LOADING

Type to search

Rácsodálkozom

7 szórakozás, amire az állatok védelme miatt ne vegyél jegyet!

Share

Szereted az állatokat? Akkor a következő látványosságokat inkább messziről kerüld el, és másoknak is javasold, mert ezek nem tesznek jót az állatoknak, és ki akarna azért fizetni, hogy állatkínzást lásson?

Egy normális felnőtt ember soha nem venné rá arra a gyermekét, hogy megnézzen egy kutyaviadalt, mert az kegyetlen és erkölcstelen. De egy cirkusz, vagy egy delfin show úgy tűnik, mintha valami más lenne. Lehetséges, de inkább csak egyesek próbálják figyelmen kívül hagyni, hogy ez is ugyanúgy állatkízás. A mi szórakoztatásunkért az állatoknak sok megpróbáltatáson kell keresztül mennie, és ez nem jó. Akárcsak a kutyaviadal ez is ugyanúgy káros. Most hét ilyen mutatványt mutatunk, amit ha lehet a jövőben te se támogass!

Cirkusz

fotó: © Cindy Schultz / Flickr  

A vadon élő állatok soha nem teszik meg önként azokat a dolgokat, amiket a cirkuszokban látni. Nem akarnak kerékpározni, átugrálni az égő karikán, vagy táncolni. De tudják, hogy mi fog történni, ha ezt megtagadják… A műsorok közötti szünetekben az állatok apró ketrecekben élnek, és folyamatosan vándorolnak helyről-helyre, városról városra. Ez igazi rémálom lehet ekik. Az állatvédő aktivisták már sok országban elérték, hogy tiltsák be a cirkuszokat, de még nem értek el teljes sikert.

Alternatíva: Egy cirkusz állatok nélkül

Tengeri show

fotó: © Wikipedia  

Természetes élőhelyükön a delfinek és a bálnák kis csoportokban élnek, és csak egy nap alatt több száz mérföldet is megtesznek. Egy kis medencében bezárva viszont csak szenvednek, nem tudnak a családjukkal lenni, és nem tudnak mozogni. Az izmaik elgyengülnek. Például a felnőtt gyilkos bálnáknak nagyon kicsi uszonyuk van már, mert a legtöbbjük fogságban él, és így alakult ki náluk. A tengeri életet bemutató műsorok az állatok szenvedésein alapszanak, akárcsak a cirkusz. Sok országban tiltakoznak ezek ellen is, rengeteg olyan hírt hallani, hogy a fogságban tartott vízi állat rátámadt az őt idomító edzőjére. Szomorú, de ezen nem csodálkozunk.

Alternatíva: snorkelezés, vagy búvárkodás

Elefántlovaglás

Az indiai filmeknek és gyerekkönyveknek köszönhetően sokan rosszul ítélik meg az elefántokat. Úgy gondolják, hogy az elefántok olyan kedves állatok, amelyek mindig szívesen szolgálják az embereket. De valójában az elefántok engedelmessége a kegyetlenségen és erőszakon alapul. A kis bébielefántot elválasztják az anyjától és félelemben tartva arra nevelik, hogy engedelmeskedjen az embernek, de közben féljen is tőle. Ez ugyanúgy kínzás. Az állatok néha fellázadnak, így nem meglepőek azok a hírek, hogy elefántok taposták el az őket idomítókat.

Alternatíva: elefántrezervátumok meglátogatása, ahol te is gondozdhatod az elefántokat (etetés, fürdetés)

Lóverseny

fotó: © Vita / VK  

A  lóverseny egyik legveszélyesebb és legkegyetlenebb módja a lovak kizsákmányolásának. Bármilyen sebességű verseny óriási stressz az állatnak. Érzékeny a bőrük/szőrük/sörényük, a lábuk eltörhet, ízületi fájdalmaik lehetnek, és lelkileg is megviseli őket a versenyzés. Vannak olyan esetek, amikor a lovak meghaltak a verseny során a kimerültség miatt. Egy versenyló sportkarrierje általában 10-15 év. Ezután a sérült és pszichológiailag megtört állatokat elaltatják.

Tudjuk, hogy itthon a lóversenyeknek hagyománya van. Nézz utána, hogy milyen istállót támogatsz!

Alternatíva: látogass meg lórezervátumokat, ahol békésen ismerkedhetsz meg ezekkel a csodás állatokkal

Állatkert

fotó: © ARahMar / Pikabu  

Az állatkertek a legnépszerűbbek a gyerekek között. A szülők szeretik a gyermekeiket ezekre a helyekre vinni, hogy megérintsék a cicákat, rókákat, madarakat, vagy a mosómedvét. A felnőttek úgy vélik, hogy a gyerekek számára ez a természet szeretetének megtanulási módja. De kevesen gondolnak arra, hogy a „természet” valóban milyen érzés. Az állatokat naponta több ezer alkalommal megérintik és megrántják. Az állatkertekben élő állatok valószínűleg nem szeretik a napfény és a friss levegő nélküli üvegkonténerekeiket, ahol élni kénytelenek. Az egyetlen ok, amiért az állatkeretek talán hasznosnak mondhatóak, az az, hogy itt lehetőséget adnak a természetben már kihaló félben lévő fajok szaporításának.

Alternatíva: legyél önkéntes egy állatmenhelyen, így biztos, hogy közel kerülsz a természethez!

Krokodil show

fotó: © kruthiandmithu / Instagram  

Az emberek előtt fellépő krokodilokat általában fogságban tartják, ahol kis helyen kell lenniük egész nap. Nem ritka, hogy más hüllőkkel zárják be őket. A krokodilokkal játszó mutatványosok bizonyos trükköket mutatnak be az állattal, akiket idomítanak, ám sokszor történik ilyen helyzetben baleset, mert az állat megijed, vagy nem engedelmeskedik…

Alternatíva: Vegyél részt egy szafarin, hol a normális élőhelyükön nézheted meg a krokodilokat.

Fotózkodás egzotikus állatokkal

fotó: © TOTORORO.RORO  

A majmok vagy papagájok jól mutatnak a fényképen, tudják ezt a turisták pénzére utazó mutatványosok, akik látogatott helyek előtt várják a kuncsaftjaikat. Sokan nem tudnak ellenállni a “bájos” fényképnek, és kifizitek a pénzt. Sajnos ezzel csak támogatják ezt a nyereséges, de barbár szokást. Sajnos ezek az állatok egy-egy turistaszezon végére szinte alig élnek már, mert naponta benyugtatózzák őket, hogy a fotókon békésen pihenjenek a fotót kérő személy nyakában.

Alternatív: Készíts képeket az állatokról a természetes élőhelyeiken

forrás

Ezt láttad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *