LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

5 + 1 *nyomós* érv, hogy miért vásárolj hazai gyártótól!

Share

Sokat beszélünk a tudatos vásárlásról, és arról, hogy mit hagyunk gyermekeinkre örökségül…

1: Mert nem egy multit támogatsz!

Talán sokkal könnyebb levenni egy bevásárlómonstrum polcairól egy lekvárt, egy krémet, egy babajátékot, és egyben megvenni mindent. Ugyanakkor soha ne felejtsd el, hogy ha magyar kisvállalkozótól vásárolsz a hazai piacot támogatod!

2: Hanem a szomszédodat, valakinek a lányát, valakinek a fiát…

Emlékszem, amikor egy karácsonyi vásáron kiderült, hogy egy gyerekkori barátom gyártja azokat a cukormentes nyalókákat, amiből egy tucatot vettem. Vagy, hogy a tőlem egy kilométerre lévő Szomódon készül az a levendula virágvíz, ami nálunk olyan, mint a Windex a Bazi nagy görög lagziban, azaz mindenre jó. Ha magyar terméket veszel kisvállalkozót támogatsz, az ő asztalára teszel le ételt, az ő csekkjeire adsz pénzt. Ez pedig ma fontos küldetés!

3: Hazai alapanyagok, gazdasági körforgás

Az utcánkban lévő “mézes” a városunkban lévő kereskedőtől veszi a tárolót, és a péknek (is) ad el a portékájából. Azaz, ha tőle vásárolok nem csak őt támogatom, hanem azokat a vállakozó családokat is, akiknek ő ad munkát azzal, hogy termel és gyárt.

4: Szeretettel készül!

Soha ne felejtsd el, még akkor sem, ha nem vagy ezoterikus beállítottságú, hogy egy édesanya, aki kézzel készült macikat árul minden egyes cérnaszálat maga választ, szeretettel készít, és hatalmas pozitív energiát tesz minden termékbe. Azok a dolgok, amelyeket megeszünk, vagy magunkra kenünk, és szeretettel készülnek tovább élnek bennünk. Gondolj csak bele, hogy micsoda különbség van aközött, hogy egy gép tölt tele egy konzervet, vagy gondos kezek nevelik, válogatják a gyümölcsöt, majd minden egyes lekváros bödönt egy családi manufaktúra tölt meg, és így kerül a reggelizőasztalodra… Nem mindegy, ugye?

5: Nem a pusztába kiáltod a véleményed, ha valami tetszik, vagy nem

Kérhetsz ajánlást a gyártótól, hogy mit válassz… Legyen szó egy táskáról, egy krémről, egy babaágyról. Írhatsz levelet, megkérdezheted az összetevőket, kérhetsz egyedi mintát, kiszállítást bármit. Ebben rejlik a hazai gyártók varázsa. Többek között.

De írhatsz nekik akkor is, ha valamivel nem vagy elégedett, azonnal intézkedni fognak, hidd el! Ezt egy multi mikor teszi meg érted? Ők mikor emlékeznek név szerint a vásárlóikra? Náluk tényleg különleges vagy!

+ 1 Te is tehetsz a Földért, ha hazai terméket veszel!

Talán olcsóbb a kínai plüss kutya, mint egy kézzel varott baba, amit egy haza gyártó készít, de belegondoltál már abba, hogy mennyi üzemagyag és káros gáz és füst szabadul el, amíg ezek a dolgok ideérnek? Eszedbe jut egy műanyag kard vásárlásakor, hogy mikor fog lebombalni? Tudatában vagy annak, hogy amíg Kínából átér a csomagod, hányszor csomagolják be fóliába, hányszor ragasztják le, és hányszor nyomtatnak mellé papírokat? Rengetegszer. És mindezt azért, hogy felkerüljön egy multi polcára, te megvedd és támogass egy olyan rendszert, ami kihasználja a dolgozóit, pár dollárért dolgoztat nőket, férfiakat, és sokszor gyerekeket is. Ennek ideje véget vetni.

Vegyél hazait, legyél tudatos vásárló és hagyd örökségül a következő generációnak azt a gondolatot, hogy figyelsz rájuk. Földünket ugyanis nem szüleinktől örököljük, hanem unokáinktól kapjuk kölcsön.

VEGYÉL HAZAIT!

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

You Might also Like

1 Comment

  1. Aletha 2019-11-24

    Mi ha, lehet azt veszünk. Mézet azt közvetlenül egy nyíregyházi származású méztermelőtől, zöldség és gyümölcs helyi piac(ami nem jön össze épp a kertben közülük), meg a másik nagyobb(Debreceni Nagypiac) piacon – vagy disznót tartó(mangalica főképp) szomszédtól – húst a húsostól, káposzta meg attól aki azt gyárt és hordja a nagypiacra. Bár már nálunk a citrom(kertészetben vettünk oltottat)már három éve terem – ha jó időben van behozva kintről és nem fagyott le, meg benn fényt is kap, akkor karácsonyra a rajta levő citrom megérik. A levendula meg félig saját termés, félig meg a Nyírgelsei levendulatermelőtől van(levendulalekvár, és levendula szörp szintén tőle). https://www.facebook.com/Leuréka-levendulás-193929434761161/

    Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *