nem esnek egybe a lehetőséginkkel. Éppen ezért az ember legfontosabb feladata, hogy fejlessze önmagát. A többi pedig a bónusz. A dolgokat, amelyeket meg akarunk tenni azok a dolgok kell, hogy irányítsák, amelyeket meg kell tenni, mint például saját magunk fejlesztése. És amit meg tudunk tenni, az pedig az erő, amely az egész rendszert működteti. A pszichoterapeuta azt javasolja, hogy készíts egy listát erről a 3 dologról annak érdekében, hogy világosan lásd a céljaidat és az értékeidet.

Olvasd el ezt is:

forrás

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *